ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"

Доналд Тръмп: Търговската война е добра и лесна победа
3 мар 2018 09:32, Екип на Dnes.bg
62
ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg, архив

Eвропейският съюз ще отговори на обявеното от САЩ увеличаване на вносни мита за европейската стомана, като ограничи някои от най-емблематичните американски стоки. Това съобщи шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Хамбург.

"Няма да си кротуваме, когато европейската индрустия и работни места са заплашени. ЕС подготвя вносни мита за американски стоки, включително “Харли Дейвидсън”, “Бурбон” и дънките “Левис", заяви Юнкер.

Трите марки са едни от най-познатите американски етикети съответно за мотори, уиски и дънки и са прицелени в стоки, познати на редовия европеец, за да го убедят, че се вземат мерки срещу американското поведение.
Очаква се Еврокомисията да вземе решение за ответните мерки в сряда, както и те че ще бъдат значително по-обхватни от трите назовани продукта.

Заявлението на Юнкер идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ ще сложат по-високи мита за вноса на стомана и алуминий. Днес в Туитър президентът Тръмп написа, че когато САЩ губят "много милиарди в търговията с буквално всички страни, с които правят бизнес, търговските войни са добри и лесни за спечелване".

Според Юнкер обаче, решението на Тръмп "вместо да предлага решение, само влошава нещата". Шефът на Еврокомисията смята, че америкатските мерки са "нечестни и поставят в риск хиляди работни места в Европа".
"Подготвяме се отдавна за този ход и този път сме готови", отговори говорител на Европейската комисия. Той увери, че Брюксел ще отговори на обявената от Вашингтон търговска война "бързо, твърдо и пропорционално", но отказа да разкрие повече подробности.

В понеделник Юнкер ще се види с директора на най-големия производител на стомана в света "Аселор Митал" Лакшми Митал.

Очаква се САЩ да увеличат вносните мита на стоманата на 25% и 10%  за алуминия. Поскъпването идва след доклад на американския Департамент за търговията, според който вноса на двата метала застрашава националната сигурност на Щатите. Те са насочени към защита на местното производство от вносителите, най-вече от Китай и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
29
 
! Отговори
Кравария фалира! преди 6 години
Ахааахха Ония налагат мита на стоманата и алуминия, а тия на дънките... Тия са ненормални!!! Абе закрийте им фирмите в ЕС. Прекратете доставките им. Закрийте целия пазар за американски стоки и след месец ще вият като руснаците след сакциите...
28
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отидох да работя с БЪЛГАРСКИ език в компания в Централна Европа. Е за по-малко от година ми закриха позицията - местят я в Индия. Европа изобщо произвежда ли нещо вече? Аз мисля, че само държави като Прибалтийските имат някакъв шанс за бъдеще, защото западна Европа опада.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделянето на Европа от Сащ беше очевидно
26
6
 
16
 
! Отговори
шоп преди 6 години
абсолютно неадекватна реакция! по- скоро слугинашки!!
25
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа отдавна няма никакво влияние в света. Всичките нови технологии идват от Америка, а производството отиде в Азия. Факт.
24
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай Европа, опълчи се на САЩ! Онзи ден Путин представи шест принципно нови стратегически оръжия нямащи американски аналог и превръщащи струващата десетки трилиони ПРО в ненужен метал. Така, че Европа може да се договори с Русия и да се създаде общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Само, че това пространство няма да е доминирано от САЩ, както го гласеше Бжежински.
23
3
 
26
 
! Отговори
Грую преди 6 години
От изброените май само Харли се прави в щатите. Приказки на изуст. Аз и сега за Харли си платих мито и данък. Глупости на търкалета
22
14
 
18
 
! Отговори
Wind преди 6 години
Големи разбирачи има тук. Единия говори за "робство", другия говори, че не му били пропорционални митата. Няма как от един алуминий и стомана, ние да отговорим с пълна забрана на всичко, както някои паляци тук предлагат. Идеята е да се отговори реципрочно, а не да се задълбочи проблема. Вика му се ДИПЛОМАЦИЯ, а не *** простотии, като на Тръмп. Почнете да си ползвате мозъка, че започвате да ставате смешни с драсканиците си под всяка статия.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЮнкерТочно така прави тоя безмозъчния дядо от снимката. Толкова е непотребен ама като гледам е несменяем.
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важната американска стока е долара. Купувайте в евро руския газ, китайските стоки и петрола от Близкия изток и тогава ще видите как САЩ ше "спечелят" търговската война:)
19
5
 
40
 
! Отговори
Юнкер преди 6 години
Ако ни наложат мита и на други отрасли от тежката индустрия, ще отговорим пропорционално с налагане на мита на американските дъвки, бонбонки и пуканки! Не се шегуваме, не ни карайте да предприемем тези чудовищни мерки!
18
11
 
24
 
! Отговори
робство преди 6 години
До КендоУважаеми,ти какво мислиш че може да направи Европа,тук е пълно с американски бази и войници,политиците са слаби и зависими,смирете се най после Европа е окупирана от САЩ.
17
0
 
40
 
! Отговори
Кендо преди 6 години
Тези тотално са изкукали!Това ли ви е отговора!!!! Те удрят европейската тежка индустрия а ние в отговор им слагаме мито на гащите!!! Егаси сдуханяците. Жалки. Ударете с мита Епъл, Тесла, Вноса на петрол.и газ колкото и малък да е за Полша, Щатските оръжия ( има си немски, шведски аналози о др.) Windows, вноса на плодове и зеленчуци, които в централна европа са доста по магазините, Найк, Рийбок, все пак са щатски брандове и те прибират печалбата.
16
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще налагат мита на слаборазпространени американски стоки- дънки, коли и мотори, а онези им налагат мита на производството на стомана и алуминий. Това ли са "пропорционалните " мерки на брюкселските паляци?
15
2
 
30
 
! Отговори
видими резултати преди 6 години
Тръмп слага двуцифрени мита върху основни промишлени суровини, ония дедковци в Брюксел на дънки и мотоциклети??? Това ли е адекватен отговор? Явно са учили икономика преди 10. ноември, сигурно в някой Московски университет и са и викали "политикономика"
14
1
 
8
 
! Отговори
"получавам факс преди 6 години
Поздравления за снимката.
13
1
 
32
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Вижте защо Европа е слаба от ляво на Юнкер стой един терорист от Косово,това ли са ценностите на окупирана от САЩ,Европа....
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това цялото бърборене показва,че тия в Европа са същите празноглавци и говорещи глупости като нашите
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да мита за аметикански стоки, нямаме връзка с тях, евро армия, нещем тяхната, трябва ЕС да се отдели и да не слуша вашингтон, тогава вече има шанс за оправяне, ще се оправят много неща в Европа, стига да не се слуша сащ, те едва ли желаят доброто на европа
10
1
 
27
 
! Отговори
български ескимос преди 6 години
Дънките Ливайс отдавна не се произвеждат в USA, а в Китай и разни shithоlе countries като Алжир и Камбоджа