Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!

Не може всички имигранти да останат тук, каза германският канцлер
Обновена: 7 окт 2015 21:52 | 7 окт 2015 21:49,
288
Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!
Снимка: Reuters

Който не иска повече Европа, повече общи политики и единни действия, трябва да си ходи. Няма друг начин, заяви френският президент Франсоа Оланд в Европейския парламент.

Той направи това в отговор на евроскептиците, които предизвикаха него и германския канцлер Ангела Меркел с твърденията си, че Европа се е провалила. Канцлерът добави, че евроскептиците са депресивни.

Лидерите на Германия и Франция направиха изказвания за ситуацията в Европа по случай 25 години от обединяването на Германия. Това става за първи път от 1898 г.

В тях те призоваха за повече единност, смелост и сплотеност и предупредиха за опасността от разпад, ако национализмът и екстремизмът надделеят в трудните времена. Европа е успявала, когато е била единна, заявиха лидерите на Франция и Германия, давайки различни примери, включително с разширяването на Изток.

Те признаха, че "Европа е изправена пред серия от кризи с исторически пропорции" и че последната, с бежанците, е променила дневния ѝ ред. Френският президент добави, че европейците трябва да живеят с много страхове, създавани от кризите, но настоя да не им се подават, да не се свиват в националните си черупки и да не винят Европа в импотентност.

Оланд добави, че Европа е сбъркала, като не е предвидила бежанската вълна и не е дала достатъчно пари, за да осигури, живеещите в лагерите край Сирия. За разлика от Меркел, която не влезе в подробности какво да е бъдещето на Асад, френският президент заяви категорично, че той е неприемлив, поставяйки го на една плоскост с джихадистите.

Меркел и Оланд призоваха за засилване на външната политика на ЕС и за полагане на повече дипломатически усилия за решаване на проблемите в Сирия и Либия, за да се даде перспектива на бежанците да се върнат по родните си страни. Двамата лидери подкрепиха плана на Европейската комисия за финансови инжекции в Турция за подобряване на условията за бежанците там, така че на не прииждат повече към Европа.

След като разгневи мнозина с поканата си към сирийците да дойдат в Германия, днес в Европейския парламент тя заяви отново, че бежанците трябва да бъдат приемани и че минималните хуманитарни стандарти трябва да се спазват.

"Никой не напуска родината си туко-така, даже и тези, които го правят по икономически причини, но на тези хора трябва да се каже, че те не могат да останат тук", заяви Меркел, разграничавайки бежанците от икономическите имигранти и подчертавайки, че усилията трябва да се пренесат към подпомагане на съседите на ЕС. Проблемите трябва да се решават там, откъдето хората биват прогонвани, каза Меркел.

"Дори да се изкушим да се затворим, хората ще продължават да намират решение да идват. В интернет епохата изолацията е илюзия. Но ако загубим ценностите си, сами ще се предадем", заяви Ангела Меркел пред депутатите. Ако обаче Европа успее да се справи, тя ще излезе по-силна от изпитанията и ще може да предложи ценностите си на останалия свят, добави шефът на германското правителство.

Президентът и канцлерът заявиха, че общите политики не трябва да спират до бежанците, а да обхващат и други сфери, включително икономическия и монетарен съюз, бюджета, цифровизацията, данъчната модернизация, конкурентоспособността, Шенген, вътрешния пазар, борбата с климатичните промени и др. Това, от което се нуждаем е повече Европа.

Само така можем да решим проблемите си, беше посланието на двамата. "Ако не отидем напред, ще се върнем назад и това ще е краят на Европа", предупреди френският президент.

По-рано в същия дух пред парламента говори и испанският крал Фелипе VI. Той призова за по-силен политически, икономически и социален съюз, основан върху европейските ценности и общото вземане на решения. Според Негово Величество успехът на Европа е причината имигрантите да се стремят към нея.

"Мигрантите идват с надежда за мир, справедливост и просперитет. И ние не можем да ги изоставим, защото това са нашите постижения“, каза кралят. За разлика от Меркел и Оланд, които акцентираха повече върху икономиката и сигурността, Фелипе VI отдели най-много място в словото си на социалните аспекти на Европа, подчертавайки, че Съюзът трябва да даде надежда на гражданите, че те са решими.

