Двама министри срещу Папандреу за референдума

Министърът промени мнението си след срещата с Меркел и Саркози
3 ное 2011 11:40,
61
Двама министри срещу Папандреу за референдума
Финансовият министър Евангелос Венизелос и премиерът Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters

Двама гръцки министри се противопоставиха на провеждането на референдум, който да одобри или отхвърли спасителния пакет за страната.

Единият е финансовият министър Евангелос Венизелос, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство.

Венизелос първоначално подкрепяше плана премиера Георгиос Папандреу за всенародното допитване, но смени мнението си след спешно свиканата среща в Кан. На нея лидерите на Франция и Германия дадоха да се разбере, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, ако гърците отхвърлян новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро, срещу който трябва да бъдат въведени още ограничения на разходите.
 
„При тези обстоятелства референдум е точно това, от което не се нуждае страната“, казва източникът на Ройтерс, пожелал анонимност.

„Беше много трудна среща“, казва източникът за разговора с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Срещу обявения от премиера референдум, който преди ден беше одобрен от правителството, сега се изправи и министърът на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис. Днес той поиска  европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента.


Правителството на Георгиос Папандреу бавно се плъзга към ръба след противопоставянето и на депутати на идеята за референдума. Двама души вече напуснаха парламентарната група на социалистите и свиха нейното мнозинство до минимум.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

Днес и други парламентаристи от партията на Папандреу се изказаха открито срещу провеждането на референдум и поискаха създаване на правителство на националното съгласие или предсрочни избори.

Нарастват съмненията, че премиерът ще оцелее на вота на доверие, който е предвиден за петък и ще успее да прокара закон за провеждането на референдум. За днес е предвидено извънредно събиране на парламентарната група на ПАСОК.

(Reuters, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
do 59 takav KYR sa vi prigotvili ot EC tozi pat trydno ste go preglatnete jalna vi maika,a samo4yvstvieto kato naciq dala mnogo neshta na sveta otdavna ve4e e bez pokritie ne se leji na starite lavri otpredi 1000 godini trqbva da se razvivate i da rabotite xybavoto svarshi sega vi 4aka NA GAMISO(EB..NE)
58
3
 
4
 
! Отговори
Онасис преди 12 години
Татарчета,смучете си плодовата ракия,сърбайте си таратора да напълните гладните тумбации... бъдете щастливи!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 42. Забравяш че когато СССР фалира от СССР стана на Русия и Германия се обедини. Когато една държава няма пари да си връща дълга, то го връща с политически и териториални отстъпки. Гърция може да се раздели с доста територия, влияние и др. претенции, които досега имаше. Същото нещо се отнася и до САЩ. И да няма долари вече САЩ имат с кво да плащат. Въпроса е с какво на кого и колко.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя от ляво е преял. Време е да се сложи на оздравителна диета.
55
2
 
1
 
! Отговори
48 преди 12 години
Ами гърците сега пък работят в западни компании на тяхна територия за 0 евро, защото безработицата е най-високата в ЕС, а цените са между най- високите след въвеждане на еврото.
54
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
ЕС уж дават 1, а после си искат 10 и си ги вземат даже и с бой.
53
2
 
1
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Според коментиращите, достоверно ли е твърдението, че БВП на Гърция надвишава 230 млрд. евро??? Или е било част от план за заблуда на рейтинговите агенции, инвеститорите и кредитодателите!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
абе ***,какви проливи има в Гърция бе? Босфора и Дарданелите са в Турция. Да не са преместили Суецкия канал в Гърция?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция ако излезе от еврозоната и се заиграе с руснаците, това значи да попадне под пълна изолация и да бъде опоскана отвсякъде, вкл. и териториално. А руски бази не може да има, защото вече има американски.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дълговете на Гърция вече са няколко пъти по-високи от началото на кризата заради алчността на западните банкери и техните марионетки ЕС политици. --------------------Значи аз съм ти виновен, че си се нас*ал, защото съм ти дал да ядеш, за да не умреш от глад :))) Гърците се опитват със селски постановки да се измъкнат, но няма да ги огрее. Ще ги изстискат като лимони.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От коментарите става ясно,че не гърците са виновни,че са взели 500 млрд. евро кредит,който са го изяли и изпили по таверните и сега нямат пари,ами европейците,банките,евреите.Затова никога няма да стигнем развитите държави.
48
2
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Наясно ли си(Русия,Китай дават заемите),че в такъв случай,гърците ще работят за по 200 евро месечно в руски и китайски компании на гръцка територия.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякъде по света 2+2=4.Само на балканите 2+2=колко се договорим.Затова сега гърците клинчат и искат не 2+2=4,а 2+2=колко се договорим(в моента им е изгодно 2+2=0).
46
2
 
7
 
! Отговори
до сад преди 12 години
Нищо няма да стане, ще загубят само кредиторите на Гърция, които са френски и немски банки. Гърция ще може да получава нови заеми в евро например от Китай, Япония или Русия.
45
2
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Ако Гърция обяви фалит е много вероятно кредиторите да останат с празни ръце. Не ми се превежда се га, но: Sovereign borrowers such as nation-states generally are not subject to bankruptcy courts in their own jurisdiction, and thus may be able to default without legal consequences. Русия, Северна Корея и Аржентина вече са го правили. Така че кредиторите ще напъват да предоговарят заемите до последно.Елементарно Холмс.Затова и в Сев.Корея сега са с купонна система от 10 год.,след фалита.
44
1
 
6
 
! Отговори
сад преди 12 години
Някой би ли разяснил, ако гърците решът да не плащат и бъдат извадени от Еврозоната, какво се случва. Не знам, толкова ли би било пагубно това за тях. Вярно е, че европейските пазари ще станат по-труднодостъпни, но има ли опасност от пълна блокада на Гърция, да речем. Защото, дори да им намалее износа към Европа, те пак ще си имат туризма, които е изключително доходоносен за тях. Доколкото разбирам най-големия проблем би бил неполучаване на нови кредити, не вярвам това да е толкова фатално.
43
4
 
1
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
Kovarnite vizantiitsi iskaxa da blafirat EU za da im oprostqt dalgovete na 100%,no saga kato gi oprat do stenata da napusnat EU bez gram pomo6t 6te si smenqt mnenieto.
42
3
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Ако Гърция обяви фалит е много вероятно кредиторите да останат с празни ръце. Не ми се превежда се га, но: Sovereign borrowers such as nation-states generally are not subject to bankruptcy courts in their own jurisdiction, and thus may be able to default without legal consequences. Русия, Северна Корея и Аржентина вече са го правили. Така че кредиторите ще напъват да предоговарят заемите до последно.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета коментарите,излиза че всеки иска да вземе заем и после да не го върне.Затова повечето подкрепят гръците и са им симпатични.Моля ако повечето форумисти сте толкова ларж,моля всеки от вас да ми отпусне заем от 1000-10 000 евро всеки месец,за да си направя заплата за мен и приятелите ми от по 3 000 евро месечно,а аз поемам задължението да не ви го върна.Ако ги поискате обратно,ще ви обявя за евреи,ще се разсърдя и ще стачкувам.
40
7
 
5
 
! Отговори
до39 преди 12 години
ние дето според тебе (нямаме елементарно образование ) явно можем да отсеем зърното от плявата ,с една дума е ясно на всеки ,че не Гърция е виновна за световната икономическа криза ,а са виновни едни самозабравили се ционисти-сатанисти ,като родшилдови,рокфелерови,и техните им съплеменници които с безогледното печатане на пари без покритие и сделки с виртуални пари докараха на света невиждана икономическа катастрофа

Спонсорирани публикации