ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"

Доналд Тръмп: Търговската война е добра и лесна победа
3 мар 2018 09:32, Екип на Dnes.bg
62
ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg, архив

Eвропейският съюз ще отговори на обявеното от САЩ увеличаване на вносни мита за европейската стомана, като ограничи някои от най-емблематичните американски стоки. Това съобщи шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Хамбург.

"Няма да си кротуваме, когато европейската индрустия и работни места са заплашени. ЕС подготвя вносни мита за американски стоки, включително “Харли Дейвидсън”, “Бурбон” и дънките “Левис", заяви Юнкер.

Трите марки са едни от най-познатите американски етикети съответно за мотори, уиски и дънки и са прицелени в стоки, познати на редовия европеец, за да го убедят, че се вземат мерки срещу американското поведение.
Очаква се Еврокомисията да вземе решение за ответните мерки в сряда, както и те че ще бъдат значително по-обхватни от трите назовани продукта.

Заявлението на Юнкер идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ ще сложат по-високи мита за вноса на стомана и алуминий. Днес в Туитър президентът Тръмп написа, че когато САЩ губят "много милиарди в търговията с буквално всички страни, с които правят бизнес, търговските войни са добри и лесни за спечелване".

Според Юнкер обаче, решението на Тръмп "вместо да предлага решение, само влошава нещата". Шефът на Еврокомисията смята, че америкатските мерки са "нечестни и поставят в риск хиляди работни места в Европа".
"Подготвяме се отдавна за този ход и този път сме готови", отговори говорител на Европейската комисия. Той увери, че Брюксел ще отговори на обявената от Вашингтон търговска война "бързо, твърдо и пропорционално", но отказа да разкрие повече подробности.

В понеделник Юнкер ще се види с директора на най-големия производител на стомана в света "Аселор Митал" Лакшми Митал.

Очаква се САЩ да увеличат вносните мита на стоманата на 25% и 10%  за алуминия. Поскъпването идва след доклад на американския Департамент за търговията, според който вноса на двата метала застрашава националната сигурност на Щатите. Те са насочени към защита на местното производство от вносителите, най-вече от Китай и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
37
 
! Отговори
Петко преди 6 години
За всички стана ясно, че големият надут пуяк не е Русия, - а евреите, чрез САЩ.
8
4
 
31
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Какви мита ще слагат?! Често ходех да си купувам дънки от заводския магазин в Драйайх,южно от Франкфурт. Там шият Lee Cooper и Levis за германския пазар. Предполагам,че из цяла Европа има такива фабрики и няма как да обмитяват на практика местно производство. А и Харли Дейвидсън ще направят някой завод в Словакия,например,ако вече няма направен. Тези лакардии са за избирателите.
7
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те щото европейците носят само дънки левис и карат само мотори харли нали? Абе чудя се тоз юнкер няма ли скоро да се махне? Или той е несменяем като диктаторите. То каквито ни политиците в България такива и от ЕС и еп-непотребни гълтащи пари и изпълняващи презокеански поръчки,заради което получават и награди
6
4
 
11
 
! Отговори
batmario преди 6 години
Продължават да го подценяват тоя Тръмп...Поговорка---Само болната мида ражда перли.Сравнявайки го с Путин-принципа е:Само една черна нинджа може да се пребори с друга черна нинджа.Арогантния срещу лукавия.
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНЕНИЕТО НА ТРЪМП Е ПОГРЕШНО И ТЪПО
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не барай бърбъна пич, ще те намразя за цял живот!
3
2
 
18
 
! Отговори
Тапир Ердоган преди 6 години
Ние ще ги продаваме без мито ...
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левандурите на Демократите като Обама се правиха на велики и трупаха милиарди загуби от търговията. Тръмп е бял и умен бизнесмен, той не губи пари , защото може да ги управлява. Хубаво или лошо няма значение , Тръмп си гледа интереса на САЩ.
1
6
 
46
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
САЩ вкараха Европа в търговска война с Русия.САЩ вкараха Европа в търговска война със себе си.Извод - Европа се управлява от не особено интелигентни Гинки и Калинки.