Търси се милион за химн на есперанто

"Одата на радостта" на различни езици не обединявала емоционално
Обновена: 14 май 2011 18:25 | 14 май 2011 13:00,
71
Търси се милион за химн на есперанто
Паметникът на Фридрих Шилер във Ваймар. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Одата на радостта" трябва да се пее на есперанто и в един глас от всички граждани на Европейския съюз. Европейският есперантски съюз обяви, че започва да събира подписи за тази инициатива, която според ръководството му ще засили европейското самочувствие и идентичност на жителите на 27-те членки на съюза.

"Одата на радостта", използвана широко като символ на европейското единство, не успя да получи официален статут на химн на ЕС и не беше включена в Лисабонския договор. Тя обаче е популярна като европейски химн.

Нейният текст в оригинал е на немски, а автор е германския поет и писател Фридрих Шилер. Лудвиг ван Бетовен я обезсмъртява, създавайки музиката и включвайки я в Деветата си симфония.

Според есперантистите обаче, немският текст не спомага за утвърждаване на европейската идентичност, въпреки че е преведена на повечето европейски езици, включително на български.

Хората просто не могат да пеят на един глас, вълнуват се есперантистите и предлагат Брюксел да наложи с декрет изпълнението на одата да става на есперанто - изкуствен език, създаден през 1887 г., за да улесни международното общуване.

В писмо до 736-имата депутати в Европейския парламент есперантският съюз съобщава, че започва набиране на подписи от гражданите и че депутатите също са поканени да се включат в инициативата.

Според писмото "на Европейския съюз липсва този мощен ресурс (химна, б.а.) за създаване на емоционална връзка между гражданина и Европа, тъй като не съществува общ текст, който гражданите да могат да пеят".

Освен това думите на "Одата на радостта" не са нито официални, нито са специално насочени към Европа, се казва в апела.

В съюза смятат, че подобна стъпка би подобрила и изучаването на чужди езици и би намалила броя на децата, отпадащи от училище, което е една от целите на ЕС, записана в програмата Европа 2020.

За да осъществи намерението си, есперантският съюз планира да се възползва от нова възможност гражданите да предлагат законодателство, което да важи да ЕС.

Така наречената "гражданска инициатива", която действа от 2011 г., изисква събирането на 1 милион подписа от гражданите на поне 7 европейски държави. След проверката на петицията, Европейската комисия трябва да предложи законодателство в исканата от гражданите посока или да обясни защо не го прави.

Към писмото до евродепутатите есперантистите прилагат и свой текст, който да замести Шилеровия "Прегърнете се о, люде" с:

Kantu kune amikaro, ni la gojon festas nur
Nek rivero nek montaro plu landlimoj estas nun
Ho Europo, heimo nia, tro duradis la divid'
Nun brilegu belo via, ciu estas via id'!
Via flago kunfratigas homojn post milita temp'
Via lego nun kunigas civitanojn en konsent'.

В превод на български това би изглеждало по следния начин:

Пейте дружно приятели радостта да празнуваме
нито реки и планини сега са граници веч
Хей, Европа, нашия дом раздялата свърши веч
Да блести красотата ти всеки е твое чадо
Флага твой побратимява хората след войните
Твоя закон сега свързва народи в съгласие.

По официални данни между 30 000 и 2 млн. души по света говорят есперанто.

За сравнение българският превод на строфите на Шилер звучи така: 

Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог - там Бог е буден:
Кой чела ви свежда, люде?
Чувате ли божи зов?
Там над звездния покров,
Над звездите, Бог е буден!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: есперанто
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ХМ преди 12 години
а тва есперанто като искат да го правят универсален език на ЕС, защо никой никъде в България (а предполагам и по другите д-ви) не го преподава?
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"между 30 000 и 2 млн. души по света говорят есперанто."Кво нещо е статистиката, майна!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Анонимен:Спама и той или е фън шуй или не си дочел книгата?
61
3
 
5
 
! Отговори
генади преди 12 години
Я стига циркове.Направо да го преведат на иврит и да задължат европейците да ползват иврит за "междунационално" общуване.
60
1
 
3
 
! Отговори
богомолка преди 12 години
това е езика на ибрикологията за напреднали....
59
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази година месец юли има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години и се нарича торбичките за пари. По тази причина копирайте това съобщение, разпространете го и до 4 дни парите ще пристигнат при вас. Това е според философията на ФЪН ШУЙ. Който го прочете и не го копира ще загуби пари Нека си опитаме късметалИнтересно!!!
58
1
 
4
 
! Отговори
ц у л8р м8 преди 12 години
*мъртъв език .... ех ***.. добре, че поне си откривам грешките навреме :)
57
1
 
