Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото

През лятото ще стане ясно дали ще влезем в "чакалнята на еврозоната"
Обновена: 8 яну 2019 19:35 | 8 яну 2019 16:00, Камелия Цветанова
144
Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото
Снимка: Reuters, архив

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година, заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната.

Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като "чакалнята за еврозоната".

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната, плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", обясни той.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни", каза Домбровскис. 

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
До Гост преди 5 години
В България пък всички банкомати си работят....ти защо не се прибереш да си работиш в България и няма да имаш проблеми с банкоматите. Чий го дириш у Франсетата?Стимулирай българската икономика, не чуждата!
120
6
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Откога чакам? Хайде! Омръзна ми да пътувам и да трябва да сменям пари, а особено във Франция по селцата не винаги банкомата работи с нашите карти.
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с евротоАбе то до тогава ще има ли ЕU?Може и да се разпадне... може и да не сменим нищо, защото Еврото може и да го няма вече
118
18
 
38
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Значи идва поредната национална катастрофаслед 4-5 години - поредния грабеж, като от 1997 и смяната на парите през 2000 г. цените ще се вдигнат с 50-100 %, както стана във всички страни, приели еврото. Някои ще спечелятДруги ще загубят. много.
117
22
 
17
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
До Анонимен 112само еснафите се страхуват от неизвестното и се боят от развитие и тъпчат ли тъпчат на едно място със стеротипните си фрази цял живот а не се огледат за да разберат че светът с е променил
116
11
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
едва ли нашите нескопосани управници могат да изпълнят на 100% всички изисквания за определините сроковекаквото и да се случи е малко тъжно да се разделим с националната си валута като символ на идентичността ни но то ще да е за добро..(както се казаше в една турска сапунка)
115
36
 
11
 
! Отговори
Иван преди 5 години
С три ръце подкрепям еврото трябва да се върви по пътя на Европа. Майната на бедняците дето плюят за бизнеса е важно, да се намалят лихвите, *** нека си плюе в нета той навън е аутсайдер и той го знае.
114
8
 
13
 
! Отговори
Димитър Кънев преди 5 години
Генерал Попов поредното герберско предателско недоразумение.
113
8
 
11
 
! Отговори
Димитър Кънев преди 5 години
Генерал Попов поредното герберски предателски недоразумение.
112
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам чуждото евро, искам си българския лев.На двата лева пишеше ,обезпечен със златото и всички активи на банката. Въздух под слабо налягане е туй евро. Вакуум.Ама кой ли пита Бачо ти иваня от село коч.
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срамота целия сват и европа ше се подиграва
110
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114При еврото проблема не е от закръгляването а от фалирали държави в еврозоната които ще завлечат и България. Гръцките банки повлякоха цялата еврозона и стана банкова паника в ЕС.
109
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да не го сменяме.И без това цените вече тръгнаха нагоре,като обърнем парите в евро,търговците ще има да закръгляват и то все нагоре.Англия докато беше в ЕС защо не въведе еврото?По-глупави ли са от нас?
108
5
 
21
 
! Отговори
?UROZOo преди 5 години
Така по-лесно ще могат да се сравняват европейските доходи с мизерията в бг.
107
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще бъде началото на края. Не слушайте какво се тиражира из медиите, с приемането на една валута условията в страната няма да се подобрят, както услужливо ни обясняват. Премахване на граници, налагане на нови ценности, обезценяване на традиционното семейство като градивна единица на всяко общество, прокарване на чужди интереси и за десерт - единна валута. Разбира се, ние безусловно сме готово да приемем всичко, без да бъде защитен националния интерес и взета предвид горчивата реалност.
106
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, като сте умни като швейцарците и не искате евро а левче, защо сте бедни като африканци?
105
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ти да видишШвейцария не е в ЕС.
104
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, дано не ни взимат в еврозоната, ще стане мизерия като в Германия и Франция след като ецебето им взе златото и сега мизерстват с еврото.
103
8
 
27
 
! Отговори
До E. g преди 5 години
Какъв референдум? В България 50% от населението не може да чете и пише. Нали не искаш форумът да вземе решение, където е необходимо експертно решение. Множеството трябва да избира само посока. Експертно решение не се взима от хора, които единствено се информират от пропаганда.
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То без туй като влизам в България ми искат евро гранична полиция.