Британското правителство няма цялостен план за Brexit

Медии: Самата стратегия може да не бъде договорена и за 6 месеца
15 ное 2016 21:35, Елка Василева
13
Британското правителство няма цялостен план за Brexit
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Великобритания не разполага с цялостен план за Брекзит, а самата стратегия за излизане от Европейския съюз може да не бъде договорена и в следващите шест месеца поради разногласия в правителството на Тереза Мей. Това се казва в изтекъл в медиите меморандум, цитиран от Ройтерс.

В документа, подготвен за канцеларията на британското правителство от консултант, се посочва, че министерствата работят върху над 500 проекта, свързани с излизането от ЕС, и поради тази причина може да имат необходимост от още 30 хиляди държавни служители, които да се включат в работата по процеса.

Политическият кабинет на Мей заяви, че не признава съдържащите се в меморандума твърдения.

"Това не е правителствен доклад и ние не признаваме твърденията в него", заяви говорител на политическия кабинет на премиера. "Съсредоточили сме се върху изпълнението на задачата да осъществим успешен Brexit."

Озаглавен "Brexit актуализиран вариант" и с дата 7 ноември, в меморандума се отправя критика към Мей, че показва наклонности "към установяване на личен контрол над процеса на вземане на решения и изработване на детайлите с цел да уреди въпроса сама", съобщиха днес Би Би Би и вестник "Таймс", които разполагат с документа.

Там се казва още, че не съществува единна стратегия за Brexit на министерско ниво, като на практика правителството се е разделило на две по въпроса. От едната страна са министърът на външните работи Борис Джонсън, на международната търговия Лиъм Фокс и министърът за Brexit Дейвид Дейвис, а от другата са финансовият министър Филип Хамънд и този на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк.

В документа се посочва също, че "големи играчи" в промишления сектор е много вероятно да "опрат пистолет в челото на правителството", за да направят така, че да получат сходни гаранции като дадените на "Нисан", че няма да пострадат от процеса на Brexit.

Мей обеща до края на март да задейства Член 50 от Лисабонския договор, след което ще започне двегодишен процес на преговори за излизане от ЕС, но досега не е разкрила почти нищо от плановете си за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ggg преди 7 години
Номер 4, каква градина, какъв Tower Bridge, кво око, кви дървета бе, ***?Ти имаш ли идея кое къде е и какво ще се строи? И кой го наложи и кой е против?И как се наакаха след референдума тия smarty people? А? Не ли?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Брекзит беше толкова хубаво нещо, британците щяха да задействат чл.50 веднага. Сега се ослушват и се чудят как да излязат от батака в който се вкараха. Премиерката им ходи да се унижава в Индия , където и показаха, че не може да искаш без да даваш.
7
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Кирил Софийски(7)"Какво ни донесе това освен една магистралаи метро в София ?!?!" - и това е малко според тебе?"Мизерни доходи" - за това си си виновен ти.
6
7
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Майната им на Британците ! Ама ние какво правиме още в този *** съюз и НАТО ?!?! Какво ни донесе това освен една магистралаи метро в София ?!?! Мизерни доходи и бягство на децата ни от тук .За сметка на това се опитват да ни натресат милиони араби които същите тези Еврогеьове и НАТОВ ци подгониха насам! Хора найдстина ли живеем по-добре ?!?! Само аз ли си мисля ,че е обратното !!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ако съм на правителството ще изляза и фалирам държавата и да се видят овцете, колко струват с вота си.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма цялостен, защото брексита ще се прави на части. Най-напред Англия и некаде после Уелс. Шотландия и айришите нема да си ходят.
3
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да!!: ) Това са британците - SMARTY PEOPLE!; )Между другото скоро започва изграждането на голяма градина /парк на Тауър Бридж в Лондон. (до Окото) Ще се казва Garden Bridge .Макар че ще отидат дърветата край Темза което е тъжно. Но това място ще се превърне в нещо приказно като гледка и туристическа атракция, особено лятото. Браво за идеята на лондонската община.
2
3
 
11
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Брюксел ще ги натиска да си ходят, ще им налага санкции някакви ако се забавят. И ако/като накрая се реши да останат, ще им се наложи всичко с което не са били съгласни до сега. Доверието в тях е разклатено и ситито им ще отпътува за Германия.
1
3
 
10
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Тези играят игрички. Нито вън, нито вътре. Тоест - ще се включват в нещо, което им изнася, и ще отказват онова, което не им изнася. *** така много удобно бе! Как го измислиха само, а?!