Брюксел ще улеснява строежа на нови атомни централи?

Предвиждат се субсидии и за ядрена енергия
Обновена: 19 юли 2013 12:15 | 19 юли 2013 12:11, Елка Василева
30
Брюксел ще улеснява строежа на нови атомни централи?
До края на 2022 г. всички германски атомни електроцентрали трябва да преустановят дейността си. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия подготвя завръщането на ядрената енергия на Стария континент. В бъдеще енергийните компании ще могат да получават субсидии за нови атомни електроцентрали, както и производителите на зелена електроенергия. И двата вида енергия са "нисковъглеродни", твърдят защитници на тезата, цитирани от Süddeutsche Zeitung, който разполага с проект за нова директива за подпомагане на европейския комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния. В него разширяването на ядрената енергетика се счита за основна цел на Европейския съюз.

За постигането на тази цел може да има нужда от субсидии специално за "създаването и експлоатацията на атомните електроцентрали", пише в проекта. Инвеститорите трябва да разполагат с предварителна правна сигурност за такава евентуална бъдеща помощ. Алмуния се е застъпил за набор от правила, които да определят ясно условията за субсидии. Така например властите ще трябва да доказват, че централата е необходима за сигурното електрозахранване на страната, както и че разходите са твърде високи, за да може проектът да се финансира частно.

Дали Еврокомисията ще успее да се наложи при прилагането на директивата - според SZ е отворен въпрос. Федералното правителство на Германия вече е отхвърлило плана. Подкрепа за проекта идва обаче от Великобритания, Франция, Литва и Чехия. Алмуния ще представи новия проект след лятната ваканция. До пролетта на следващата година той следва да бъде приет. Тъй като обаче става дума за правило, касаещо конкуренцията, Германия няма да има право да наложи вето, пише още вестникът.

След ядрената катастрофа във Фукушима, Япония, през март 2011 г. Германия гласува за постепенно премахване на ядрената енергия. До края на 2022 г. всички германски атомни електроцентрали трябва да преустановят дейността си. Други европейски страни обаче залагат все по-силно на ядрената енергия и планират отчасти и изграждането на нови електроцентрали.

В средата на юни в дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри отново влезе и евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. При разговор с новоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в България руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски е обсъдил някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като Стане Въпрос за Интересите на Силно Развити Икономически Страни като Англия и Франция Друг ПЕТЕЛ ПОЧВА ДА ПЕЕ ПО ЕВРОПАТА А КОЛКОТО ДО НАШ БОКО ТОВА СИ Е ТИПИЧЕН СЕЛСКИ *** БЕЗ СОБСТВЕННО МНЕНИЕ ЗАЩИТАВАШ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ А НЕ БЪЛГАРСКИТЕ А БЕ БЕТЕР И ТУЙ ТО!!!
23
2
 
12
 
! Отговори
един българин преди 10 години
По всичко е видно, че ЕС е жалка купчина от жалки чиновнически ла*на, лоени топки и грухтящи прасета, преживяващи единствено и само за мегазаплатите и нищонеправенето си.Аз лично давам не повече от 10 години живот на този вонящ "европейски" неоСССР.
22
3
 
7
 
! Отговори
До anonimen 12 преди 10 години
Защо наричаш противниците на ЯЕ- "зелени", защото вземат само "зелени" пари да протестират ли ?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПротивДобре, а повечето развити държави като Великобритания, Франция, Сандинавските страни, не им пречат толкова АЕЦ
20
13
 
2
 
! Отговори
Против преди 10 години
Отново политически маневри...Бързо забравиха Фокушима, ама нормалните общества закриха ядрените си централи.Вижте Германия - дали са прости?А на нас и Козлодуй ни е в повече - в тази земетръсна област.....
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕнергетикътДа ама чуждопоклонниците пак ще убеждават хората че е по важно да се изкупува от американските ТЕЦ, а не от АЕЦ защото е с руско участие.
18
2
 
19
 
! Отговори
без име преди 10 години
А сега какво ще правим с М.Кунева и сие?А с Б.Борисов който ни убеждаваше,че това са пари на вятъра, за строежа на АЕЦ?Да се линчуват им е малко.
17
3
 
14
 
! Отговори
така си и знаех преди 10 години
хахаха какъв парадокс, докато ние винаги вървим назад и изоставаме, другите си гледат интереса. Нормалните държави мислят в перспектива, а ние чакаме некой да ни каже какво трябва да правим и да му оближем ***.Като направят кампания в европа за ядрената енергетика и ние чак тогава трябва да разберем какво е изгодно.
16
13
 
19
 
! Отговори
p.djuf преди 10 години
Е, ако това се случи, трябва да обесим на червата им пред парламента тия които спряха АЕЦ"Белене"!
15
1
 
2
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
Това китайците и безопастната ядревна енергия не са топчета а орехчетата на китайците, които са радиоактивни, и като ги подържат в ръце после си ги слагат на място, щот не им вършат з анищо работа....
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе нали китайците били измислили бозопасна ядрена енергия. Вместо радиоактивни прътове някакви топчета, даже китаеца ги държеше в ръце. Само че лобистите на старите централи не допускали новите да влязат в експлоатация.
13
9
 
47
 
! Отговори
Енергетикът преди 10 години
Незабавно да пуснем 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ Козлодуй. Вече и уличните кучета разбраха какъв *** номер ни врътнаха от ЕС. И да спрем изкупуването на ел.енергия от американския ТЕЦ. Да си продават скъпия ток в Турция. Само от тези две мерки токът ще поевтинее двойно!
12
6
 
8
 
! Отговори
БеляТЦ! преди 10 години
Някой съзря ли въпросителният знак в края на заглавието?
11
9
 
36
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ах какво стана бе зелени ***.
10
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германците са казали не, а те са най-голените донори на ЕС и решението няма да го бъде!
9
4
 
19
 
! Отговори
Мари преди 10 години
Руснаците си искат парите!!!
8
19
 
19
 
! Отговори
Разумен преди 10 години
До 4321, кой може да гарантира това? Щом примерни хора като японците се оказа, че десетилетия не са спазвали много правила за сигурност, какво остава за корумпираните източно европейци? АЕЦ си е бомба със закъснител и практиката показва, че средно на 20 години гръмва една АЕЦ. До сега имаше три тежки катастрофи с АЕЦ в САЩ, Украйна и Япония. Колко още искаме за да спре това безумие?
7
4
 
32
 
! Отговори
Да преди 10 години
Естествено,че ще е политическо решение,нали пак заради такова,Кунева спря реакторите наКозлодуй и колкото и пъти да се повдигаше въпросът за повторното им пускане-гробномълчание от страна на политиците!Защото,ако се пуснат 3 и 4-ти блок за още 20-25 год.веченикой няма да има очи за Белене и евентуалните им облаги от него!
6
6
 
3
 
! Отговори
милен преди 10 години
ние сме най добрата държава в ес ни е и италянците най невъзпитани груби и лоши са чехите братчеда е работил там по строежите и вика че някой чех щом го погледниш накриво и ти скачя на бой и са големи ножари всеки чех носи нож и само да го закачиш познай
5
12
 
52
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Атомната енергетика може да бъде чиста и сигурна, стига да бъде управлявана разумно - без кражби от централите и без съмнителни сделки за нискокачествено гориво! Ако се спазват стриктно разпоредбите за безопасност и ако централата се експлоатира по правилата, атомната енергетика може да бъде в голяма полза!