Гръцката Game of Thrones – един невероятен комикс

Главни действащи лица са Симитис, Папандреу, Ципрас и Варуфакис
Обновена: 25 юли 2015 07:36 | 24 юли 2015 21:28, Елка Василева
13
Гръцката Game of Thrones – един невероятен комикс
Снимка: Ди Цайт

Възходът и падението на Гърция говорят много за Европа, за политиката и властта, при това по начин, доста различен от Game of Thrones, пише германският в. "Ди Цайт", който с помощта на двама уеб дизайнери представя развоя на гръцката криза в контекста на сериала "Game of Thrones", информира гръцкият сайт Фрийпен.

Ето историята, видяна като комикс от германския вестник:

"Едно смътно споразумение", отбелязва германският журналист във връзка с договора между Костас Симитис и Герхард Шрьодер, за да може Гърция да се присъедини към еврозоната през юни 2000 г. "Експертите предупреждават, че държавните книжа са били неверни, но никой не ги чува".

Още по темата

Следва "гръцко благоденствие"
"Страната празнува голям празник, въвеждането на еврото води до драматичен спад на лихвите, евтините пари позволяват на предприятията да процъфтяват, безработицата пада, заплатите растат, през 2004 г. страната организира Олимпийските игри. Гърция се смята за страна пример".

"Голямото разкритие"
Драма в Атина, парите са изчезнали, корупцията и лошото управление взимат връх в страната. През 2009 г. премиерът Йоргос Папандреу трябва да признае пред Брюксел и икономическата общност, че вакуумът в бюджета е двойно по-голям от очаквания".

"Парите на другите"
Гърция загубва доверието и славата й изчезва, инвеститорите оттеглят парите си, фалитът е пред вратата. Европа обаче демонстрира солидарност, през май 2010 г. представителите на черно-жълтата коалиция Фолкер Каудер, Гидо Вестервеле и Волфганг Шойбле отпускат спасителен пакет.

"Бунтът на народа"

Демонстрациите парализират страната, много гърци са отчаяни, загубили са работата си, заплатите и пенсиите намаляват, икономиката страда и през 2011 г. страната се нуждае отново от пари, приема се втори спасителен пакет с нови условия.

"Един егоистичен подарък"

Тежестта от дълга е много голяма, Гърция не може вече да я издържи, през март 2012 г. се прави "подстрижка" на дълга с надеждата, че останалата част от него ще бъде платена.

"Посещението на канцлера"

Ангела Меркел посещава Атина през 2014 г., когато премиер е Андонис Самарас, ситуацията в икономиката е някак по-добра, все пак обаче има над 25 на сто безработица и броят на недоволните се увеличава.

"Един ляв герой"

През 2015 г. Алексис Ципрас е избран за премиер, обещава да сложи край на икономиите и да реформира страната, еуфорията е голяма, защото за първи път след много години има надежда за ново начало без старите елити, унищожили страната.

"Битката с Тройката"

Вместо да се отдадат на една борба с корупцията и бягството от данъци, Алексис Ципрас и Янис Варуфакис се заемат с битка срещу кредиторите, за да свалят товара от дълга. Усилието им се проваля и нито една от страните не излиза победител от тази война. Кризата се влошава, GRExit-ът е близо и банките затварят врати.

"Европейският трон"

Гръцкото правителство напуска масата за преговори и тласка страната към референдум, на който гърците гласуват против предложението на кредиторите. Членовете на кабинета очернят Ангела Меркел и я представят като безжалостен хегемон на Европа.

Все пак Гърция остава член на еврозоната, след нови преговори гръцкото правителство се договаря с кредиторите, фалитът е предотвратен. Какво означава това за Европа?

Никой не иска да поеме отговорност за нищо и никой не се е качил на трона, нито дори и канцлерът, нито един европейски политик не може да намери компромисни думи за това каква е била, каква е и какво ще стане от Европа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ГърцияGame Of Thrones
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
5
 
! Отговори
До Дей Кол Хим СКЪНК преди 8 години
Те не са спели да сипят хули по България. Много от тези които пишат унизителни коментари за България са Гръцки, Руски и Сръбски ***.Ние просто сме по-добри.
4
5
 
9
 
! Отговори
Дей Кол Хим СКЪНКА преди 8 години
Драги лъжепатриоти, искам само да Ви задам един елементарен въпрос.Ако България бе на мястото на Елините, дали техните медии и население би написало един ред?Аре малко, имаме си наша прегорЕла манджа..
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOIKO BORISOV I GERB TLASKAT BALGARIA PO PATIA NA GARZIA.
2
3
 
4
 
! Отговори
студен войник преди 8 години
Виждам, политическата пропаганда се е загнездила на всички нива, включително и игрите, точно както едно време... Жалък опит, но все пак опит.
1
7
 
27
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
И данъци плащакис...... такова нещо в Еладата нема, или e срам за гордите елини!!!"Парите на другите"