Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 117 Кви факти, бе...сорoсоиден шебек? Кой ти брои Япония за сила? Русия ли? Що тогава японците като съюзник на Германия не я нападна за 4 -те години мвойна? И ти с това ли се горедееш- че САЩ изби стотици невинни цивилни японци с двете си атомни бомби? С това ли психопате? Нищо чудно че си привърженик на САЩ.Олигoфрен, къде беше САЩ когато руснака беше на ръба на оцеляването пред стените на ленинград, Москва и Сталинград? Къде беше, юрдек маллоумен скапан?
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невиждам повод за радост, около нас гори огън,не е време за радост,че тресне ли ,гориме и ние ,ама буквално
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа ясно показа на турците, че ги счита за шлака...
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До117, факти от детска американска енциклопедия за хамерикунски деца с пищови и даскала с картечницата а от горе ***!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
106-ти е провокатор. Кво му се връзвате на простотиите?
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Разликата между нас винаги е че ние говорим а факти , а вие с псувнии :) Изцяло сте неподготвени да защитавате лъжите си . Вече не говорите с бабите си , които имат грама акъл.Споровете се водят с факти и аз ги написах. Ако беше на място , щеше да отговориш . Но ти си просто палячоо. За това казвам, че САЩ си вееят самолетоносачи и все им е тая за тебе. Спри ги като си много силен :))))
78
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери."Лигавите момчета на европа гърците са поискали подкрепа...А нали са много отракани... Прави ми впечатление, че и самите си знаят ЧЕ САМИ няма да се справят с Турция... Лиготии... ТУРЦИЯ до сега от кой поиска подкрепа за Къбръс... От НИКОЙ... Сама застана, заради турците там, МЪЖКИ пред всички, критикуващи и санкции, но не им каза Ейваллах :-) няма и да им каже...
77
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Треснаха по зъбите наглата турска cмpaд!
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 106, ха ха ха ..Смешно *** и учи история и то не от детска американска инциклопедия...Америка както са казали нр би могла да понесе и една стотнс от това което е понесла Русия в втората световна!!! Три четвърти от силите на райха са били пред източният фронт а хамерикуните с ингилизите са се били с една четвърт. Атома. Създаден от Немци, а в военен план американците НИКОГА не са водили битка срещу равностоен противник..Не пиши глупости, ха ха ха
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около всеки крупен политически или бизнес субект има цяла армия бодигардове.Не визирам само дебеловрати и плиткоумни пушечни меса, а цяла армия бизнесмени, политици, юристи, бюрократи, която се грижи въпросният субект да е недосегаем за справедливостта.Въпросът е изобщо постижима ли е справедливостта като категория в човешкото общество или нашата природа е такава, че винаги си пазим най-силните от нас независимо колко справедливи са те?
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 106 Муахахахахахаааа....няма такъв промит сорoсоиден мозък. Такива бoлуци като теб писаха и в учебниците ни по история, че сме нямали турско робство, а турско присъствие.Такива като теб са за дръвника!
73
2
 
12
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НА ЕВРОПА не и трябва Турция, още по-малко мюсулманска държава 85 % територия в Азия да замести Великобритания. В Европейския парламент, броя на депутатите от отделните страни е пропорционален на населението на съответната държава. Така Турция би заела значителен брой кресла в Европарламента и ще влияе на гласуването с многото си депутати.
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро,ако тази среща се осъществи, България ще излезе от сянката,а с ръка на сърцето имаме нужда от това.И сега Борисов успява да балансира между силните,но мойто мнение е ,на Балканите няма друг по активен и слушан политик.Във доста кратко време, въпреки ;любимата; песен корупция и тн ,постави България,като фактор за политически мост .
71
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна"."Браво... Да не се доверяват и на английския аскер там... Ердоган, наистина ли мислите, че ще послуша Европата :-)
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тотален провал на "дипломата" Борисов! - Без Шенген- Без Еврозона-Без Истанбулска конвенция- Без среща с Тръмп- Западне Балкани - крив макарон- Без среща ЕС - ЕрдоганАлен Делон, ах този син балон!
69
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102 А ти за училище :) Кой разполагаше с Атомно оръжие ? Кой победи Япония САМА ?Кой удари по море Хитлер с унищожи 700 кораба и подводници ?Кой удари Германия по въздух с над 20 000 самолета ? Кой направи логистика на Европа с техника ?Аре лягай си готованко. За това САЩ е уважавана и сила номер 1. Вашето мнение няма значение.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук Паша - първа цигулка на Ердюкян Султан
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ауууу, ужасс,Великия падишах няма да дойде!!!! Османското слънце няма да докосне Винету??? Няма верният гълъб на империята да понесе хладък шербет фо устните до избрания???
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ей така щяха да пищят, като 95 . Едно е да се периш на БГ ....друго е на Сащ и Германия."Че още ли не знаеш Турция как си го казва и на двете :-):-):-)ти постоянно наведения ПРЕД ВСЕКИ къде си тръгнал :-) Млък
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 100 Кой спечелил ВСВ? САЩ? Ти си за Карлуково, брат!