България пак заплашена от санкции заради земеделието

Може да се наложи страната ни да връща 23 млн. евро
Обновена: 9 ное 2010 22:19 | 9 ное 2010 22:18,
44
България пак заплашена от санкции заради земеделието
Снимка: БГНЕС

Стегната от примката на бюджетния дефицит, България може да се наложи да връща над 23 млн. евро заради несъответствие на системата й за контрол на земеделските помощи. Това става ясно от огласения в Брюксел годишен доклад на Европейската сметна палата за 2009 г.

Причина за европейския гняв този път е липсата на точни данни за земеделските площи и за добитъка, въз основа на които се отпускат преките плащания на фермерите.

Системата, известна като ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол) е стара болежка за България. Страната ни все още не разполага с прецизни въздушни снимки на обработваемите земи и пасища.
Заради това Европейската комисия препоръча на правителството на тройната коалиция да направи план за отстраняване на недостатъците. Планът беше представен през юли 2009 г. от кабинета на ГЕРБ.

Европейските одитори обаче отчитат забавяне на изпълнението, което било засечено по време на проверка от палатата в Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия.

България е обещала до 2011 г. да набави въздушни снимки, покриващи цялата територия, да ги дигитализира, да работи повече с фермерите, за да им обясни как да попълват заявките за субсидии и да подобри проверките по места.

Според Европейската комисия обаче изпълнението се бави, което застрашава правилното разходване на европейските средства.

Като цяло палатата се съгласява, че още е рано да се оценява изпълнението на плана за действие, но предупреждава, че според указанията на комисията подобни недостатъци се санкционират с отнемане на 10% от средствата, които за България през миналата година са били 234 млн. евро.  

Дали и колко пари ще се връщат, ще стане ясно след извънредна проверка на Еврокомисията до края на 2010 г.

Подобни проблеми са засечени и в Румъния. Двете най-нови членки са "главни герои" в частта на доклада, свързана със земеделските субсидии.

Като цяло в ЕС през 2009 г. се отчитат повече грешки с преките плащания, които вече възлизат на 27% от всички средства.

Въпреки че се отчита сериозен спад, лидер в злоупотребите остават парите по кохезионните фондове, които са предназначени за стимулиране на най-бедните райони.

Там има риск за неправилно харчене на 36% от европейските пари. Като цяло има доста грешки при плащанията, а системите за управление и контрол не са съвсем ефективни.

В доклада България се споменава на още две места. Едното при разходването на парите за Шенген, където са констатирани слабости при обществените поръчки.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи преди месец, че мерките, свързани с Шенгенската информационна система, са изпълнени предсрочно и са усвоени всичките 161 млн. евро, предвидени за България.

Според доклада макар проблемите да не са съществени, те изискват внимателно наблюдение.

На България е изпратено предупреждение и във връзка с отчитането на ДДС, което се наблюдава от европейските одитори, тъй като е един от източниците за попълване на европейския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
32
 
! Отговори
mag.ban преди 13 години
mi nali tribva da se hraniat tezi misulmani v evropa .................kadeto idvat ot afrika i anadola po lo6o ot turskoto robstvo *** ne rabotiat a konsumirat niakoi triabva da pla6ta i tova sa bg iromania
38
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
172 млн. евро са дадени от ЕС за стимулиране на изучаването на чужди езици в интернет по оригинален метод чрез плуване във виртуални басейни.А нас ни глобяват. Поне да видиме къде отиват парите - за плувци в Брюксел!!!!
37
9
 
35
 
! Отговори
мулуумник !!! преди 13 години
да беше кръстил новината "България докато допуска партийки като ДПС в управлението си ще е заплашена от санкции заради земеделието" :) още слагаите *** за министри и на високи постове после народа виновен сигурно *** такива (управляващите имам впредвид)
36
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МДАА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТАТЕЯ СА ПО-ЛОШИ И ОТ КОМУНИСТИТЕ
35
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хора,не си продавайте земите!в момента феодалите на герб изкупуват масово земя,има хора с по 100000 декара изкупена земядържат кризата умишлено,за да ликвидират конкурентни играчиогледайте се,във всички държави кризата свърши,само у нас остана.Това е изкуствена криза,от нея имат полза големите играчи - държат ниска цена на труда,ниска цена на земята,а когато държавата е бедна - в калабалъка се краде по-лесно.
34
13
 
