Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?

Такава протестна вълна отдавна не се помни
18 дек 2018 20:09, Елка Василева
123
Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?
Снимка: Reuters

Наричат го "робски закон". Защото прехвърля тежките социални проблеми, породени от системата "Орбан", върху плещите на трудещите си и то по унизителен начин. Това е най-мощният протест в Унгария за последните години.

Унгария от много време не помни такава протестна вълна. Хиляди хора вече дни наред протестират срещу социалната политика на Орбан и срещу орязването на демокрацията в страната. След няколко изолирани сблъсъка между протестиращите и силите за сигурност през последните дни полицията атакува демонстрантите с изключителна бруталност и многократно използва сълзотворен газ, пише Дойче веле.

Вчерашната (16.12 ) голяма демонстрация, организирана от опозицията и синдикатите, първоначално започна спокойно. Но късно вечерта полицията отново пусна сълзотворния газ, след като демонстрантите обсадиха сградата на общественото радио. Няколко депутати, които имат право на достъп до сградата, през изминалата нощ напразно се опитваха да прочетат на живо пред микрофона своята петиция. Същите депутати днес продължават протестната си акция вътре в сградата на радиото. Един от тях насила беше изхвърлен от сградата, макар че има парламентарен имунитет.

Още по темата

Протестите тръгнаха след една промяна в трудовото законодателство, която стана публично известна под името „Робски закон". Според този закон вече е допустимо изработените свръхчасове в рамките на годината да бъдат не 250, както досега, а 400 – при това работодателите ще разполагат не с една, а с три години време, за да ги изплатят. Промяната беше наложена въпреки яростните протести на синдикати, опозиция и граждански организации, а по време на гласуването настъпиха безредици, след като опозицията блокира подиума на председателя на парламента.

Как се орязват социални права

Правителството на Орбан вече от години прокарва трудови и данъчни закони, които облагодетелстват работодателите. Правото на стачки е ограничено, а предприемачите плащат най-ниските данъци в ЕС. Протестите обаче досега бяха хилави. Синдикатите в страната са слаби и политически разнородни, опозиционните партии не обръщат достатъчно внимание на социалните теми, а неправителствените организации досега се бореха главно срещу посегателствата върху върховенството на закона.

Протестите срещу „Робския закон" обаче сякаш обединиха част от унгарското общество. Защото той действително прехвърля големите социални проблеми, породени от „системата Орбан", върху плещите на работниците – при това по начин, който мнозина от тях възприемат като срамен и унизителен. Унгария изпитва остър недостиг на работна ръка, защото много хора напускат страната, най-вече обезкуражени от политиката на Орбан.

През последните осем години около 600 000 унгарци, повечето от които високо квалифицирани, обърнаха гръб на страната си, където – според тях – цари потискащ политически климат, където образованието и здравеопазването за зле организирани и нямат пари, а частното предприемачество е силно зависимо от правителството. И сега управляващите явно са решили да се преборят срещу недостига на работна ръка, като увеличат свръхчасовете.

Недоволството има и други причини

И все пак, протестите не са единствено срещу „Робския закон". Миналата седмица беше приет още един закон - за новата организация на административната съдимост. Според този закон занапред административните дела ще се намират под силния контрол на Министерството на правосъдието. А правителството ще може да прехвърля редица важни дела на административните съдилища и по този начин да демонтира независимото правосъдие.

Унгарската общественост в последно време се възмущава и от други решения на управляващите. Така например срещу практическата забрана на бездомничеството, наложена през септември. Или срещу светкавичното решение да се даде политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който трябваше да влезе в затвора в Скопие с ефективна присъда лишаване от свобода. Допитвания в Унгария показват, впрочем, че мнозинството унгарци смятат корупцията в страната за по-сериозен проблем, отколкото миграцията, с която непрекъснато плаши правителството на Орбан.

Засега не е ясно колко дълго ще продължат протестите. Опозиционните партии призоваха хората да протестират и през следващите дни. Управляващите отговарят на тези призиви по свойствения си начин: протестите били раздухвани от американския мултимилиардер Джордж Сорос и неговите съмишленици, които искали да наводнят Унгария с мигранти. Правителството на Орбан твърди още, че в протестите участвали провокатори и чуждестранни престъпници, чиято цел била да увредят имиджа на Унгария зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега като почнат да хвърлят коктейли, гледайте внимателно кой ще пристигне да раздава на полицаите закуски !!!!!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби !Вие кога ще излизате или вие живеете конфортно ?
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71НАЛИ ТВА Е НАЙ- ГОТИНИЕ ПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТА, ЕСТЕСТВЕНО СЛЕД ПУТИН, ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ!--аве що дутин войва и напада все славяни, православни, "едноверци"? Дали не е защото той не е праволславен, а шаломов ... а?
63
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България преди 2 дни правителството отхвърли предложението на синдикатите нощния труд да се вдигне от отгромните 0,25 лв на 2,50 лв. Синдикатите "остро протестираха", а днес вече нищо не се споменава...
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офцете ги лашкат от едната крайност до другата ... докато загубят Съзнание къде се намират и кои са, и в крайна сметка не се предадат пред новият масонски ред...* Пуснаха им пясъчните хора да ги взривяват - ревнаха...* Пуснаха им Бащицата с железният чук - ревнаха ...* Предстои да им пуснат цифровото робство на новият масонски ред - ще вият след това още по-жестоко обаче, няма да има кой да ги чуе - смарт-контракта в блокчейна "не верва на сълзи"
61
14
 
