3 г. в чакалнята и българинът запява: Левовете в евро, сменям аз...

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис с коментар за БТА
Обновена: 18 юли 2018 12:19 | 18 юли 2018 11:00,
116
3 г. в чакалнята и българинът запява: Левовете в евро, сменям аз...
Снимка: Dnes.bg

България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. чакалня на еврозоната - механизма ЕРМ II. Това заяви в интервю за БТА заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

Миналата седмица еврогрупата изрази готовност за приемането на България в чакалнята на общата валута след около година. Очаква се следващото лято Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви оценката си за готовността на нашата страна да премине в изчакване.

България ще насочи междувременно усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаването на ефективността на икономическите структури.

Още по темата

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята.

България ще се присъедини междувременно към банковия съюз. Еврогрупата призова за прилагане на реформите, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система.

Предимствата от влизането в еврозоната, особено в случая с България, може да се очаква да бъдат значителни, коментира Домбровскис.

"Обменният курс на лева към еврото вече е застопорен - имате неудобствата от фиксирания курс, но не и предимствата на еврото. Приемането на еврото може да доведе до намаляването на размера на лихвите по кредитите - за бизнеса, потребителите и за държавата. Може да направи България по-привлекателна за преки чуждестранни инвестиции. Това създава възможности за задълбочено участие в единния пазар, улеснява търговията, намалява цената на превалутирането, води до по-прозрачни цени. Има ясни икономически предимства", добави той.

Домбровскис определи като постижим срока, според който догодина по това време нашата страна ще бъде готова за чакалнята на еврозоната, ако така прецени ЕЦБ. Той поясни, че веднъж в чакалнята, страната трябва да остане там поне две години и да отговаря на изискванията от Маастрихт, преди да се присъедини към еврозоната.

След двете години на изчакване се извършва оценка на готовността и практическа подготовка. Обикновено поне три години изминават между влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната. Имало е случаи, в които някои държави бяха в изчакване почти десетилетие, например Литва и Латвия.

"Зависи от изпълнението на изискванията от Маастрихт. Засега България ги изпълнява, ЕК отчете това в доклада си през май. Ако това не се промени, ако продължи подобряването на фискалните и макроикономическите политики, има начин да се придвижи към еврото много по-бързо, три години след влизането в чакалнята", допълни заместник-председателят на ЕК.

Той отбеляза, че занапред всички бъдещи държави в еврозоната ще преминават през предварителната оценка на ЕЦБ. По неговите думи е важно в хода на подготовката за присъединяване към еврозоната да се предоставя постоянно информация на хората за еврото и за ползите от него, за преминаването от лева към еврото във всекидневието.

Домбровскис отбеляза, че ЕК официално е изразявала подкрепата си за приемането на нашата страна в чакалнята и в еврозоната.

По неговите думи ЕС си е взел поука от досегашните разширявания на еврозоната и е обърнал внимание на надзора върху ценообразуването при смяната на валутите. Той уточни, че при последните разширявания инфлацията е била 0,1-0,2 процента, при цел на ЕЦБ до 2 на сто.

Валдис  Домбровскис коментира, че страните от еврозоната са по-предпазени при финансови кризи заради достъпа до европейския механизъм за стабилност и спешна ликвидна подкрепа от ЕЦБ.

"При криза страните от еврозоната не са уязвими от спекулации с националните валути. Така не се налага националните банки да пристъпват към обезценяването на местната валута, което обикновено е свързано с повишаването на лихвения процент, ограничаването на достъпа до тази валута и до задълбочаване на икономическите проблеми. Еврозоната осигурява предимства в случай на криза", обобщи той.

Заместник-председателят препоръча на нашата страна да запази финансовата дисциплина.

"Важно е да не се трупат макроикономически дисбаланси. България има трайни добри постижения във фискалната политика, с балансирания бюджет, с едни от най-ниските съотношения на дълг към брутен вътрешен продукт в ЕС", отбеляза той.

Домбровскис потвърди, че наблюдението над България за борбата с корупцията и организираната престъпност остава в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, и няма пряко отношение към чакалнята на еврозоната или европейския банков надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен ами щото си немат за "цар" СЛУГА!...при това Слуга на двама господари......милия беден,отруден,но оплют и ПРОДАДЕН български народ!...Сърцето ми плаче за него..
85
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, това е добре........................за 3 години я камилата, я камилара!!!! Ха-ха.......да се стремиш да влизаш в западащ съюз е все едно да се опитваш да се качваш на катастрофирал автобус...........нали има места....празен е!!!
84
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското стадо не може да смели нещо,а и никой,като по зададена омерта, от "специалистите",не разяснява,какъв инфлационен потенциал,се е наттрупал в лева,откакто го прикачиха към еврото чрез борда!Заедно с това зад надценения лев практически стои една мижава "икономЪка",а нали парите са неин еквивалент?!При това досега в еврозоната не е намъквана държава във валутен борд,заредена с такава инфлационна бомба,която в "чакалнята",задължително ще гръмне!!!Но Стадото блее,а властта,мълчи!!!
83
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчета и момичета. Аз няма да демагогствам как цените ще се повишат двойно, а заплатите ще намалеят два пъти. Просто ще ви дам един елементарен пример - помислете върху него. Защо Чехия, Унгария, Полша, Хърватия, Швеция, Дания /Англия не ги споменавам, защото те ще излизат/ не са въвели еврото досега? Тези страни са в пъти по-добре от нас и в пъти с по-висок стандарт.Нека не уважаемия Хампарцумян да се изкаже по този въпрос. Не се притеснявайте и бъдете активни по телевизии и форуми по въпроса.
82
6
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Да припомним...курс лев евро 1 евро годе долу 2 лева.такъв ще бъде курса...
81
2
 