37
 
! Отговори
1 преди 13 години
Айдеее, ***, вие знаете ли изобщо как се усвояват средства? Не познахте. Не е с крадене и лъгане, а с работа. Малко ли откраднаха тия, вашите министри, депутати, президент....Хайде сега марш на село и започвайте да работите.
33
8
 
41
 
! Отговори
Европеец преди 13 години
Европейските директиви звучат така:Има земеделие - има санкции,Няма земеделие пак има санкции.
32
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами така ще е като министъра ни се занимава само с храната и то това не е за пренебрегване обаче не се усвояват пари от европа за земеделските производители. земеделското министерство не знае какво прави само некадърници назначи там бойчо. затова ще сме така срязани с парите язък за хората земеделци дето се мъчат на полето и ни хранят
31
10
 
37
 
! Отговори
ujas преди 13 години
Porednata izdanka na glavite ot pravitelstvoto,4a6ata po4va da preliva gospoda,ili se stqgaite ili iz4ezvaite.Slabo,mnogo slabo upravlenie.
30
12
 
39
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Още със създаването на ликвидационните съвети бе ясно, че целта е да се обезцени земята и да се изкупи за жълти стотинки. Земеделието е основа на цялата хранителна и лека промишленост. Няма суровина - няма последваща преработка - няма работни места - няма приходи.С узаконяването на заменките, Бойко Борисов се доказа като добре платен "охранител" на интересите на чужди и наши олигарси. Това се може ББ, отвътре му идва.За какво развитие на земеделието да говорим. То е под ниво му!
29
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си сложите "*** за управници " после ДПС ви е виновно! А всъщност му разбирате само от кучета и запазената марка " Кучешка радост"
28
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Па да сложат още някой от ДПС и ще стават все повече милионите за връщане.
27
9
 
40
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Ако едните и взимаха и даваха парични средства от ЕС , то другите не дават , но взимат , затова пък редовно вече ще им се налага да ги връщат на ЕС защото не са ги усвоили плюс глоби. Все пак някой трябва да конпенсира всички тези средства който се изсипаха за подпомагане на Гърция. Защо се пита в задачата България все да е от еб.....та страна мамка му. Управлението на държавата ни е пълно с некадърници. И всичко за сметка на данъкоплатеца. Бойко си гледа само магистралите и това си е.Лапаница
26
9
 
40
 
! Отговори
оператор на мотика преди 13 години
Защо занимават земеделския министър с незначителни неща?Той си има достатъчно ангажименти със саламите.
25
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви санкции??????????дайте замеделието пак на ДПС и те ще оправят работата...парите трябва да върне ДПС...и трябва да бъдат съдени в европейски съд,тук явно няма да бъдат осъдени...
24
8
 
36
 
! Отговори
Светлин преди 13 години
Като унищожиха кадастрите и в Министерството на земеделието не остана един свясен кадър така ще е ще, има да плаща народа докато свят му се завие.
23
9
 
43
 
! Отговори
Пармаков преди 13 години
Разбира се, че ще се връщат пари. Да не би министърът да се е ангажирал с тези въпроси. Той прави само това, което може, като се има предвид, че е ветеринар. Контрола на храните, а и него толкова го може, нали видяхте какво стана със Стара планина. По-важното е, че хората, които знаят какво трябва да се прави напускат министерството ,останали са такива като К.Илиева. МЗХ отдавна не се занимава със земеделие. Да сте го чули да говори Найденов или ннистерството отдавна не се занимава със земеделие
22
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до свидетелтой ако е знаел, че ще ги връща той, а не държавата, нямаше да ги краде...
21
9
 
42
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
А ве, що дръжавата че ги връща? Да ги връща тоа кой ги е крал!
20
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до: ГерберистГЕРБ та ГЕРБ и какво видя от ГЕРБ точно ти и всички други останали ГЕРБ почитатели ?Това правителство няма да си изкара мандата до край така ми се струва поне,защото хората ще се осъзнаят след известно време.Но всеки сам си избира.Важното е за всички да е изгодно да седи в тази държава,а не да мизерства половината български народ :-|