6
 
! Отговори
ФАКТ : преди 5 години
КЪДЕТО НА ВЛАСТ СА РУСКИ ПУДЕЛИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ТАМ СА РЕКОРДИТЕ ПО МИРАЦИЯ КЪМ ЗАПАДНА ЕВРОПА....
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩО СТАЧКУВАТЕ БЕ? НАЛИ ТВА Е НАЙ- ГОТИНИЕ ПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТА, ЕСТЕСТВЕНО СЛЕД ПУТИН, ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ!
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се орязват социални права? Да не питат, а да погледнат как това престъп-ление беше извършено в Бг при пъното и тъ-пo мълчание на бг-гражданите.
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя клоун само Сорос му се привижда.
57
20
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
На комуниста все Сopoc му виновен. На този Орбан не са му сефте тези протести. И преди постоянно стачкуваха срещу него, че е проруски настроен. Ами и той е от приятелите на Путеk, а такива винаги са вредни за народа. *** обича и създава само тирани и диктатори и като усети, че някой има такива уклони ги подкрепя, поощрява и насърчава. Орбан и Ердоган са такива примери. А че комунистите нищо не създават, а искат само да рушат е отделен въпрос. Сopoc поне създаде университети в Унгария
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...а предприемачите плащат най-ниските данъци в ЕС."---Сериозно!? Аз си мислех, че у нас плоският данък от 10% е най-нисък.Дали в Унгария плащат под 10% данък !?
55
10
 
10
 
! Отговори
Криворазбран преди 5 години
Орбан е възхваляван у нас от хора , които той ненавижда.Кога ли ще разберат , че той е копие на Костов в Унгария.Но това е нормално за русофилите , те до скоро и Тръмп обичаха , а сега го плюят постоянно.Синдрома Сталин е религия за тях.Добре , че изчезват и скоро никой няма да ги помни.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До V15? в малко щати. повечето са на 7 минимална. и 7 и 15 си мъртъв. трябват ти поне 35 и нагора.дерзай!
53
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът е най-справедливата система. Умните и кадърните забогатяват и стават работодатели а лузърите и неудачниците работят на работодателите. Пазарът е най-добрият регулатор. Социализмът се провали.
52
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм не е имало никога и никъде, имаше социализъм. Имаше доста недостатъци но те не бяха на системата а на хората, но като цяло е много по-добра система от капитализма. Китай се управлява от комунистическа партия и прилага принципите на социализма и е първа световна икономика. Друг пример - Севена Корея която от десетилетия е под санкции но е световен фактор и дори САЩ имат респект към тях, а стандарта им е много по висок от България например, на която не са наложени никкакви санкции.
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистПроблемът е, че когато работодателят прекрати договора на работика, последният може и да остане на улицата или сериозно задлъжнял към хазяина си..Целта на работодателят е да реализира високи печалби, че работникът може да остане на улицата или с дългове - това работодателят не го интересува, движеща е печалбата. Ако нямаше работодатели които да се стремят към печалба раборниците пък изобщо нямаше да имат работа и щяха да гладуват и да живеят в землямки, нямаше да има развитие.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света е несправедлив. Комунизма предлагаше някаква по - уравновесена схема, но не беше животоспособен, защото ПО ОПРЕДЕЛЕНИЕ света е несправедлив. Свиквайте. Ако искахте работника да е по - добре от работодателя, трябваше да си останете комунисти.
49
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 57Проблемът е, че когато работодателят прекрати договора на работика, последният може и да остане на улицата или сериозно задлъжнял към хазяина си.... Докато работодателят има възможност да прехвърли задълженията на работника към другите работници на поточната линия и така ще си реши проблема. Няма никакво равноправие между работник и работодател в това отношение!
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНикой не ги кара насила, но ако откажат, работодателят ще ги съкрати. Това е един от основните проблеми при капитализма - работникът няма кой знае какви възможности да лавира на пазара на труда. Работникът и работодателят имат договор и всеки може да го прекрати когато реши - какъв е проблемът? Пазарът е най-добрият регулатор, капитализмът е най-добрата система. Социализмът се провали.
47
1
 
12
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 29Никой не ги кара насила, но ако откажат, работодателят ще ги съкрати. Това е един от основните проблеми при капитализма - работникът няма кой знае какви възможности да лавира на пазара на труда. Ако работникът се труди на поточна линия(става въпрос за ниско квалифициран труд), той очевидно няма къде да мърда, и ще се съгласи на всякакви условия на труд. Капитализмът не е нищо повече от една робска система! Никой не знае какви са реалните печалби, които инкасират работодателите!