7 граничари от "Дунав мост" са обвинени за корупция

20 000 лв. от рушвети са открити в дома на един от тях
Обновена: 18 ное 2016 06:35 | 17 ное 2016 17:18, Анисия Иванова
3
7 граничари от "Дунав мост" са обвинени за корупция
Архив: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинения за корупция на 7 служители на ГКПП "Дунав мост". В дома на един от граничните полицаи били открити 20 хил. лева в различни банкноти, за които разследващите подозират, че са от прибиране на рушвети. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод вчерашната акция на границата с Румъния.

Първоначално зад решетките бяха прибрани 10 униформени, но само седем от тях са получили обвинения за това, че искали подкупи от дребни търговци.

Още по темата

Всички са с обвинения за участие в организирана престъпна група, действала от септември 2016 г. до 16 ноември тази година, каза Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

По думите й групата се е занимавала с корупционни престъпления - искане и получаване на подкупи. „Класическата схема на корупция", определи тя.

Разпитани са 10 свидетели. В рамките на разследването са използвани СРС и прокуратурата разполага с доказателства за престъпленията, каза Арнаудова.

Рушветчийската схема била следната. Полицаите предупреждавали търговците, че ако не им дадат почерпка ще извикат мобилен екип от митничари, който ще направи щателна проверка на товара им.

Те плашели още шофьорите, че ще чакат цял ден на пункта. За да не се извършват тези проверки, служителите са искали пари, макар и в не големи размери, обясни Арнаудова.

По думите й вчера са извършени претърсвания в жилищата на 7-те задържани лица, автомобилите им, както и лични обиски.

Само преди месец подобна акция имаше и на граничния пункт ”Капитан Андреево”, където бяха задържани 4-ма гранични полицаи и 5-има митничари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Защо не ги пуснете тези митници под наем ,така поне и за държавата ще остане нещичко.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо само седем? От цялата седемдесет хилядна банда непрокопсаници вероятно само седем не вземат рушвети. Спрете им заплатите за две години и ще видите, че няма да има нито един напуснал.
1
1
 
2
 
! Отговори
ьмс преди 7 години
Между митничар и граничар има съществена разлика . Какви са последно