На ред ли е Австрия след Brexit и Доналд Тръмп

Който и да бъде избран за президент, популизмът намира почва в страната
29 ное 2016 22:38, Елка Василева
34
На ред ли е Австрия след Brexit и Доналд Тръмп
Снимка: Reuters

Избирателите в Австрия избират президент между човек от крайната десница и от Зелените. Който и да спечели обаче, популизмът намира почва в страната.

Европа ще следи внимателно в неделя Австрия, за да види дали малката, но богата страна, ще избере първия в Западна Европа крайнодесен президент, давайки нов импулс на популистите след британския вот за Brexit и победата на Доналд Тръмп в Съединените щати, пише ДПА.

Но дори ако десничарят Норберт Хофер загуби и неговият клонящ наляво опонент Александер ван дер Белен спечели силно оспорваната президентска надпревара, популизмът ще претърпи само временен неуспех, а не поражение. Това е така, защото Партията на свободата на Хофер е на път да спечели следващите парламентарни избори, а нейните антиимигрантски възгледи са възприети от системните партии.

Неделният вот дава втори шанс на 45-годишния Хофер да спечели най-високия пост в Австрия. През май 72-годишният Ван дер Белен изглеждаше сигурен следващ президент на Австрия, след като победи на балотажа срещу Хофер с минимална преднина от 0,6 на сто.

Опозиционната Партия на свободата обаче оспори вота в Конституционния съд, като представи доказателства, че преброяването на бюлетините не е било правилно контролирано в много градове. Съдът нареди гласуването да бъде повторено и то бе насрочено за октомври, но се наложи да бъде отложено за декември, след като се оказа, че пликовете за гласуване по пощата са произведени с нестандартно лепило.

Хофер, който сега е един от заместник-председателите на австрийския парламент, спечели подкрепата на избирателите с критиките си срещу правителството заради това, че позволи на 90 000 мигранти да влязат в страната миналата година. Бившият авиоинженер се опълчи и на германския канцлер Ангела Меркел за гостоприемното й отношение към вълната от напиращи мигранти.

"Като обяви: "Ние ще се справим", тя стимулира много хора да предприемат твърде, твърде опасни пътувания през морето", каза той в тв дебат неотдавна. Накрая германската сметка легна на гърба на австрийските данъкоплатци, защото много от тези мигранти се оказаха в Австрия и трябваше да бъдат подслонявани и хранени тук, посочи Хофер.

След британското решение чрез референдума за излизане от Европейския съюз Партията на свободата приветства Brexit-а и заяви, че в Австрия трябва да се проведе подобно гласуване, ако бъде решено Турция да бъде приета в ЕС или ако съюзът се окаже неспособен да се реформира.

Австрийците обаче проявяват слаб интерес към излизане от ЕС и евроскептичната Партия на свободата след това даде заден ход. Хофер заяви пред ДПА, че вижда ЕС като "проект, който има нужда от спешно развитие". Той обаче държи на позицията, че референдумът остава последното средство.

Бившият лидер на Зелената партия Ван дер Белен е проевропеец. Той постоянно предупреждава, че неотдавнашното смекчаване на тона на Хофер към ЕС само маскира желанието му да разруши блока, каквато е целта и на другите популистки движения във Франция и Германия.

По въпроса за миграцията Ван дер Белен подкрепя мнозината австрийци, които спонтанно предприеха масови инициативи за подпомагане на пристигащите мигранти. "Искаме ли да виждаме Австрия като една приятелска, открита и привлекателна страна? Или искаме да я виждаме като страна, заплашена от заговори, в която надделяват страховете и където всичко е ужасно?", попита риторично той, оспорвайки възгледите на Партията на свободата.

Макар че сондажите отново предричат близки резултати на двамата в неделя, Белен като че ли изглежда все по- изолиран в своето виждане.

Стратегията на външния министър Себастиан Курц за затваряне на "Балканския път" засега е успешна. Той настоява за рестриктивна имиграционна политика и за прекратяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС. В момента Курц оглавява рейтингите за популярност на австрийските политици.

Социалдемократите, които са в правителствената коалиция заедно с десноцентристката Народна партия на Курц, възприеха "обратния завой" в имиграционната политика на Австрия и подкрепиха, макар и с неохота, намаляването на броя на кандидатите за убежище, които страната може да приема за една година.

Едно крило в Социалдемократическата партия надига глас за сътрудничество с Партията на свободата след редовните парламентарни избори, които трябва да се състоят най-късно през 2018 г.

Партията на свободата е начело в допитванията вече над една година и в момента отчита избирателна подкрепа от 35 на сто, сочи най-новото проучване на таблоидния вестник "Йостеррайх" от началото на ноември.

