Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС

Под ударите попадат и петте руски държавни банки
Обновена: 12 сеп 2014 10:48 | 12 сеп 2014 10:46, Миглена Иванова
126
Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС
Снимка: Reuters, архив

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Още по темата
Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, се посочва още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: РусияЕСбанкисанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
Липса на Консенсус преди 9 години
Пълни *** са ЕС,РУСИЯ и най-голямия *** Украйна!!!
58
1
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
Общият процент на световната икономика без ресурси е силно относителен...............хахахаха................... лишаването от Руските ресурси,толкова ще повиши цените и няма да си помисляте за високотехнологичните стоки на САЩ и ЕС. Всички ще се върнем 200 години на зад. Парите не обезпечени със стоки са просто хартия.
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБИМА немски френски и американски реактори при това Немските са по добри от руските а за горивото като русия неще ще го приема украйна данеси някой от атакиските ***
56
2
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
РУСИЯ ДА НЕ СЕ БАВИ А ДА ПРИЛАГА ОГЛЕДАЛНИ КОНТРАСАНКЦИИ
55
3
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До До 40РУСИЯ ДА СПИРА ДОСТАВКИТЕ И РЕЗЕРВНИТЕ ЧАСТИ ЗА ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИДА СПРЕ ДА ИЗВОЗВА И ДА ПРИЕМА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО..ДА СЕ ОТГОВАРЯ ОГЛЕДАЛНО НА САНКЦИИТЕ ИНАЧЕ ЩЕ СМЕТНАТ ЧЕ КАПИТУЛИРАРУСИЯ ТОТАЛНО ДА ПРЕОРИЕНТИРА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ КЪМ ИЗТОКАНЯМА КАК ДА СЕ ИЗОЛИРАТ СТРАНИТЕ ОТ БРИКСНАЙ-ВАЖНОТО ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ ВИЗА И МАСТЕРКАРТ..СОБСТНВЕНА РЕЙТИНГОВА АГЕНЦИЯ..ПЕТРОДОЛАРИТЕ ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ...
54
1
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До 59Това са заключения на западни анализатори. Преведени и публикувани в българският печат
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименно ще взимам повече отколкото доктор или журналист в русия
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американското посолство да не са на заработка в този саит? Кога по точно ни помогнаха тия маимуни. Преварнаха ни в *** на европа. Радваме се ако си намерим работа като чистачи на тоалетни по европа.
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Веселинима това са рубладжий предатели за някоя копейка
50
4
 
11
 
! Отговори
преди 9 години
Когато утре Русия обяви ответните санкции, Европа отново ще ревне,колко са нехуманни тези санкции и Русия нямала право на това............хахахаха.........
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономически анализ на в.монд.Ставащото сега е опит да се спре описания в статията процес или поне да се забави
48
5
 
11
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Няма по-жалко и недоклатено същество от българския бройлер-*** (това са *** които даже без да им плащат защитават еврео-атлантическите "ценности")!
47
1
 
2
 
! Отговори
do 39 преди 9 години
До kakav si ti be rusnak li si kakvo pravish v bg shql da prexvarlq xodi si prexvarli tapata glava nqkade
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СЪР ПИЧукРуски руски ама на Сименс като последния а и уран не е като да няма в БГ всъщност сме на 2 място в европа по уранови залежи
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лудоста защо взе КРИМ или и това е нормално . Да бе забравих тя си била тяхна. Свалиха руския гъзолизец янукович и веднага руснаците се наакаха
44
11
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
До Анонимендаже руските олигарски от мерцедеси на жигули се качват да . Накрая путин ще го изритат като мръсно куче и всичко ще приключи
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дано не съм лош пророк но на западния свят ще му е терудно дори невъзможно да спечели.Човешки природни ресурси земя-всичко е в полза на изтока.Единственият засега коз на запада са новите технологий.Но и там изтока наваксва не без помоща на алчния запад.Връщаме се към света от преди 1800г.-дял от световния БВП:Китай-30%,Индия-30%,Европа-10%
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Готви се ново противопоставяне на силите.Днес ШОС е приела промени в устава си и следващата година в нея ще бъдат приети Индия и Пакистан.В момента наблюдаваме активно икономическа и търговска война между изтока и запада-чрез валутните суапове на китай с редица страни,чрез търговията м/у Иран и Индия в злато и между Индия и Русия.Следва военно противопоставяне
41
4
 
3
 
! Отговори
СЪР ПИЧук преди 9 години
Реакторите в БГ са РУСКИ и при повреда няма части от РУСИЯ ЧЕСТИТО...ОСТАВАМЕ БЕЗ ТОК защото няма вечни РЕАКТОРИ !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименда но трябва потенциал да се създават а всички знаем колко назат бе СССР в тази облас