24
 
! Отговори
777 преди 5 години
Ако до 3г. има българи в българия или вече са извън нея и си ползват еврото на другите държави!
80
3
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Владо ВрСъгласен съм с теб на 100%! Обаче приемането на еврото няма с магическа пръчка да премахне корупцията в държавата (защото корупцията се създава от държавните ***) и няма да извади икономиката ни от хуманното дишане на което се намира в момента. По скоро ще е като евтаназия, хуманния начин да се доумъртвим. Просто е бе хора - с износ на глава от населението на месец от 410 лева няма как да стане. В най добрия случай ще прекрати по бързо агонията ни.
79
6
 
13
 
! Отговори
пророк преди 5 години
преди хляба да стане 1 евро, ще стане поне 10 000 лева...
78
0
 
25
 
! Отговори
Владо Вр преди 5 години
2 продължение - по цял свят, държавите спасяват банките заради "обществен интерес". Тоест, открадналите пари от банката не се наказват(пример КТБ). ОТГОВОРНИТЕ за фалита, не са съдени и вкарани в затвора, а си живеят живота някъде. Отново го отнася редовният данъкоплатец.
77
13
 
24
 
! Отговори
Инж. Славков преди 5 години
Разпада на ЕС започна отдавна. Съмнявам се, че ЕС ще просъществува още дълго. Максимум в рамките на 5г. ЕС ще е в историята. Еврото ще е една ненужна цветна хартийка. Подобни сценарии в миналото са достатъчно доказателство. Единствената резервна валута е американския долар. Капиш?
76
1
 
21
 
! Отговори
Владо Вр преди 5 години
За коментиралите по - долу. 1-лихвите на банките са високи заради риска в България - слаба икономика, ниски и нередовни заплати, почти никаква промишленост, чести фалити на фирми голяма корупция, законови неуредици, тежък лицензионни режим. 2 - мантрата, че който не може - фалира и си носи последствията не работи.
75
1
 
24
 
! Отговори
хх преди 5 години
докато приемем еврото(поне според илюзиите на някои) чрез официално становище на световната банка се спуска нарежда до 2021г кубик вода да струва 10-11лв...и ще стане!!! затова харизахме криСТАЛИНКА за шеф на световната банка....имаме си предатели на най-високо международно ниво!
74
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като заменим лева с еврото така ще ни се допее, че накрая на песента ще завършим с рев!
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42: Парите в наша време СА НИЩО- хартийки,или просто записи в компютрите на банките!Парите са внушения от шепа хиттреци,които чрез тах издават заповедите,за командване и управление на стадата.С други думи,административни "документи".Ключовата дума тук в "внушение",от което следват всички последствия,на които се е самоподложило "човечеството".По всичко видимо,няма измъкване от това внушение,което един ден ще затрие "човечеството"!Даже вече не са важни кредитите,а НЕВЪЗВРАЩАЕМИТЕ заеми!!
72
4
 
29
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 72Че тя държавата ни от поне 5 години си е фалирала.Това, че не е обявено, не спасява положението. Сега като спрат и евросубсидиите ще ни лъснат дупетата. И понеже вече няма какво да се краде, затова Герб се напъват да махат валутния борд - последното неограбено нещо в тая територия. Едно последно грандиозно грабене преди да се оттеглят. После които иска да идва на власт, поне ще могат дружно с БСП да плюят по които поеме след тях.
71
0
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
До Iceblast88Аз гербаджия? Пхахахахахахах Не, приятелю, ако зависише от мен щяхме да имаме голям затвор пълен с вратовръзки!
70
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат стадото и то ще си го навре,подобно на навирането му в "демокрацията",с нароените банки и хиперинфлацията!В "чакалнята" се освобождава лева от валтния борд и си заема мястото спрямо еврото,в пъти по-ниско от сега.Хитреците с власт ПРЕДИ ТОВА,ТЕГЛЯТ МИЛИОНИ В ЛЕВА,превръщат ги веднага в евро и след това изплащат обезценените си заеми -забравихте "кредитните" милионери!Освен това се теглят безконтролно държавни заеми,които довеждат до фалит на държавата,КОЕТО Е ЦЕЛТА !
69
6
 
19
 
! Отговори
фактите преди 5 години
България вече няма, може ли да има държава:без собствени граници (всеки пожелал мигранг си влиза последните много години)без собствен фраг (на новите номера на колите има само фрага на ЕС, но не и българският)без собствена валутаи не на последно място - Без Собствени Закони - за какво тогава имаме изобщо Народно Събрание, след като то е сведено до регионална администрация на Брюксел - формално приемаща законите на Брюксел...
68
1
 
14
 
! Отговори
Skk преди 5 години
А какво ще стане според теб с едни блокирани 40 милярда лев в борда а?
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Бойко ако реши може да подшушне на своите хора да започнат да вземат заеми за апартаменти, да махне борда и да започне да печата левове. След въвеждането на еврото това ще стане невъзможно. Поради тази причина аз лично съм за еврото.