"Нищо и никой няма да ни спре", каза Хофер на един от предизборните си митинги.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
Само не ми е ясно защо политиците като Орбан, Тръмп, Льо Пен и т.д. се форсират като "популисти" в медиите. Има нещо гнило в Дания упс в ЕС.
22
1
 
0
 
! Отговори
istinata преди 7 години
До prokurorai az jiveia v avstria.tuk sa nai golemite fashisti na sveta.malko svoboda da im dadat shte pokajat svoeto istinsko az.po dobre durtia kozel ot kolkoto hofer
21
1
 
2
 
! Отговори
Увредиха земята преди 7 години
Принуждаването на стотици милиони водачи на МПС д а увреждат зверски земята с включени скенери и фарове през деня води до КЛиматични промени..Искат се растрели публични на виновните длъжностни лица вкл ЕВРОКОМИСАРКИ
20
1
 
1
 
! Отговори
Не спонсорирайте преди 7 години
Ползването на пси активни нарко спец добавки ,спец ваксини и пси препрограмиране доведе до спонсориране на терора срещу Либия,сирия,Украйна и ..Последваха милиони бежанци които притесняват Европата
19
1
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 7 години
Ето "Неотчитането на индивидуалните проблеми на всяка страна членка води до Проблеми"..
18
6
 
1
 
! Отговори
Гигов преди 7 години
Ако Руската агентура е задълбала здраво,референдума е сигурен.
17
1
 
17
 
! Отговори
@ 26 преди 7 години
Журналистически простотии, така хората даже не знаят как изглеьда тоя човек.'Аз друго искам да питам, когато Боко Натовски имаше кампания почна да се използва думата "популист", за отрицателно време тя стана много широко употребявана, сега всеки който не е умерен *** или неискрен депутат му се лепи - ПОПУЛИСТ. Излиза, че най-искрените хора (независимо дали подкрепяме изгледите им или не) са популисти, а най-лъжливите мекерета, дето напълниха Европа с афгита са сериозни политици.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за рекламна кампания са плакатите на снимката? о_0
15
4
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Няма такова нещо - ако догодина изберат пак Меркел - всичко ще продължи като досега! Дебелогла*вата ялова с*виня ще продължава да праща кораби пред бреговете на Либия, и ще импортира в Европа още милиони тарамбуки! Ще продължи да ги храни , и обгрижва с парите на европейския данъкоплатец! Тя ясно го заяви - "Друга алтернатива няма!" При всички случаи нашествието на тези ALIENS ще продължи докато Швеция не заприлича на арабски сук , а Германия на Анадола! Това са факти! Не са предположения!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австрия,Италия,Англия...и т.н.и т.н. свършено е с монопола на Меркел,Юнкер,еврото също ще е под въпрос,влагайте парите си в земя,недвижима собственост!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17 смЕхА може би са мазохисти и се кефят като ги "хранят". Продължаваме напред тогава.
12
1
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Хунта*та в Брюксел ни казва с кого трябва да се съобръзяваме...да поим, и храним...казват ни какво трябва да мислим! Пренебрегват ВЕРНИЯ ИНСТИНКТ за оцеляване на европейските народи! Искат да ни превърнат в хомогенна супа от безлични мултикулти либерастчета без чувство за национална принадлежност , и достоинство! В тежките времена на финансови кризи - КРАДАТ ОТ ЗАЛЪКА НА ДЕЦАТА ни за да хрантутят т*ъртеи...и религиозни фанат*ици от цял свят!Ще се радвам ако австрийците теглят един як шут на ЕС!
11
1
 
32
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Бързам да ви зарадвам - в Италия чакат ( вече над 720 000) риъл африканци с дебели джу*ки и сплескани носове ...почти тъмносини...за разпределение в Европа (страните от ЕС) сигурен съм , че ние като пълноправен Ч*ЛЕН също ще получим пратка! ТакъФ е пазарлъка на бат Бойка с фрау Меркел - тя му дава парички (уж за магистрали) той приема и*змета от цял свят! Ще си имаме Боб Марлита на кило! Още нищо не е свършило..и в най-затънтената африканска джунгла разбраха, че в Германия дават пари за лежане!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популизъм = това , което се харесва на хората.Демокрация= това, което искат хората.Диктатура= властЕдните искат власт, а другите- да изпълнят желанието на хората, на избирателите.
9
1
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До 16 анонименПрав си ,но това което си написал няма как да се случи тия са най-наведените драскачи в цялата им гилдия.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да стане, не и сега. Англичаните и американците са способни на революции, защото са достатъчно независими и свободомислещи, а и изолирани от останалите. И двете нации винаги са отъждествявали себе си с демокрацията и силата да определят световните тенденции. Точно като такива, те правят един или друг избор напук, за да докажат, че го могат. Австрия е просто една от заврените в дупка страници в Европейския съюз, които ще продължават да понасят ударите на съдбата. Изходът е предрешен.
7
3
 
49
 
! Отговори
prokurora преди 7 години
Живея в Австрия и съм член на въпросната партия на Свободата. Партията не се обявява срещу чужденците какъвто съм и аз, а срещу ислямизацията на Европа, срещу бежанската политика на Меркел, срещу ТТИП. Ван дер Белен е харесван основно от хомосексуалисти, ***, турци и всякаква ***
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо много сбъркано.Ако не харесваш тъмни мюсюлмани със съмнително минало и произход си популист.Хората които споделят възгледите ти са *** и расисти.Това си е върховна наглост и изопачаване на фактите.Имам доста съседи които имат ромски начин на живот и изглеждат така и ще ви кажа,че въобще не са цвете за мирисане.Всеки нормален гражданин или селянин с такива комшии ще го потвърди.Представям си ония пришълци какво чудо са.Как да харесваш такива?
5
3
 
68
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Австрия е пример как толерастията съсипва европейските ценности и единство! Австрия пред 1996г. беше нещо като България през 1986г. хората не си заключваха вратите, колите бяха с ключове на волана а жените изобщо не знаеха какво ислямист ,камо ли ,че обарват или изнасилват!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ нито можем да бьдем расисти нито толерасти! Няма време за такива му ховерски гевезьльци! Истината е че Бьлгарския народ гладува а доколкото австрия процьфтява и има цялото време на света!