4
 
! Отговори
c u l8r m8 преди 12 години
Имаше безплати уроци по есперанто в телетекста на някоя от телевизиите навремето.. сега не знам дали ги има още... мъртав език .. това си е...
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Езика е носител на националността.Не случайно на старославянски (църковнославянски) "езици" значи "народи".Всеки филолог знае, че езика съдържа в себе си: история, религия, култура, традиции, обичаи и. т.н.Знаейки един национален език вие се обогатявате културно.Това обаче не важи за изкуствен език като есперанто.Знанието на есперанто не ти носи нищо. Не те обогатява културно.Този език няма никаква история.Не е носител на никакви културни натрупвания.Безсмислено е да се учи този така наречен език.
55
2
 
7
 
! Отговори
@ 36 преди 12 години
"Като седнат в кафене португалец и финландец на кафе и бизнес разговори на къкъв език ще си говорят."Е сигурно на есперанто ще си говорят.За какво им е обаче да го учат?Според статията в света го говорят 30 000 човека (от 6 000 000 000).По-добре да знаят някой друг свързващ ги език.Не е задължително да е английски.Ако научат който и да е национален език (европейски) имат далеч по-големи шансове да срещнат човек говорещ на този език, с който да комуникират.Отколкото онези 30 000 знаещи есперанто.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са си дали банковата сметка!Но аз отивам да ги вадя тия 1 000 000 евро!!Айде ПРОСТАЦИ СМОТАНИ!!
53
1
 
6
 
! Отговори
PPP преди 12 години
До KRIMENA ST ZAG! А пропо, начина ти на писане е на човек болен в някаква степен на ШИЗОФРЕНИЯ... Болен мозък си!
52
2
 
5
 
! Отговори
PPP преди 12 години
До KRIMENA ST ZAG! Явно си мазохистка гледам... Кефи ли те да ти цъкаме минусите? Такива като теб са ми много смешни и жалки дето се правят на "интересни" и неразбрани от живота. Нещо като ЕМУ стайл.. Няма ли да спреш най-сетне да пишеш с иронизираната ти "шлокавица"?!? Отвратителна си ми и винаги с най-голямо удоволствите ти цъкам минусите. А и мисля, че *** трябва да ти трият коментарите заради *** ти латиница и стила с който се опитваш да се правиш на интересна. Луд умора няма
51
2
 
8
 
! Отговори
PPP преди 12 години
Това есперантото беше някаква изгъзица по Бай Тошово време и никой не говори този изкуствен език в момента... И какъв 1 милион лева за някаква песничка бе??? Не повече от 3-5 хиляди лева струва да се направи 1 песен и запише. 10 хиляди са, ама 1 млн...???!!! Пак на някой му е изтъняло портмонето и иска да си го наплни с пари от данъкоплатеца... Аман от изедници и душмани в тази држава!!! Не се награбихте и налапахте... Стига!!!
50
3
 
3
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 12 години
Na Shomeru-Akadski/nay-drevniad izig faf Tzivilizatziata/ Shi vi naprava sledniad tzitad:..,,..,,desa Liberdtrasd findedto Onto dertad PIKAS longerdt spietdze-AdrtosustrpaDecadetcast Aysigtradro..,,-=Svubodata sa namira na Varhad na Dalguto KOPIE..!!-Izbirayte..ili v plen...!!(odtug e fzel ideata si za DON KIHOD-vilikiad SIRVANTESZ
49
6
 
2
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 12 години
IKSPIRANTUTO e idin Indtiligtoalin,NO Nikomo Ninujin ,martaf IZIG.As Ni gu vladea,No gu guvora.Vladea Latinski,Shomero-akadski,drevnu-indiiski,Peruanski,INKAs,Actekas,..I pune 35-40 nare4ia na SEvirnoAmirik.Indiantzi ut KOMAN4Ite,DAKOTA,Seminoli.Apahi,Piegani;i Irukezki) .Sam pu Sebi si Ikspiranto e Izgubil smisalad si,puneji e ZAKURNIAL)fse idno da varnime pishishtiti Mashini f opotrebleNIE.Ili dubriad Star GRAMUFON
48
0
 
5
 
! Отговори
африканец преди 12 години
"Първата европейска държава, която съществува и днес е Българиял" Звучи добре, само дето не е вярно. Отворете си учебниците по история.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Есперанто е една смешка с тъжен край. ПРОСТО НЯМА ДА ГО БЪДЕ ТОВА ЕСПЕРАНТО И ТОВА СИ Е. А и кому е нужно? Досега някой отчел ли е конкретни и реални ползи. Напъват се там разни сведущи "есперантисти" и се окопалват уютно в топли канцеларийки да лапкат парици от наивници - същински черковни хрантутници. Есперанто са си направо секта от мързеливци, развяващи се екскурзионно по цял свят и паразитстващи на гърба на обществото, заблуждавайки го нескопосано в есперантското си "миротворчество". Без!
46
0
 
7
 
! Отговори
не струва преди 12 години
Текстът е пълна дивотия. Все пак сме 21 век!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шенген = Африка.

Спонсорирани публикации