Юнкер може да се оттегли от надпреварата за ЕК

Ренци и Меркел настоявали за жена като консенсусна фигура
Обновена: 7 юни 2014 16:47 | 7 юни 2014 15:35, Веселина Йорданова
21
Юнкер може да се оттегли от надпреварата за ЕК
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер може да се оттегли от надпреварата за приемник на Жозе Барозу начело на следващата Европейска комисия, след като няколко европейски лидери се опитаха да блокират кандидатурата му, пише днес британският всекидневник "Телеграф".

Още по темата
Кореспондентите на вестника в Брюксел твърдят, като се позовават на дипломатически източници, че Юнкер, смятан от критиците си за недостатъчно реформаторски настроен, е загубил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Г-жа Меркел през последните дни неколкократно заявяваше, че правителството й стои зад Юнкер.

Но тя не само не изрази лична подкрепа за него на среща тази седмица с британския си колега Камерън, ами неофициално се обявила против кампанията му за поста.

"Телеграф" цитира думите на европейски дипломат: "След срещата на Г-7, на която стана ясно, че Италия иска друг кандидат, Юнкер осъзна, че всичко е свършило. Но в крайна сметка Меркел е тази, която го поряза."

Ренци и Меркел настоявали да бъде намерена жена като консенсусна фигура за председател на комисията.

Двете най-вероятни кандидатки са литовската президентка Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар по бюджетните въпроси, и датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит, която е омъжена за Стивън Кинък, син на бившия британски лейбъристки лидер Нийл Кинък.

За поста бе спрягана и Кристин Лагард, шефката на МВФ, но тази седмица тя изключи възможността да се кандидатира.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
САМО АТАКА!!! преди 9 години
ТАЯ МУМИЯ ЮНКЕР ТОЛКОВА МЪКА И 4ОВЕШКИ СТРАДАНИЯ Е ПРИЧИНИЛ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДА ЗА НЕГО В КОЙ ЗАТВОР ДА ЛИЖИ А НЕ ДАЛИ ДА ЗАЕМЕ ОПРЕДЕЛЕН ПОСТ.КОНСЕНСУСНАТА ФИГУРА ЩЕ БЪДЕ КОНЧИТА ВРУСТ КОЯТО ЩЕ ДОЙДЕ ЗА ВСЪПВАНЕТО СИ В ДЛЪЖНОСТ ДИРЕКТНО ОТ ГЕЙ ПАРАДА В ИТАЛИЯ С ПВЦ СПИРАЛА В ГАЗА, ЖИЛИРАНИ ЦИЦИ И НЕБРЪСНАТА БРАДА ЗА ДА БОЦКА ВСИ4КИ КОИТО Я ЦЕЛУВАТ ЗА ДА Я ПОЗДРАВЯТ ЗА ПОСТА.НАКРАТКО ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИЗВРАТЕНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЕС.ЗАТОВА ВЪН НА БГ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И НАТО.
15
1
 
3
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
Енглисите да пият една студена вода и да седят мирно под немският бутуш. Щото иначе Шмъркел ще ги напляска и ще има пак да хленчат...
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко се съмнявам фрау Ангелина да отстъпи, но ако не щат Юнкер ще сложи някой Месершмит, та тоя ЕС си е Четвъртия райх, ингилизите нямат думата!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер обикаляше насам натам, агитираше за партиите от ЕНП, даже с Бойко се гушкаше. Всички го подкрепяха, но минахи изборите и.....Това е демокрацията - гласуваш за един, пък после ти пробутват друг.Англосаксонското лоби му резна главата за много, ама страшно много пари, които всеки ден, всеки европеец плаща на Лондон и Вашингтон. Юнкер беше против.А вие си гласувайте.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам другаря Сатанишев, става и за мъж и за жена, уж е ляв, а десно го дава, а и съвместява поне три нации- юдейска, украйнска и българска, франкофонин и доктор по социална демагогия, целуващ се с турците! Най- хубавата му черта се намира под кръста на съпругата му Моник Сатанишева. Ура другари!
11
0
 
9
 
! Отговори
БА преди 9 години
БАРОЗ, КАТО МЛАД Е БИЛ ЧЛЕН НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАТИЯ НА МАО, И Е БИЛ КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ!И КОНЧИТА ИМА ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ, ЩЕ ПОДПИСВА БЕЗ ДА ГЛЕДА, И ДА ГЛЕДА НИЩО НЯМА ДА РАЗБЕРЕ!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бареков е най-подходящ. После 350 милиона души, ще питат на 28 езика: "Кой?"
9
0
 
2
 
! Отговори
До 1ви преди 9 години
Unfortunately си много right! Масон е нагласен да смени сегашният масон.Хората обикновенни виждат дебати и борба между партии обаче исхината е че зад всичка сти борбата между няколко схари фамилии и имена гриещи се зад фасадата на имена и фирми,държащи контрола над старицата Европа от преди 150г.
8
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Датската Примиерка ,която е женена за син на .....Колко познато,колко българско..Ще се научат и по добре рано ,отколкото късно.....
7
0
 
20
 
! Отговори
36 преди 9 години
А Кончита? Защо не си сложите една Кончита не става ли ?
6
2
 
18
 
! Отговори
slovenia преди 9 години
Кончита Вурст-хем жена,хем мъж,хем може да пее,идеален избор
5
12
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
АЗ ИСКАМ ДА Е КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говори се ,че бил алкоолик.
3
2
 
3
 
! Отговори
перекенде преди 9 години
не се отказвай драги ми юнкерс.ще попречиш на евроскептиците
2
2
 
7
 
! Отговори
:))) преди 9 години
ТОЗИ ЧОВЕК С ТОЗИ ПОГЛЕД НА НЕВЕСТУЛКА , ЧЕСНО КАЗАНО МЕ ПЛАШИ :)))
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде вашингтонската обезьяна и к`во стана?! От фаворит Юнкер май ще духне топлото първо ястие! Няма нищо друго, освен гнилоч, раболепничене и дупедавщина в ЕС... и ние се гордеем, че България е членка на тази порнография!