Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна

"Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл"
Обновена: 22 ное 2013 14:05 | 22 ное 2013 11:05, Екип на Bulgaria On Air
253
Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна
Снимка: архив Reuters

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса към ЕС предизвика реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Ащън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.

„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Още по темата
Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти.

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия. Затова не е в позиция да „определя правилата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
дедо преди 10 години
Та аз не мога още данъците си да платя,тока и водата,стоя на студено,за лекарствата да не говорим ,за 2 месеца не съм платил храната си към социалният патронаж,нямам пари да купя за коледа елементарно подаръче на двете си внучета и тн и тн,краи няма,а те тука ще ми говорят за ЕС,Америка,демокрация и др.брътвежи.ЕС направи от България един разграден двор в които правиш каквото си искаш :крадеш,убиваш,приютяваш и тн.Държавата ни е пълен батак и мизерия.Защо питъм АЗ?
216
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 10 години
Ама вие още ли вярвате ,че ЕС има бъдеще.Това е проект за една нов вид империя.Митрополията е оформена от Германия,Франция,Англия и няколко по малки бивши колониални държави.Останалото е пълнеж за да е добре митрополията.Всяка империя в света се е разпадала.Така ще е и с ЕС.САЩ пък са световният жандарм.А тези лафове за демокрацията са бош лаф приказки с която зап.държави спекулират за сопственият си интерес.Мучо ще е вечно ощетеният,ограбванияти екплоатираният,манипулираният за да са те добре.
215
0
 
1
 
! Отговори
атанас преди 10 години
До историк Другарю историк,имате ли представа,колко Поляци са источно православни,и колко украинци са католици,и колко пъти сте били в Украйна,за да твърдите това........със сигурност не сте платен драскач,а най обикновен неудачник,както в Комунизма така и в Капитализма,който за разлика е система на самодоказване!
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците разбраха, че по-важно е те да са щастливи, а не кокошките им.
213
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво получаваш от ЕС - гей паради,щастливи кокошки и санкции.
212
1
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Егати манипулативното заглавие? Кой е светът? Една подловата и воинствена група от държави паразитиращи върху останалия огромен свят? Що не си ..... мамата?
211
2
 
13
 
! Отговори
Никой не се е похвал преди 10 години
Никой не се е похвалил и не е останал доволен от сдружаване със запада.Това е все едно овцете и вълците да станат приятели.Украйна на време се окопити.Вие как си мислите целия евросъюз да се затюхка за жизнения стандарт на Украйна и да прави отчисления от бюджета си за тази страна?Целия зор на евросъюза е как да се домогне до ресурсите на страната и как да я направи длъжник . Това е .
210
3
 
21
 
! Отговори
ЛПД преди 10 години
продължение на 231заигравката с Америка и техните протежета от ЕС е опасно за тяхното здраве. Погледнете България след 24г. "дружба" с новите приятели и се опомнете.
209
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, Браво, Браво... !!! На Президента Янукович и Правителството на Украйна, че не допуснаха превръщането на страната им в колония на богатите западноевропейски страни.
208
1
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Украйна не може да излезе на европейския пазар заради ниското качество, а ще загуби руския, което ще е фатално за тях. Въобще идеята им да влизат в ЕС е необмислена.Същите проблеми имахме и ние, но не виждам защо след като изядохме солта и тоягите, а след това си и платихме да се отказваме? ЕС предстои да се промени, защото в този *** вид няма да просъществува и това ще стане скоро.
207
2
 
17
 
! Отговори
ЛПД преди 10 години
Когато един народ мисли за бъдещето си и има национално отговорни политици винаги ще стигне до такова решение. През годините на студената война запада похарчи огромни суми за "купуване" на агенти (национални предатели) на килограм. Това е един от особено важните приоритети в политиката на САЩ , Англия и Израел. След почти 45г. харчове сега безскрупулно и с настървение си търсят дивидентите. С това може да се обяснят някои от безумните решения на държавите ЕС. Нима не виждат кърлежа наречен Америка, готов да глътне света. Виждат но примката вече е на врата им. Най - после някой да разбере, че з
206
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също съм доволен!
205
11
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До До 226 - ШопаПi4k@ ти лелина, бе ***... :)))Хои си подложи кепето за една шепа копейки, през пръта ми е твойто лакейско мнение.
204
0
 
8
 
! Отговори
До 226 - Шопа преди 10 години
Шопе, по твоя правопис ти не си просто ***, а "***". Сигурно значи превъзходна степен на думата.
203
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай толерастите, Володя, изхвърли ги заедно с гей-двойките и либерал -икономистите в Атлантика за 5 дни! Калашников умее да убеждава
202
12
 
7
 
! Отговори
това ни чака и нас преди 10 години
Украйнският *** с помоща на ''високо- интелигентните'' си избиратели, които видяхме на митинга им води страната ни към тотална путкинизация - бутафорна ''демокрация'' без опозиция и тотална власт на олигарсите ...
201
18
 
6
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Атакист Глупости. Всичко това са неща, познати по цял свят.Може на тебе вакуумна бомба да ти звучи фантастично, но такива бомби има всяка средноголяма държава. Британия и Франция имат и ядрено оръжие, и междуконтинентални ракети и подводници, даже и самолетоносачи, каквито Русия се отказа да прави.
200
18
 
8
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Това е част от играта, руското посолство плаща на отряд полурусначета да заливат нета с идьотски коментари.
199
14
 
6
 
! Отговори
Дядо Горио преди 10 години
Ако всичко това написано по-долу не е нагласено от шепа продажници ,а е коментар от сърце на повече от 200 души,ЯЗЪК ЗА НАЦИЯТА НИАма ВИЕ пак ли сте за ботуша бе ***. Стези разсъждения така наляхте вода във воденицата на червената върхушка,че от утре куража им ще е петорен. Умът ми не го побира, довчера събаряхте Берлински стени днес обърнахте резбата.Ако това са разсъждения на половината нация,то гибелта ни е абсолютно заслужена..........ПРОСТИ ИМ БОЖЕ.
198
8
 
34
 
! Отговори
Да го **хат ЕС преди 10 години
Барозо, Меркел и всички местни *** в СДС, ГЕРБ и разбира се ДПС. РУСИЯ Е ВЕЛИКА. ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ ОТНОВО И ПАК ЩЕ БЪДЕМ РЕДОМ ДО НЕЯ