Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
5
 
! Отговори
Peperie преди 6 години
Zasto li Bruxelle se kolebae?! Moje bi iska v Warna w drugo godishno wreme...pei sarce, jegata...naprimer parvata ili vtorata sedmica na uli, august...kogato na bg plajove ima evrasiiski millet, bum bum bum, hali gali, cha cha cha, kocek nonstop 24x7....vartoleti, parashuti, jetove, lodki, banani, bandji, vienski kolela, ebike, faitoni s 1,2,3,4,5,6 ps, popkorn, varena carevica, semki, gevreki, icecream, lolipop, kitikat, marshmalov, nugat, lifeguard, medpunkt...gorest viatar...
143
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция възражда империята си, не без помощта на англичаните и САЩ ( "карането им" с САЩ, ми изглежда на театър) за сметка на ЕС и Русия.
142
1
 
3
 
! Отговори
Kunzderoni преди 6 години
Ooo, v saraite na park Rozen Varna sha ima do kaminata sirtakita, kocek, polka, vals, kazacok, bacata, tango, feuerwerki ...podarak za rojdennia den na sokolcheto...
141
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО, ГОЛЕМИЯ СВЕТОВЕН ПОЛИТИК ОТ МЕЖДУНАРОДНА ВЕЛИЧИНА, ...преди да се грижиш за Турция или Гърция, защо не се погрижиш малко за ИЗЧЕЗВАЩИЯ български народ ... о пълководецo смели !Мразя комунистите, но започвам да си мисля че Корнелия Нинова има право
140
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ,че то във Варна всичко разкопано,кал и мръсотия... по коя улица ще минат за срещата,всичко е в ремонт!Хеликоптери трябва да ги возят!
139
4
 
5
 
! Отговори
Krimskoe igristoe преди 6 години
Bravo Borisov i Erdogan! Bulgariata na mosta, a ne pod mosta...mnoo studena vodata za pluvane, ve...
138
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си" Ужаааас! Нашите лидери?! Ще повърна! Не стига, че нашите лидери най-нагло решиха да има среща с Турция в България в месеца на националния ни празник, а и сега се правят на интересни и не искат срещата.
137
3
 
12
 
! Отговори
7070707 преди 6 години
Ердоган ако разбере ще обяви траурл хахахахахахах през кривия му босвор на Ердоган
136
2
 
31
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Жив пример е Южния поток,как Ес ни прецака като разбраха че в нашата хазна ще влизат допълнителни доходи
135
2
 
17
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във ВарнаСрещата ще се проведе в Симитли.
134
3
 
27
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАВ едно съм сигурен Европа какво иска,слаба и зависима България
133
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ОТНОСНО ТУРЦИЯ - ЗАПАДНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ НАПРАВИХА ОТ ТУРЦИТЕ БЕЛИ ХОРА !.А защо тогава същите тези инвестиции не правят българите бели хора? Не е само до инвестициите явно...
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тай и Курц затова се направи на болен и не дойде вчера в София,за да не е част от тандема "Орбан-Борисов",въпреки че е за затягане на контрола врещу мигрантите.
131
4
 
26
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАЗАЩО да съм в грешка,когато знам че нашето българско земеделие беше един от първите места в СВЕТА.До като знам земеделието в Германия е чиста химия
130
1
 
4
 
! Отговори
Trapeza преди 6 години
Eu i Erdogan sha praznuvat ellinskia national fest v Varna li?! I zasto?! Da sa saberat i razberat na buzuki na ostrov Lesbos, Samos, Cypros, Samotraki, Anatoliki Makedonia...
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно пощенския гълъб не е бил много убедителен.
128
6
 
35
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Благодарение на тези същите лешояди ЕС И НАТО днес нямаме нито икономика нито военна сила.И благодарение на същите лешояди над 2 нилиона бългрина са откъсните от родната земя.Така че никой да не ме хвали тези *** които защитават само собствените интереси.Днес ако сме военна сила ще бъдем врагове на НАТО.Днес ако икономиката е на ниво ще имаме проблеми с ЕС.Как може да кажем че сме от техния дом когато в Германия за социални слаби се плаща 1300 евра а при нас един пенсионер получава 100 евра.
127
5
 
39
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАС Турция не може да се сравняваме и в сънищата си.Турция когато беше пионка на САЩ ,нямаше родно производство във всички сфери.Когато почнаха да защитават националните си интереси като държава пораснаха във всички зони,но за съжаление това води до изостране на отнашенията с лешоядите.ФАКТ.Преди България да стане членка на тези лешояди ЕС,НАТО,Родното българска икономика беше на високо ниво.ФАКТ.След това какво се случи.ЕС РАЗБИ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ А НАТО ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ.
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно всички му клякат.
125
6
 
6
 
! Отговори
Дишо преди 6 години
Браво на ***. Взе ми мисълта,ама от предята ми я взе. Само дето не знам как да го набим това в канчето на малоумния БОЛГАРИН,че горкия хич не му е ясно накъде сме и накъде вървим.