Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна

"Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл"
Обновена: 22 ное 2013 14:05 | 22 ное 2013 11:05, Екип на Bulgaria On Air
253
Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна
Снимка: архив Reuters

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса към ЕС предизвика реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Ащън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.

„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Още по темата
Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти.

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия. Затова не е в позиция да „определя правилата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
32
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Украинците плюха,плюха и наплюха на Путин к..а да може по лесно да им го туря.Всичките заводи са Руско оборудване,кога Хамериканците ще им направят заводи и дадът пари, само акъл дават защото е много и прелива.
156
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Украйна успее да удържи на натиска на ционистите и не влезе в заробващия ЕС, това ше бъде поредният пирон в ковчега, наречен ЕС !!!Първия го заби Унгария с Виктор Орбан.
155
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До anonim1000И какво като се откаже от асоциация с ЕС и поеме по пътя на другаря Путин МВФ ще спре да иска ли ?????Урайна е зависима от МВФ и е зависима именно поради силното влияне в странта на руската мафия и олигархия, единственния шанс на страната да оцелее и да запази своята индентичност е интеграция с ЕС, другото шменти капели и освен до разпад и разделение на страната, до нищо хубаво няма да доведе,а да не дава господ и гражданска война.
154
3
 
33
 
! Отговори
юлия преди 10 години
Ура 40млн по-малко роби да ни конкурират за работните места като чистачи на ***. Прекрасна новина!
153
0
 
38
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Премиера на Украйна Азаров каза в тяхното народно събрание, че МВФ е изискало да се замразят пенсии и заплати и социални помощи. Да се увеличат двойно цените на комуналните услуги. Да се съкратят съществено разходите в бюджета. Азаров попита лидерите на опозицията дали самите те са съгласни с тези исканиоя на МВФ. Никой не му отговори. Азаров каза, че той не е съгласен с тези искания на МВФ.
152
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййй лъжци къде слaгaте Румъния бaрaбaр с бългaрите м? 2014 г.те сa в Европa, a Бългaрия .. в " тюрмaтa нa нaродите"! Този термин кaсaещ Русия сa го кaзaли хорaтa още в 19 век))) боже колко зaгубени хорa имa и зaщо сме били нaй- бедни, aми зaтовa бре!
151
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поднямись, провославная рать! Не знам дали ще удържат и до къде ще стигнат украинците, но ние сме пример за играчка в ръцете на Запада и САЩ. Вижте как, когато дойде правителство, което не обичат, засилиха емигрантската вълна и ни призоваха ехидно да бъдем хуманни.В момента в който Йовчев посети САЩ, а вчера и енергийния ни министър /нов американски реактор при Козлодуй/, сякаш ни разрешиха да правим ограда на границата и да експулсираме чужденците, както преценим.
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOI SVAR USA SVETYT LIE?ILI NA USA IM E GADNO 4E BALAMITE KATO NAS SVYR6IXA.MAINATA IM NA USA I ES.VIDAXME IM I MEDA I JILOTO
149
2
 
42
 
! Отговори
зико преди 10 години
Разочарован е само ЕС Украинците видяха и разбраха че икономиката им ще спре като станат членове на ЕС МВФ ще им смъкне кожата Ще станат вносители а не износители Младежта им ще стане аргатин на богатите европейци пример нашата младеж. ЕС ще ги ограничи в търговията с Русия. Ще внасят в ЕС с двете шепи а ще им дават със стиската.И ЕС не е толкова богат колкото Русия и ще става все по богата защото не издържа вече бившия соц лагер а Украйна е по близо до Русия отколкото до Ес.
148
39
 
9
 
! Отговори
българин преди 10 години
До 157 и другите анти ЕС като него. Три милиона българи са емигрирали от България и НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ Е ОТИШЪЛ В РУСИЯ !. Това говори ли ви нещо руски ***?
147
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От коментарите тук излиза , че са малко разочарованите от Украйна българи. Що така бе хора ? Нали и ние сме в Европа? Нали продавате жито за по 250 долара , пък и субсидий получаваме. А и черноморското ни крайбрежие вече е топ дестинация...
146
28
 
5
 
! Отговори
Тарас Булба преди 10 години
Да се дупят на Русия руските агенти .Украинците ще се справят с тях.
145
2
 
52
 
! Отговори
златко преди 10 години
След примера на България и румъния, подложени на икономическо изтребване и дискриминация, кой смее да влезе в ЕС?
144
5
 
46
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ЕС нещо бърка. Украйна не България .Тя е родина Тарас Булба , в нея "Запорожките казаци пишат писмо до турския султан". Сигурно същите казаци са написали писмо с подобен текст на ЕС.Не съдете украинците,те си знаят цената ,те си знаят историята.
143
3
 
12
 
! Отговори
boza преди 10 години
haide , haide , sveta ne e samo USA ili EU , ukraincite pone imaha smelosta da kazhat che chlenstvo v EU , veche ne dohodno i che nosi samo problemi ,a puk i Putin znae kak da igrae na tunka struna . Mezhdu drugoto tova ne e Rusia na Elcin Piandeto , taka che koyto otpisva Rusia ne e dalnoviden igrach v svetovnata politika .
142
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде сега Янукович да върне парите на ЕС които му се отпусаха за консервация на Чернобил и да си ги иска от товарищ ***)))) ако въобще остане на поста в следващия един месец щото като чета кво се пише по украйнските форуми, вероятно ще бъде изметен
141
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците не са будали като българите, да се ловят на въдици и да си разрушават държавата.
140
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв свят бе?!?Разочаровани са USA и ЕU, защото няма да могат да ги изсмучат като нас. Докато остане суха шушулка без никаква национална гордост и самостоятелност.И от кога горните двулични играчи се наричат светът?Украинците решават своята съдба и не бива да ги интересува мнението на никой друг.Да си решават сами.Не като нас послушковците, дето си затрихме икономиката, затворихме си реакторите и си отворихме пазара, за да ни потупат по рамото от Европа и да им служим както си поискат
139
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако България не излезе от ЕС, до пет години ще бъде ислямско-*** бантустан от четвъртия свят.
138
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако има референдум за излизане от ЕС, 85 % от българите ще гласуват за излизане незабавно. Аз също и то само заради непрестанните опити на страните членки да правят спънки по отношение на работа, Шенген и т.н. А и не забравяйте, че в Украйна 40 % от населението е руско.