Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!

Консерваторите отхвърлиха идеята на Мартин Шулц
10 дек 2017 10:10,
81
Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!
Снимка: архив Reuters

Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера отхвърлиха идеята за "Съединени европейски щати", предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.

Още по темата

Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в."Билд" установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят, посочва БТА.

Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за "Тагесшпигел", че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави".

Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред "Райнише пост", че предложението на Шулц го е изненадало. Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика", каза той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за "Велт ам зонтаг", че партията му не иска Гремания да стане "административна единица" на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава".

Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк", тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвесетн, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността.

Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори. СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред "Билд", че незабавно започва подготовка за евентуалниа предизборна кампания.

По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои "аблослютно ключови искания", като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците искат да водят хорото, те не искат равнопоставеност. Сега германската индустрия и германският внос задушват индустрията на по-второстепенните държави-тия от бившият соц.
47
1
 
11
 
! Отговори
Хммм преди 6 години
Щом Меркел е против значи е правилно. Правете! Няма да може да дърпа юздите сама ако се направи подобно нещо. Естествено е да е против. Но беше крайно време, просто на всички им писна вече, тя просто прекали. Няма наказание, дори смърта и е неравностойна за злините които причини на целия континент. Не напразно в Германия има на много нейни плакати стои "Меркел-канцлера на бежанците" и "Меркел в Сибир, Путин в Берлин" Трябва му лидер на този континент.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че партията Меркел не иска Съединени Европейски Щати! Тя (и партията, и водачката на партията), искат европейско-мюсулмански щати, иначе казано евро-халифат!
45
5
 
18
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Много си прав.Духа на комунизма още броди из България.Хора израснали в комунистическия рай са навсякъде из държавните администрации.Нацупени,неучтиви,необразовани,мързеливи,мрачни,подкупни.Трябва да се смени най малко още едно поколение за да тръгнат нещата.Да се създаде общество и българите да осъзнаят че да си оправят държавата зависи от тях,не от Русия,ЕС или САЩ.А как става това,става с работа,отговорност,дисциплина,закон,ред и т.н.
44
4
 
3
 
! Отговори
До 42 гробокопач преди 6 години
Хахахага......евала на уменията ти !Най-парадоксалният коментар само в 2 изричения!Не искал да е роб,но иначе България ще е държава на господарите ...Изчезвай,муха !
43
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка,искате или не,България е с ЕС и така ще бъде ! Благодарности на всички,които направиха това да се случи ! Вие си пишете тук за разпада на ЕС,за пороците на Меркел и Шулц,за Велика Русия и за носталгията по комунистическата диктатура ! Не мога да ви определя политическата ориентация,защото и БСП поддържат политиката ЗА ЕС ! Хибриди сте някакви...
42
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво цвъкате минуси бе ?Вие не сте с всичкия си !Или сте промити петолъчки !Хахахаха....,умрялници пр()сти !Нямате представа колко сте зомбирани!Покажете се навън и се огледайте в какв хаос живеете !Хаос причинен от комунистическата диктатура !Грозни панелки,дупки,изоставени сгради,чалготеки в БМВ -та на крадци...Продавачите из магазините ще ти посегнат на бой още малко ...Няма таков нещо в Европа !!
41
4
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименАз пък не искам да съм роб на никого! България никога не е била робска държава и няма и да бъде. България е била Държава на Господарите, така и ще Бъде!
40
4
 
3
 
! Отговори
акуд преди 6 години
от изказванията на съпартийци на меркел ясно се вижда кой е протеже на Кремъл в ЕС .....и кой ще е троянският кон
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Меркел каза, че е против СЕЩ докато няма европейска армия. Защо всеки може да се досети.
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам как изобщо е възможно да се твърди ,че политиците и системите на западните държави са слаби ! Как е възможно това да се случи при зрящ,психически адекватен и здрав организъм ! НЕДОУМЯВАМ ! Абе имате ИНТЕРНЕТ,имате възможност да отидете в Грмания,Франция,Англия и по-слабите икономики-Италия,ИспанияВървете,погледнете и от там пишете !Ходил съм във всички освен Италия.Ако трябва да сравня,с болка казвам,че изглеждаме *** във всеки един аспект- инфраструктура,възпитание,стандарт
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36: "На Меркел е трудно да се угоди!Явно бабето иска да управлява еднолично и Германия и ЕС!Но.....може да загуби и двете !".............А, кой друг може да управлява Германия и ЕС, освен Меркел ... или следващият Канцлер ?
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мотото на Шулц в изборите за Канцлер: И Аз нямам образование като вас - затова ме изберете !!!
35
2
 
13
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
На Меркел е трудно да се угоди!Явно бабето иска да управлява еднолично и Германия и ЕС!Но.....може да загуби и двете !
34
2
 
22
 
! Отговори
Ай де преди 6 години
О чудо 92% от зрителите на Украйнската телевизия NewsOne,са гласували за връщането на стария президент Янокович на власт,той бе свален с преврат през 2015.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И германците май нямат читави политици.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслеплението на социалдемократите по Шулц може да ги доведе до полен провал !Докато Шулц беше председател на ЕП Европа навлезе в най-тежкия си период, а след като дезертира от ЕП и СПД му гласува доверие, падението на тази партия е катастрофално.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано меркел си отиде...че иначе ЕС е за закриванее !
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май няма да има коалиция. Новите избори чукат на вратата.
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто трябва всяка една фирма в България да бъде немска (без ресторантите и малките магазинчета да речем), и на простите местни чорбаджии и политикономическата мафия напълно да им спре кранчето. Това не означава да си забравим езика и историята, или да си продадем земята.