ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

Резултатите от нея ще определят следващи мерки
Обновена: 19 май 2014 20:16 | 19 май 2014 17:47, Веселина Йорданова
193
ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"
Снимка: архив, БулФото

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Още по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Южен потокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Г-н Василев, ние русофилите се гордеем, че получаваме най-скъпата газ в света от нашия "брат" Русия, затова е и това неистово помагане, на всяка цена да се построи заробващият Южен Поток."---Не брат ты мне, гнида черножопая! България предаде Русия, сега България е в НАТО който счита Русия за враг както много пъти са се изказвали. Ще гледате през крив макарон евтина руска газ. Купувайте от Катар или от Норвегия евтино, или вашия брат чичи Сам да ви разкопае за шистов газ.
78
4
 
5
 
! Отговори
Salajadin преди 9 години
BORBATA ZA NACIONALNA NEZAVISIMOST SE IZRAZIAVA V OBSHTONARODEN REFERENDUM,ZA ILI NE IZLIZANE OT NATO I ESNE VIZDAM NESPRAVEDLIVOST V TOVA,OBRATNOTO E NESPRAVEDLIVOSTMEN NIKOI NE ME PITA ISKAM LI DECATA MI DA ZIVEYAT V GEYSAIUZA
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кожен паток" за "Южен поток" ... хи хи хи
76
7
 
6
 
! Отговори
до Василев преди 9 години
Г-н Василев, ние русофилите се гордеем, че получаваме най-скъпата газ в света от нашия "брат" Русия, затова е и това неистово помагане, на всяка цена да се построи заробващият Южен Поток. Какво значение има цената на газа за русофила пред невероятната гледката на построения Южен Поток и тънката усмивчица назадоволство на господаря на русофилите Путин.
75
2
 
1
 
! Отговори
Муа-ха-ха преди 9 години
Умрем от сеир... :-D
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89 а ти да паднеш в моите месомелачка ще ти се види спа център
73
2
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
Тая Комисия отива в канала, а въпросната пилотна процедура показват единствено безсилието си - ако можеха щяха да стартират наказателна, ама няма за какво да се хванат еурогейците
72
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Референдум за излизане от ЕС
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 456 не бе,магистралка
70
16
 
5
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Хaйде мили руски бaндити вдигнете един проруски бунт и у нaс, дa ни пaднете в спрaведливите ръчички! Много ви обичaме и кaто шумкaри, и кaто рускоезични " прaвослaвни"...
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им го набучат на *** крадливи!! Взеха рушветите, вече ги изхарчиха за силикон, коли и имоти и сега чудят какво да правят. Кършат кунки! Социалисти и кумунисти и чекисти са се пръкнали из нашата родина и се опитват пак да я продадат на СССР
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои еврофанатици явно не могат да зацепят какво става, строежът започва до броени седмици, няма време за спиране на проекта, "пилотна процедура" е засукан начин да заявят, че ще направят комисия като нашите парламентарни такива, която да наблюдава спазва ли се европейското законодателство при строежа на Южен поток.
67
0
 
1
 
! Отговори
ДО 69 преди 9 години
Ти си от хората които, колкото по малко ум имат, толкова по трудно им е да го скрият.
66
7
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Всички, които плюете по Волен и АТАКА сте тв-зомбита!!!!
65
9
 
13
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Каква стана тя-по зле и от СИВ-само заповеди и ограничения,прибиране на вноски и жълти стотинки,а нещо което не е тяхно и ще ни е от полза,забранено...плюя ви на *** комисии и на гъзолизците ви
64
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Процедурата не е наказателна, а спомагателна "Кой ще излъжете бе, европейски гейове. "Безпристрастните" ви решения вече са взети. Тогава за каква "спомагателна" процедура може да се говори, като не сте питали България и народа и за тяхното мнение ами директно сте си определили правилата и сте решили българските закони отвън/извън България и сте решили какво трябва да решат политиците ни, пак отвън.'НАКАЗАТЕЛНА" ПРОЦЕДУРА Е, И ПРИ ТОВА, ТАКАВА НА КАКВАТО НЯМАТЕ ПРАВО ИЗВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.
63
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 73 Зaконодaтелнaтa рaмкa е яснa- Третия енергиен пaкет, всичко от тук нaтaтък ще козирувa и изпълнявa, инaк вън от европaзaрa нa гaз! Системaтa е простa и ефективнa, тa товa ще е и пилотирaнето зa " бг." сaмозaбрaвилите се русколизци! Европейски Енергиен Съюз към ЕК след 25 мaй и всичко е ОК!
62
5
 
23
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Брей, как ли сме живели преди и без *** съюз?
61
5
 
16
 
! Отговори
но комент преди 9 години
тая комисия след броени дни няма да я има.Да върви по дяволите!
60
8
 
7
 
! Отговори
Малко пояснения преди 9 години
До Патриотти може да нямаш нищо освен бедни роднини с членски книжки, но има хора в бг които работят. Ся ако сме извън еу ставаме неконкурентни след като ни въведат мита за внос към еу. просто много хора ще останат без работа и още повече ще имигрират вероятно към щатите, понеже еу ще е с визи. Да не говорим че цялото ни селско стопанство ще изчезне за една година ако се спрат субсидиите на брюксел. Инфраструктурните проекти ще се спрат и тн. Ама друго е да лющиш чалга и ракия и да псуваш ЕЗ.