"Европа не бива да е зона за търговска размяна, без душа и без съвест", заяви той. Испания, която 30 г. от европейското си членство гледа на него като на процес, започнал още в Просвещението. През 50-те години смятахме, че сме постигнали утопията, но днес сме изправени пред проблеми, и трябва да положим повече усилия да ги решаваме заедно, призова испанският монарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
1
 
! Отговори
choko преди 8 години
Бате нещо не те бива в сметките! 5 X 8 = 40 -> следователно при 5 евро ставка на час това са при 160 часов работен ден 800 евро, а не 400!!!!
74
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи! Да се дръпнем от тази фалшива пасмина ЕС, дето на бялото викат черно и на черното бяло, стига така да им е наредила една африканска маймyна. Пфу!
73
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС да помисли първо за европейците, които живеят в съюза, ане да хвърля милиарди за бежанци. пенсия 75 евро за нас срещу 1500 за западна европа, какъв съюз е това, каква обединена европа, само на думи. Единна минимална ставка в целия съюз примерно 5 евро на час. Това е мин пенсия 400 евро, при тези цени това може да се приеме за нормално. Нека после поговорим за единство и солдарност и европеско семейство.
72
1
 
49
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
АЗ НЕ ИСКАМ ПОВЕЧЕ ЕВРОПА НЕКА НЕМСКАТА ХИТЛЕРИСКТКА ДА КАЖЕ КОЙ КЪДЕ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ? И КОЯ Е ТЯ, ЧЕ ЩЕ РЕШАВА ЧОВЕШКИ СЪДБИ? ИМА СЕ ЗА ГОСПОД РЕШАВА СЪДБИТЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ? АЗ СЪМ СИ В КЪЩИ ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ РОБСТВО ,НИЕ СМЕ СИ В СТРАНАТА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СИ ХОДЯТ И ЕВРГЕСКИТЕ БАНДИТИ.
71
0
 
43
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Тая Меркел яко я натискат САЩ за тези бежанци, и нека да си държат на педерастките ценности със САЩ, но на баш българина да ги спестят.Що пари потъват от Европа през тази бюрокрация на ЕП където само кухи *** кат нашия *** БойкоО управляват.Види му се края на "християнското семейство"но не искат да си го признаят...Хитлер е направил грешка като е тръгнал срещу Велика Русия, трябвало е евреите да изтреби до крак мръсните капиталисти Сорос,Рокфелер и Ротшилд,там е туморът на днешната цивилиза
70
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо е че само празни приказки са изговорили точно те - издава безпомощност и липса на ясна визия какво ще се прави. Хубаво ще върнат обратно икономическите емигранти, ама как и кога не е ясно. Немците няма да изберат Меркел пак, това е сигурното
69
2
 
26
 
! Отговори
комин терн преди 8 години
Германия и Франция са новия Коминтерн. Искат само те да командват. Баба Ангела е Йосиф Сталин. Оланд е Мао Дзе Дун.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 153!Na vas atakistite, turchena Dogan i Mestan vi dade dostatachno i predostatachno milioni eura! Za kakvo vie Europa trolove?
67
3
 
25
 
! Отговори
7 преди 8 години
Ми пуснете референдуми бе "демократи". То това чудовище ЕС става по-зле и от съветския съюз
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-*** пропаганда само КГБ ченгета могат да сътворят. Халюционации !
65
2
 
24
 
! Отговори
маги страли преди 8 години
Затова строим магистрали. За да могат бежанците свободно да си минават през милата ни татковина!
64
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия двамата,някой бръсне ли ги за нещо?
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябва да приема сирийските бежанци, но да призове на сектор "Юруш" да си ходи в Евразия.
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ataka dao dua!
61
5
 
24
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Нашите деди тази земя са я остоявали с кръв и меч,за да не допускат чужденци на нашата територия.Разбираемо е,че Сирийците бягат от ужаса на войната,но заедно с тях има много икономически имигранти.Трябва да се унищожи първопричинат,а тя е финасирането на войната от САЩ и запада.А Меркел и Оланд да си ги взимат бежанците,аз лично предпочитам аут от ЕС но без имигранти.Толерастите да се оправят където и както си искат,ние сме закостеняли хетеросексуални.
60
0
 
26
 
! Отговори
akut преди 8 години
меркел оланд. ами чао тогава
59
0
 
16
 
! Отговори
LZ преди 8 години
До Анонимен 143Каква атака те гони , аз лично не съм нито *** , нито привърженик на партия и също не искам да сме в този ЕС .
58
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ataka da go dua!Malii, tiq trolove na AGATA san ne spat! Kolko vi plashta bre da vi e*a u prodajnite ku*vi?
57
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме, че изкукуригалият бабушкер еднолично покани мигрантите в СВОЯТА страна, а сега реве за солидарност, за да бъдат разселени в цяла Европа. Тя с кого съгласува решението си да кани навлеците, даже не се допита и до собствената си партия, камо ли до германците като цяло, да не говорим за европейски лидери и пр. Сетила се сега за единство и солидарност! Каквото си е надробила, да си го сърба! И да не ни налага решения, които съвсем ще ни унищожат и като държава, и като народ! ДГД!
56
4
 
27
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Слава на Русия!