В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно

Граждани и политици искат мерки срещу тях
2 сеп 2013 19:45, Елка Василева
176
В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно
В Мюнхен се оплакват от българите, които работят на черно. Снимка: архив, Reuters

Жителите на Мюнхен са вдигнали ръце от тях - българи, работещи на черно, буквално окупират публичното им пространство с безпорядък и нечистотии. Граждани и политици настояват да се сложи край на този "черен пазар", пише Дойче веле.

От известно време насам районът около мюнхенската гара се е превърнал в един вид нелегална трудова борса за българи. В търсене на работа на черно там всеки ден обикалят поне петдесетина мъже. Понякога късметът им проработва и те се качват в очукания бус, откарващ ги до работното място - на някой строеж, в някой хотел или във фирма за почистване. Те получават нищожни надници и са готови да се трудят и за още по-малко пари, стига да има кой да ги наеме. Никой от тях няма разрешително за работа.

Всъщност става дума за престъпност

Жителите на квартала край гарата, както и много собственици на магазини се оплакват от нежеланите пришълци. Районът е пълен с боклуци, мръсотията става невъобразима, казват местните хора. Новодошлите им вдъхват страх: бижутерът Йомер Киначи например споделя, че след една сключена сделка за 2000 евро не посмял да излезе от магазина си, защото край витрината се навъртали група чужденци. "Видяха ми се подозрителни, страхувах се да не ме нападнат и оберат", казва бижутерът.

Страхът му се оказал неоснователен, но междувременно срещу работещите на черно българи надигат глас не само възмутени жители на града - намесват се и местните политици. Депутатът от Християнсоциалния съюз Ханс-Петер Ул настоява за по-строги мерки от страна на полицията - черноработниците да бъдат прогонени от района чрез засилени полицейски проверки. "Трябва да защитим гражданите", казва депутатът. И допълва, че трябва да се вземат мерки и срещу онези, които организират изпращането на тези хора в Германия и експлоатират безскрупулно техния труд. Според Ул това е ясен случай на организирана престъпност, вината не е в самите черноработници, които са просто "нещастни бедни хора".

Става все по-нетърпимо

Миналата седмица жителите на засегнатия квартал излязоха с петиция, в която се оплакват от "непрестанно нарастващите проблеми с работещите на черно чужденци" и настояват за "трайни мерки".

Сред подписалите петицията е и Клаудия Майер, която е собственичка на хотел във въпросния квартал. Гостите на хотела й вече неведнъж са давали лоши отзиви за него в интернет, защото оставали с неприятно впечатление от навъртащите се наоколо съмнителни чужденци. "Тази улична ситуация направо руши бизнеса ни", казва Майер.

Михаел Грил, който е директор на Театралното дружество в Мюнхен, също е наясно с проблема - офисът му е разположен точно срещу гарата. Според него, в последните седмици положението е станало още по-нетърпимо - доскоро работещите на черно българи не били агресивни, но напоследък често се случвало да го наругаят или нагрубят. "С думи и жестове, които за щастие не разбирам", казва Грил. И макар да изпитва съжаление към тези хора, той смята, че е крайно наложително да се вземат мерки срещу пазара на черно в неговия квартал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Браво аплодисменти щом и мерена реч измъкнах от теб , това значи поне едно не си бзразличен и не скучаеш
87
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА СА Ц-И-Г-А-Н-И А НЕ БЪЛГАРИ, СТИГА ВЕЧЕ СТЕ НАРИЧАЛИ БЪЛГАРИТЕ ***
86
0
 
1
 
! Отговори
одисеи ментора преди 10 години
о мои боже ,мили боже не ти които си на небесата.а ти които спамиш и смущаваш всекидневно божемен сърцето и душатаАхмак платен ти пак ли мътъш водата в гьола на жабетата,не разпра ли че скоро и заплата няма да има 20 + или _ са мизерна публика и не вадят заплата
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
These are gypsies with Bulgarian citizenship, not Bulgarians my dear German friends, so don't look at them and see us, the real Bulgarians
84
2
 
9
 
! Отговори
Мишлин преди 10 години
Етооо, Европата да се събуди и с голяяяма финансова инжекция за Б-я да се опита да помисли как да се НОРМАЛИЗИРА живота на българите, за да си стоят в държавата! Европа до този момент с нищо не е помогнала на Б-я, освен да я притиска ! Стига сте ревали сега, че обедняхме, като сте богати нали вярвате в Бога, направете така, че да няма бедни!Обявете всички комунисти, мафиоти, крадци, ологарси за ПРЕСТЪПНИЦИ и ги ЗАЛОСТЕТЕ В ДЪН ЗЕМИ !! Хайде ОРГАНИЗИРАЙТЕ КАСТРАЦИЯ на *** и турците...нали
83
2
 
