Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
38
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Целия ЕС слугува за 2 държави.Германия и Франция.преди бяха 3 с Англия.Другите сме техни роби.А въобще не ми се говори какво е источна европо в очите на тези лицемери.За тях не сме хора.
123
21
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До етнически турчинБългарите винаги са били пионка на някого и ще продължаваме да бъдем.ТАКА Е ! НО Е МНОГО ВАЖНО НА КОГО СИ ПИОНКА ! ПИОНКИТЕ НА РУСИЯ СА БЕДНИ КАТО РУСИЯ ,А ПИОНКИТЕ НА САЩ И ЕС СА ДОБРЕ ИКОНОМИЧЕСКИ КАТО САЩ И ЕС !ТУРЦИЯ ПРЕЗ 80-те ГОДИНИ НЕ БЕШЕ ПИОНКА НА НИКОЙ ,НО ТУРСКИЯТ НАРОД МИЗЕРУВАШЕ ! ПОСЛЕ ТУРЦИЯ СТАНА ПИОНКА НА САЩ И ЕС , ЗАПАДНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ НАПРАВИХА ТУРЦИТЕ ХОРА ! СЕГА ТУРЦИЯ ОТНОВО ИСКА ДА НЕ Е ПИОНКА И ОТНОВО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КЪМ 80те ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК !
122
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, великата ЕС не може да се справи с една Турция. Излиза, че не е важно дали ЕС признава някоя държава, например Севернокипърската турска република, а дали Анкара я признава. Какво става с този ЕС, в агония ли е?
121
1
 
17
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Българите винаги са били пионка на някого и ще продължаваме да бъдем.Никога не сме имали лично мнение.Никога не сме защитавали интересите на българския народ.Представете днес да защитаваме Българското и тогава да видим тези лешояди от ЕС как ще се отнасят към нас.
120
5
 
24
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До Адам ЛевиДобре че този Ердоган пази границите ни,иначе бедна ни фантазията какво може да се случи.И за разлика от нашите политици този Ердоган защитава националните си интереси
119
9
 
28
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
Турция по- приятелска настроена към нас,отколкото ЕС
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ,,Мис България до ЧЕЗ " Боко , КОЙ е Гинка от Пазарджик ?
117
4
 
29
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Българина нали е приет в ЕС,ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ДА ГЛАДУВА
116
15
 
12
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
Чудя се, защо ЕС не каже на торците веднъж завинаги, че не ги иска и няма да бъдат приети? Какво толкова го дъвчат този въпрос с години? Казва им се и толкова. Ако онези се правят на интересни пълна блокада и санкции и да си загиват там в онзи анадолски прахоляк. торция не е притрябвала на ЕС.
115
7
 
7
 
! Отговори
Тиквоукротител преди 6 години
Неслучайно срещата е на руска територия -във Варна
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми хареса ,, Бойчо , # КОЙ е Гинка от Пазарджик ?????????........??????????Гарантирано от ГЕРБ !
113
9
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АМИ СРЕЩАТА ДА НЕ СЕ СЪСТОИ ЩОМ БОРИСОВ СМЯТА ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО СПОРАЗУМЕНИЕ ! И ДА СЕ НАЛОЖИ ТЪРГОВСКО ЕМБАРГО НА ТУРЦИЯ ЩОМ ТУРЦИЯ СИ ВЪОБРАЗЯВА ,ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НЕЯ И СЪС СЕВЕРНОКИПЪРСКАТА-ТУРСКА РЕПУБЛИКА ,КОЯТО НЕ Е МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТА ! ЕС Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАЛОЖИ ТЪРГОВСКО ЕМБАРГО НА ТУРЦИЯ ПОНЕЖЕ ВНОСИТЕЛИ НА ДОМАТИ И КАРТОФИ ДАЛ ГОСПОД ,ВИНАГИ ЩЕ НАМЕРИМ ОТ КОГО ДА ВНАСЯМЕ !
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха голям смях, кой смей да се бъзика с падишах и главния му шут Бойчо.Тия от ЕС много добре знаят че шута и падишаха зависят от техните пари и ако искат могат да ги отстранят по всяко време.Смешен плач се носи от Босфора! А турския народ е честен и трудолюбив и не заслужава както и българския управниците си които ги водят по път без изход.
111
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
А на бас, че мурксулската ханъма - ще клекне на сдухания султан!И този национален ( за Полша и поляците ) паток Доналд търчи да и прислугва - та да оправдае сребърниците , които му тъпчат в гушата....Юнкерс...алкохолици и дърти педофили решават бъдещето на ислямизацията на Европа!Бат Бойка услужливо им приглася - да се направят на ударени за това как той си купи ЧЕЗ!Вбесяващо в цялата работа е , че европейците отдавна никой не ги пита - с какво са съгласни...или не!
110
18
 
9
 
! Отговори
хх преди 6 години
НЕ НА ВИЗИТАТА На Ердоган в Варна
109
6
 
13
 
! Отговори
Гарван Османлията преди 6 години
Когато султанът ви рука нещо, добре е да го слушате, после да не ревете със сълзи и сополи.Само един френдли адвайз.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не дойдат във Варна, в краен случай Ердоган ще използва слугата си Бойко като пощенски гълъб да им носи съобщения в Брюксел.
107
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой иска да се среща с бандита - Моникнижник и идеОта Ерсдухан??? Единия крадлив и продажен, другия се помислил за Властелин на света. И двамата са пътници, пи един или друг начин. И на двамата сметката ще види Чичо Тръмп.
106
1
 
9
 
! Отговори
Donald Trump преди 6 години
Boiko who...?
105
10
 
15
 
! Отговори
до некъф преди 6 години
може да е мустакат и диот, но коьовете са в него, нр е решил нени е залял с бежанци. да не говорим че една четвърт от бизнеса в Бг обвързан с турция. *** и наивник *** шаран.