Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изправени пред пропастта, гърците направиха решителна крачка напред---------Толкова точно описва ситуацията! БРАВО!
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Атлас " изправени пред пропастта, гърците направиха решителна крачка напред"
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 193...всъщност Гърция казва: ЕС ще плаща а ние ще казваме какво да се прави....дори и най-верният привърженик на Путин не би се съгласил с тази формула.
156
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гол тумбак - чифте пищови :)))
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не изпълнява каквото й се нарежда---------Никой с оръжие не ги кара да са в ЕС.Що не излязат веднага.Щото от 900 евро помощи ще станат на 100 евро.Като Драхми може да се увеличават, но Драхмата ще се срине до основи спрямо еврото и долара!Даже и 100 евро няма да получават.Дори арабските страни в монета реват. А Гърците на лъде са тръгнали, те продават някакви маслини, на къде???
154
5
 
19
 
! Отговори
българин преди 9 години
Дреме им на гърците за дълговете.Седем пъти за 150 години са фалирали и дълговете им са опрощавани до последният цент.Да не са българи,я!Сега пак ще е същото.Винаги са били по добре от нас и ще бъдат.Пожелавам им успех и наздраве!
153
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"да разцепваш общата европейска позиция" за еврогейовете означава някоя от по-малките (ама иначе "равноправни") страни да не изпълнява каквото й се нарежда да прави. Сега Гърция, преди Унгария, скоро и други. Или някой си прави илюзии, че има страни от Източна Европа (че и Централна), с изключение на пословичите русомразци от Балтика, които ей тъй, сами са "решили" да споделят "общата" позиция?
152
4
 
24
 
! Отговори
проста българсканаци преди 9 години
и Исландия фалира , но вижте къде е сега , а нашенските *** заоплаквали Гърция , не я мислете , тя ще се оправи
151
3
 
17
 
! Отговори
cc преди 9 години
Като знам колко са хитри византийците накрая ще се получи така, че хем още дългове ще им опростят ЕС, хем и ще извлекат изгода от Русия!До сега пропуск нямат в това отношение.
150
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 години
Не мога да повярвам накъде отива този свят в 21 век! Вместо разумно да се управлява всяка държава и то в сътрудничество за развитие, не за унищожение и войни, защото ЗЕМЯТА е една и ако можеш да се движиш от държава в държава, то от планета в планета НЕ можеш! *** *** население на планетата начело с тъпите управляващи дето не виждат по-далече от носа си, пардон банковата си сметка!
149
0
 
1
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
До но комент 156: Day Boje!
148
11
 
8
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Гърците ще ядат страхотна хурка, не толкова заради това, че правителството им е левичарско, но затова, че се заиграват с Русия в критичен за Запада момент. Това е много сериозна грешка и Западът никога няма да им го прости. Дълговете ще трябва да си платят, ако е необходимо и с прилагане на сила. И не са в позиция нито да шантажират, нито да поставят условия. Дребни балкански хитреци не виреят пред банките на Германия. Русия никого не може да извади от където и да било, понеже е пред фалит!
147
12
 
8
 
! Отговори
КанАлина Кабаева преди 9 години
ЕС приключва с Гърция. Спечелените от Сириза избори е и последен подарък за тези трътлести люде, които имат самочувствие на най-изпечените хитреци, крадци, лъжци, изобщо византийци. Е, дойде време да се плаща! На тия, които им се възхищават, ще кажа, че сте на една крачка /храчка/ от едноклетъчните организми и близо до точещите лиги фенове на ***!
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой избирате *** (*** такива) :1.Левски дай +2. Путин дай -
145
10
 
19
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Не вярвах че някога ще го кажа НО,нашите съседи Гърците макар и етиопски *** НИ СКРИХА ТОПКАТА,докъде сме паднали само-БРАВО Гърци-само така.
144
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се държим за руснаците! Само те ще ни извадят от блатото! На никой друг не му пука за България! Никой друг няма да си мръдне пръста за България! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!
143
15
 
13
 
! Отговори
мдааа преди 9 години
Мечтата на *** е ЕС да се разпадне и САЩ също . И чакат на коча мъдете да паднат. Междувременно пълнят фоумите с проруски простотии , за което получават възнаграждение. Не в рубли - в долари!
142
2
 
15
 
! Отговори
до 173 преди 9 години
А сега не сме ли от четвъртия свят?!
141
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
ДО 173 -. Защото големите от "капиталистическия заговор" пак ще са си добре, даже повече, а ние ще станем държави от четвъртия свят.-- Ще ти отговоря- Големите капиталистически държави са добре - за СМЕТКА НА ТАКИВА КАТО нас и Гърция- - на бедните- когато няма какво да точат - дали ще са добре - я ми кажи тарикат????
140
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата с нас е че гърците са народ. Убединени,решават и го правят. Това в България никога не може да стане защото сме калпав народ,разделени и индивидуалисти. На всичкото отгоре като има някакъв протест при нас,голяма част са платени,като известните протести и контрапротести. Направо срам. Колко имаме да учим от всички наши съседи