Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС

Под ударите попадат и петте руски държавни банки
Обновена: 12 сеп 2014 10:48 | 12 сеп 2014 10:46, Миглена Иванова
126
Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС
Снимка: Reuters, архив

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Още по темата
Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, се посочва още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: РусияЕСбанкисанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ахахах евромижитурките днес се надпреварват да обясняват колко щяла да пострада Русия.Русия ще пострада, но те могат да го понесат, руснак това не го плаши.Обаче Европа не може да си го позволи, защото европееца ще нададе вой на втория месец, пък за огромния брой мургавелници, които Европа хрантути и са и камък на шията , да не говорим.
78
2
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
До Анонимен 81Говориш абсолютни лъжи ,неподплатени с никакви факти - типично за бройлер-***. Като няма какво да кажете започвате да пеете ония лъже-мантри и на всеки мислещ човек му става ясно ,че не ставате .
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 555яж газ и храни милиард и половина индуси и два милиарда китайци ако можеш мурзилке
76
1
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До елцинПутин се вози в кола ЗиЛ. Чети преди да пишеш!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ти наистина си про....ак, който не може да сметне 2+2,Ако не купуват американски дългове,защо тогава САЩ дължи 5.9 трилион долара на външни кредитори?----------понеже си пич ще ти кажа , защото външните кредитори предпочитат да инвестират парите си в сащ. и това е огромен плюс за икономиката на хамерика.
74
5
 
3
 
! Отговори
елцин преди 9 години
Нищо другари Путин ще ви вьрне кьм москвича и лада Самара стига с колите на пропадналия запад
73
4
 
9
 
! Отговори
555 преди 9 години
ЕС се самоубива по заповед на САЩ.Преориентирането на Руската икономика към Азия , ще има пагобни последствия за ЕС.Домати,ябълки,бургери,крави и тн.-се отглеждат и произвеждат , а нефт,газ,алуминий,мед и тн.-се добиват , ако ги ПРИТЕЖАВАШ?
72
1
 
3
 
! Отговори
Параграф 22 преди 9 години
До Анонимен 77Грешиш, тези санкции са изгодни не за двете страни, а за някоя трета. Не разбирам какво толкова анти пиша, та все ме трият. Естествено, че най-много и сигурно се печели от война - финансираш и едните и другите. И без да пускам линкове всеки може да прочете в нета "Властта на тайните общества през ХХ век", забранена в Германия и Швейцария. Защо ли...
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди да падне ссср европа да не купуваше руски газ оправяхасе без него и сега така намерил *** с какво да плаши
70
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 80Ти наистина си про....ак, който не може да сметне 2+2,Ако не купуват американски дългове,защо тогава САЩ дължи 5.9 трилион долара на външни кредитори? Само ти не виждаш,че ни бутат към поредната финансова криза и ще изпишат 8-10 трилиона долара,а това ще удари мен и теб,защото активи лесно изписват и трудно се трупат.
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империя на злото - тепърва ще трепериш! След една година няма да си спомняш за фашиста Путин.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Веселинда бе нещо не си в час европейската космическа програма си е повече от добре ядрената технология на русия не блести особено топол м е по зле от минитмен като мощ и обсег а всички сме виждали руски телевизор или кола какво представляват в уръжията е същата работа дори БГ калашника е по добър от руските
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
големи икономисти ,големо нещо в тоя чат, "купували дълговете на сащ" , хехехенека хляб да си купят първо...
66
2
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До 73ЕС и САЩ имат 45% от БВП но имат и 57% от световният дълг. Като сметнем и Социалните разходи и разходите за заплати,който в ЕС и САЩ са 10 пъти по-високи................. на мен лично ми става весело...............
65
1
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 73Изоставането на Русия ще е еквалентно с това на ЕС и САЩ след 20 години. Ти *** ли си да разбереш,че забавяне на световната икономика,ще доведе до намаляне на приходите и покачване на разходите? Най-силно ще пострадат тези с кредитите,от обикновенният човек,до най-големите държави. Когато страните обедняват,кой ще купува дълговете на САЩ? Това наистина ще доведе САЩ до икономически феномен. Русия има 2.5 трилиона БВП,но има и 10% от това БВП заеми.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези санкции и за двете страни са изгодни да му мислим ние
63
3
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Да добавя китайците все още не могат да си произведат сами реактивен двигател за изтребителите им които пак са по руски лиценз и ги доставят от Русия. А телефончета правят даже и подобри от американските им еквиваленти. Сам си направи извода кое е наистина висока технология глупав бройлер-*** такъв!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деня санкция, деня загуба!!!
61
2
 
9
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
До До 55Ми те руснаците в найстина високите технологии (космически, ядрени, ракетни) са най-добрите и имат най-сериозната научна школа. Правенето на тъчскриин *** които са по-умни от тебе не е нещо кой знае какво постижение на световната наука , ама си прекалено *** за да го осъзнаеш :)
60
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До като ги повиши какво след 20 години русия обаче ще е тотално изостанала технологично и ако още се опъва ще има здрав бой