"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България

България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ за бежанците
Обновена: 30 сеп 2013 14:08 | 30 сеп 2013 12:01, Елка Василева
79
"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България
Бежанският център в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

Досега България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ по въпроса с бежанците от Сирия. Това пише специалният пратеник на вестник "Либр Белжик" Деренс Жан-Арно в репортаж от нашата страна под заглавие "Сирийци нахлуват в България".

Той отбелязва, че досега българското правителство е отправило множество молби за съдействие и все още вярва, че европейската солидарност няма да претърпи провал в тази криза.

Авторът допълва, че това положение остава непроменено въпреки посещението този месец на делегация на Европейския парламент в граничните райони.

На основата на официални данни в репортажа се уточнява, че от началото на годината бежанците са били по 400 на месец, но през август броят им е достигнал 1500, като от януари до лятото са били регистрирани 3100 - два пъти повече в сравнение с 2012 година. Пояснява се, че центърът за прием в Любимец е от т. нар. затворен тип, където настанените са лишени от свобода, а в Пъстрогор режимът е "отворен" и там пребивават 500 души, включително 150 деца, но леглата са два пъти по-малко от необходимото. Добавя се, че в Любимец случаите на насилие са постоянни, не е осигурено снабдяване с храна, няма столова.

Всеки от бежанците разполага с 30 евро месечно, при положение че трябва да заплаща и за медицински услуги.

Авторът отчита, че възможностите за прием на бежанци у нас са запълнени 150 процента, страната ни е най-бедната в ЕС, а същевременно е на първата сухопътна линия за потока от бедстващи сирийци. Той добавя, че между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия, т.е. турската страна не приема обратно преминалите на българска почва мигранти. Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат.

Данните за броя на сирийците у нас почива на справка за онези, поискали статут на бежанец. Немалко от сирийците не подават такива документи до съда, а не са редки и случаите, когато те пристигат в страната незаконно. Отбелязва се, че досега са издадени десетки присъди срещу сирийци, които без молба за получаване на бежански статут биват разглеждани като нарушители, подлежащи на репатриране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
do vsichki преди 10 години
Uj uprekvate Franciq za diskriminaciq kam romite,apakv sashtoto vreme si protivorechite kato ne iskate sa priemate siriici.Nie balgarite sme taka,kakto ni oturva!!!Zatova sme na tova deredje,nenzaem kakvo iskame..
66
0
 
5
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
До end--ей ,*** , не се занимавай с БЪЛГАРИТЕ ,защо не си заминеш от там където си ,айде по ДЯВОЛИТЕ
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки да си ходи по държавата и кащъта , и нашите който заминаха да се връщат , жалко че липсва ТЖИВКОВ ,напълнихме се с *** ,болести ,кражби
64
1
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Европейците в Европа ,азиатците в Азия, жабите в гьола ,щъркелите в небето. България за българите, Сирия за сирийците. Не щем негря и *** , искаме да сме бяла държава!
63
2
 
2
 
! Отговори
dady преди 10 години
До софиянецмаи бъркаш българите със скандинавците
62
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите са слънце невидели, мрачни, троснати хора, бели като сирене, а арабите са топли и правят хубави дюнери. Да разнообразят малко скапания български славянски генофонд, българите са много грозни.
61
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да идват, арабите са *** и секси, а българите са бели защото са анемични.
60
0
 
11
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Да се настоява всички страни в ЕС да приемат част от бежанците при нас, съобразино с вътрешния им продукт. Не е редно субсидии и помощи за гърци и др. а за България бежанци.
59
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
де факто сирийците и всички останали просто минават от тук на път към западна европа. ДА НЕ СА ЛУДИ ДА СТОЯТ ТУК КОГАТО БЛАГАТА СА НА ЗАПАД. оставете хората. само минават. и терористи да са нас какво ни бърка. да му мислят на запад.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никакъв Шенген за България
57
0
 
11
 
! Отговори
alkap преди 10 години
Аве кво затваряне вчера минах през границата. Всичко е толко пробито БГ че да мина пеша с куфар амфетамини никой няма да забележи. От турската страна всичко е идеално следи се въоражени калашници, скъд ланчери пиле не минава. Нали ако затвориме ще се изнерват арабите и за един ден ще ни превземат. Стигнах до БГ територия с колата без да съм минал митнич проверка и случ ме забелязаха да се върна пълно безхаберие. *** *** МИЗЕРИЯ за 5 лв се продават. Има 1 патрул за 1000 км гора.
56
5
 
9
 
! Отговори
end преди 10 години
may bulgarite gi fana 6ubeto 4e 6te sa malcinstvo v sobstvenata si darjava?
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искате намалена безработица в югоизточния регион? Искате нови работни места? Искате да има заетост на българските строителни компании в региона?Решението аз ли да ви го казвам, г-да Управляващи? Просто е - стоманобетонни панели, вкопани на 1,5 под земята и "стърчащи" на 4 метра и така по цялата граница с Турция. Нека после видим шап, мап, сириец, индиец и т.н.
54
7
 
20
 
! Отговори
Красимир преди 10 години
До Анаонимния ***,Американците на тези жени и деца им пратиха в родната им Сирия ислямски фундаменталисти които да ги избиват, до сега са избити стотици хиляди сирийци... ако ние избием 10-15 с образователна цел не е кой знае какво, да си стоят в Турция, никой няма право да нарушава държавната граница на България!
53
3
 
29
 
! Отговори
дани к. преди 10 години
Да се затвори границата за бежанци след като Турция не ги приема да ги вземат Франция; Англия и другите ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ.
52
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КрасимирАбе *** - повечето от тези хора са жени и деца, пък и мъже да са. Как си представяш некой да стреля по тях? Това да не е 60-те години на миналия век.
51
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днеска - "бежанци"(чисти имигранти), а утре гелосани тарикати, които бродят по софийските квартали, крадат, вадят ножове, не уважават жените и се държат нагло и предизвикателно.
50
6
 
1
 
! Отговори
ГОРЧИСА преди 10 години
глупости
49
11
 
23
 
! Отговори
Красимир преди 10 години
Защо ги пускат да минават границата?Трябва им еди картечен откос да избият няколко човека с образователна цел, да видим след това дали така ще минават.Каква държава сме след като всеки може да преминава свободно границата?
48
0
 
49
 
! Отговори
Trol преди 10 години
Абеее незнам ама живея на 5минути от Централна гара и от 15 дни квартала е пълен с всякакви араби,кюрди и ***!!Аз нямам против никой етнос,народ или религия обаче ако живеят според българските закони.Първия опит за натрапване на ислямски обичаи и да заминават от тук