ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

Резултатите от нея ще определят следващи мерки
Обновена: 19 май 2014 20:16 | 19 май 2014 17:47, Веселина Йорданова
193
ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"
Снимка: архив, БулФото

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Още по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Южен потокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
12
 
! Отговори
АнтиЮго преди 9 години
Нито един от известните параметри на газопровода не е в полза на България, единствено няколко хиляди човека ще имат работа няколко години. За неизвестните параметри можем само да гадаем.
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стоян АТИ СИ ПО КРАСИВ ОТ РУСНАЦИТЕ ЧЕРЕН ***
117
4
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До ветеран ЗАЩОТО НЯМА ОТ КОЙ ДА СЕ ПЛАШИ ТЕ СЕ УБЕДИХА ЧЕ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА ИМА САЩ ВОДИ ВОЕНА ИГРА ДА РУШИ ИКОНОМИКА ЗА ДА ВЛОЖИ ТАМ СВОИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ДА БОГАТЕЕ.КАКТО ВЪВ УКРАЙНА
116
8
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До АлексПОРТУГАЛИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЕВРОСЪЮЗА.ЕС МИНА НА ДИКТАТУРА СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ ПО ВИНА НА НАТО И САЩ.САЩ ГОНИ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ А НЕ НА НЯКОЯ СИ ДЪРЖАВА.САЩ НАТИСКА НАТО А НАТО ЕС САЩ ПРОВАЛИ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА НА УКРАЙНА.НАТОВСКАТА ВОЙСКА ВЪВ ЛАТВИЯ БЕЗПРИЛИЧНО И НЕКУЛТУРНО СЕ ПРОЯВИХА (ПИЯнСТВА ПОБОЙ И СЕ УРИНИРАХА СЕ ПРЕД ГРАЖДАНИТЕ НА ЛАТВИЯ) ЕТО Я ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА САЩ И НАТО
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На когото не му харесва Русия,да иде в Нигерия,да вземе жена си и дъщерите си.
114
5
 
8
 
! Отговори
Путлер преди 9 години
Зико Марадона!Заболя ме устата да обяснявам а тъпите червени *** така и не разбраха акво трябва да правят ... нали за това им плащаме на тези *** ...
113
4
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ПУТИН ЗАМИНАВА ЗА КИТАЙ ДА ПОДПИШАТ ДОГОВОР ЗА ГАЗ И ОЩЕ 40 МЕРОПРИЯТИЯ. ВЪВ ВРЪСКАТА НА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМ .НЕКА БЪЛ.ПРАВИТЕЛСТВО ДА ГЛЕДА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ ДОКАТО НЕ Е КЪСНО НЕКА ЕС ДА СПРЕ СЕВЕРНИЯТ ПОТОК ТОГАВА ДА ГОВОРИ ЗА ЮЖНИЯТ ПОТОК ТЕ СА БОГАТИ А НИЕ СМЕ БЕДНА СТРАНА.РУСИЯ НЯМА ДА ИМ ПРОСТИ ЗА ТЕЗИ САНКЦИЯ РУСИЯ ЗАГУБИ ТОЛКОВА КОЛКО ПОХАРЧИ ЗА ОЛИМПИАДАТА.ФРЕНСКИТЕ БИЗНЕСМЕИ ПРДЪЛЖАВАТ ДА ИНВЕСТИИЦИТЕ СИ ВЪВ РУСИЯ.АЗ МИСЛЯ ЧЕ НАЩЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА ДА ВЪРВЯТ ПО ТЯХНАТА *** ИГРАНА ГЕРМАНИЯ
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ЕК някой любезно да обясни,че цивилизованите хора на тази планета са около 2 милиарда.Останалите 5 милиарда са от Боко Харам т.е. смятат,че да си цивилизован е грях.Каквито и да са руснаците ,те са част от тази цивилизация
111
4
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
МАЙНАТА МУ НА ЕУ !!! За кого да гласувам, че да го разтурят ?
110
5
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Тоя евросъюз само пречи и проблеми създъва.Хубавото е че скоро ще се разпадне.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бояна бе боянчо ,ти май си препил от тази вода та плещиш глупости навред.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да пуснат Южен поток ,колкото и да е разумно,защото искат да прокарат трасето на евреите,а арабелите са с евреите,защото се надат да диверсифицират и своя газ-да се надат,то при тях войните тепърва започват.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boiqne kolko ti platixa da tvyrdi6 taq idiotshtina,
106
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До БоянНадявам се да си първия който ще пие, наздраве!
105
1
 
3
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
момчета задавали ли сте си въпроса защо Германия се отказва от ядрените си централи и с какво ще замести тези мощности?
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парадоксалното е, че ГЕРБ подписа Южен поток и наложи мораториум на шистовия газ, което се подкрепя и от червени и от пембени, а само деформаторите са против. Единствения шанс да се добiват шисти у нас е всички партии да се откажат от изборите и деформаторите да спечелят служебно. :D
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И БЕЗ ДA НAТИСКAМ, ШИСТОВИЯ ДОБИВ ЩЕ СТAНЕ ФAКТ, ОЩЕ С НОВИЯ ПAРЛAМЕНТ НAЕСЕН!!!"Единствения, който има шанс да поеме следващото правителство е Тиквата, а май забравяш, че точно Тиквата наложи безсрочен мораториум за добива на шистов газ у нас. Цитирам:Гласуваха 175 народни представители, като за" мораториума бяха 166, против" - 6 - от Синята коалиция, въздържали се" - 3 - един от ГЕРБ и двама от сините.
102
5
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 9 години
Сигурно си чел пак някакви небивалици на великите руски учени. Доколкото знам двама италиански мошеника и един руски с научни титли твърдяха че са открили как да правят енергия от студен ядрен синтез, но уви.
101
1
 
11
 
! Отговори
No fracking way! преди 9 години
Момчета, надявам се, че не ви разбивам мечтите, но шистов газ в България няма да се добива.
100
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И БЕЗ ДA НAТИСКAМ, ШИСТОВИЯ ДОБИВ ЩЕ СТAНЕ ФAКТ, ОЩЕ С НОВИЯ ПAРЛAМЕНТ НAЕСЕН!!! ТОВA Е НУЖНО НA БЪЛГAРИЯ ЗA ДA ВДИГНЕМЕ СТAНДAРТA, ИНAЧЕ МЛAДИТЕ СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНA ВЕЧЕ ЩЕ БЯГAТ И В РУМЪНИЯ. НAШAТA СЪСЕДНA ВЕЧЕ СОНДИРA И ДОБИВA НA ГAЗ ЗA НЕЯ ВЕЧЕ Е РЕAЛНОСТ! НЕ ПРИРОДAТA Е ВРAГ НA БЪЛГAРИТЕ, A РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ГAЗПРОМ!