18
 
! Отговори
Българиски син преди 10 години
Крайно време е да се обясни ,покаже и докаже на света и най вече на европа ,каква огромна разлика има между Българин и *** от България. Лично съм ги виждал ъези 50 човека . 90 % от тях са *** от България и останалите 10 % са румунските ***. време е някоя институция ли ? Министерство ли и аз незнам да направи нещо и хората да знаят повече за *** от България.да спрат да ни бъркат с тази паразите ,който дори си нямат държава и писменост
82
5
 
6
 
! Отговори
дсдс преди 10 години
Одисей 1преди 18 минути" Това по повод *** които са ви обичайните заподозрени за лоши неща. Вярно е че разнасят нашенската *** по Европата , но не само те."От къде си сигурен че са *** бе ***.Бил съм в Испания 1 година и там и Българи и *** са една и съща стока.
81
0
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей:Напълно си прав за така по-***,които са дошли от южните републики в Русия и Москва.Даже руснаците подигравателно им казват "черноджопици"!!!
80
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
85 в Москва са повече , в Германия мюсулманите са под 5% а в Русия над 10% , прави си сметката , само че в Москва заради чеченските терористи всички тъмни брадясали субекти са под засилено внимание. Ако си по мургавичък по добре не ходи там или не се отклонявай от туристическите маршрути.
79
0
 
11
 
! Отговори
роко преди 10 години
Не съм ходил в Бавария, но си представям какво е. Само недоумявам не им ли пречат нашествието на бурките, мои приятели са се чувствали (отвратили) като на арабския полуостров , но с дестинация Мюнхен.
78
1
 
16
 
! Отговори
do 69 преди 10 години
Много си прав, ама много!!! Аз дойдох на холидей и се отчаях. Ужасно сте зле хора!!! Навсякъде някакви маймунски физиономии, измекярски манталитет. Шофьорите ви не спират на пешеходни пътеки почти никога!!! Да тръгнеш по инстанции пък си е жив АД, служителите ви като, че ли се кефят да ти объркат нещата! Дори и в магазините продавачите посрещат хората с враждебни физиономии. Вие сте мноооого зле хора, направо с мъка ви го казвам!! Дано поне правнуците ви достигнат някакво средноевропейско ниво
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KOSTAS LINKEЯж *** смотана гръцкав *** скоро както върви вие ще работите на нашите ниви, само да не бяха тия *** от сегашното правителство които само спъват прогреса на тази държава.
76
2
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
От 81 Това по повод *** които са ви обичайните заподозрени за лоши неща. Вярно е че разнасят нашенската *** по Европата , но не само те.
75
1
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Будапещенският *** симфоничен оркестър откри Есенния салон на изкуствата в Пловдив, който ще се проведе от 1. 09. 2013 г. до 31. 10. 2013 г. . В програмата бяха включени: Офенбах, Брамс, Ференц Еркел, Виторио Монти, Сарасате, Йохан Щраус, Йохан Щраус - син, Чайковски, Лист, Диничу. Едни истински виртуози, които свирят без партитури! Музиканти, които ти спират дъха с изпълненията си! Който ги е чул веднъж, остава техен почитател завинаги
74
1
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Будапещенският *** симфоничен оркестър откри Есенния салон на изкуствата в Пловдив, който ще се проведе от 1. 09. 2013 г. до 31. 10. 2013 г. . В програмата бяха включени: Офенбах, Брамс, Ференц Еркел, Виторио Монти, Сарасате, Йохан Щраус, Йохан Щраус - син, Чайковски, Лист, Диничу. Едни истински виртуози, които свирят без партитури! Музиканти, които ти спират дъха с изпълненията си! Който ги е чул веднъж, остава техен почитател завинаги
73
1
 
7
 
! Отговори
чета си просто преди 10 години
Кой знае? Времената се менят и колелото на историята се върти. Представяте ли си как си седите на пейка на Централна гара в София например и група германци чакат да ги наемат на работа,?Голям майтап!Дано не им се случва на германците да изпаднат в положението на българите, че каквито са дисциплинирани и работа сами няма да могат да си намерят.
72
1
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Българите изгониха немците за последните 70 години два пъти от БГ!Първо след девети септември ги гонеха с оръжие чак до Клагенфурт!После при социализма най-учтиво ги канеха на морето.След десети ноември за няколко години изгониха платежоспособният германски турист и тук дойдоха бедни социал-туристи!Дори това лято и те бяха крайно малко!!
71
3
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Дойчланчета,направете ни заплатите по 1500-2000евро и централната ви гара ще се изпразни----------------------------------67 ето това е българския начинна мислене , затова са вдигнали ръце от нас и са напълно прави ,а ние с такива като този никога няма да се оправим /и като теези с плюсчетата дето са му сложили/
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност от *** са дигнали ръце не от българите
69
1
 
43
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Ето за това от край време искам в личните карти на *** да пише, че са ***, а не БЪЛГАРИ. Заради тия *** и тяхната немърливост, мизерия и други "културни особености" ни слагат такива грозни етикети.