България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Започнах работа 1980 година стругар разряд поддръжка със заплата 5,16 лв на ден и коефициент за трудово участие между 1,1 и 1,6 към заплатата на 18 години, но на нас младите не ни даваха повече от 1,1-1,2, след това отидох две години в казармата. След като се върнах защитих V разряд с надница 5,67 лв и като станах на 21 години ми даваха коефициент 1,5-1,6 за да надхвърля минималната заплата от 120 лв за да могат да ми вземат 5% ергенски данък. Баба ми със стаж в ТКЗС взимаше 20 лв пенсия.
159
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен164По времето на социализма заплатите бяха около 200 лв., но не се равняват на сегашни 4000 лв., както някои твърдят. Едно палто струваше около 100 лв., ботушите също и по-евтини нямаше, защото и тези трудно се намираха. Храната беше по-евтина защото много хора си произвеждаха зеленчуци в градините и си отглеждаха животни по дворовете. Сега много малко хора произвеждат храна, повечето имат измислени, безсмислени професии.
158
5
 
8
 
! Отговори
Факт. преди 5 години
През соца сестра ми ходи на студентска бригада във една косервна фабрика и от тогава лютеница спряхме да ядем. Един приятел беше работил във фабрика за кренвирши. Слагали в тях тоалетна хартия за плътност. Оттогава и кренвирши не ядяхме. После не искахме да знаем кое как го правят, защото трябваше гладни да стоим. Взимахме бира в светли бутилки, че да се вихдат *** и да си изберем по-чистата. От време на време сме намирали и мишки в бирата, в бозата...Не ми го хвалете соца!
157
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пребивaм тypциТypcки домат = пластмаса.Къде са българските домати? Защо са по-скъпи от турските? Защо ВЪОБЩЕ има турски стоки в БЪЛГАРИЯ?Аз турски домати не купувам.Българските са по магазините ама като турските са 20 стотинки по-евтини такива патрЕотЕ като теб не ги купуват.Бас ловя, че ти не можеш да познаеш български домат бе патрЕот.Що да няма турски стоки бе патрЕот?2016г имаме 190 милиона лева положителен баланс от търговията с Турция, ама петрЕотЕте като теб няма от къде да знаят.
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По брутен продукт (покупателна способност) Чили е 25 хил, България е 24. По HDI Чили е на 44 място, България на 50. И двете в един и същи кюп. А нали след като демократите в Чили убиха президнента там няма социализъм вече 50 години, защо е същата мизерия като България?
155
5
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
При социализма нямаше банани, а сега българите слугуват на запад и получават големи банани.
154
1
 
14
 
! Отговори
дядо от село преди 5 години
Айде да си признаем,че сами сме си виновни за това,че се предлагат *** по хранителните магазини.Винаги търсим най-евтиното,а то няма как да е добро.По този начин изчезна дребния производител с по качествена продукция.Освен това,мързи ни да си произведем някаква храна (който може естествено),мързи ни и да си сготвим.Нашите деди,не са яли по кръчми..А тези,които ни продават храна се интересуват само от парите.Е няма как и евтино и вкусно и здравословно и без усилие от наша страна
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 100България има най-плодородната земя в света! Къде са българските зеленчуци? Къде са българските крави, защо внасяме чужди стоки? Най-плодородната земя в света е около делтата на Египет, от която се изкарват 4 реколти годишно.Най-голямата ферма за млечни крави в Еропа е край Пловдив.Защо да не внасяме чужди стоки?
152
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Чили и Уругвай са двете държави в Ю. Америка с най-висок жизнен стандарт, защото там комунизъм не вирее.
151
2
 
7
 
! Отговори
Приятелка преди 5 години
По времето на социализма приятелката ми, и нейните приятелки, и приятлките на приятелките на мойта приятелка взимаха по 100 лева заплата, никакви 200 лева заплати не е имало.
150
5
 
10
 
! Отговори
Провалена държава преди 5 години
От години не съм прочел нищо хубаво за тази страна. Просто няма какво. По всичко най-лошо сме рекордьори. Най-бързо изчезващи, най-бедни, най-висока смъртност, най-вредна храна, най-много онкоболни, най-много сърдечноболни, най-лошо здравеопазване, най-лошо качество на живот, най-лоша продължителност на живот, най-смешна армия, най-лошо образование, най-лоши пътища, най-корумпирани и крадливи политици. 30 години демокрация - видими резултати!
149
2
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При социализма бабите варяха само лютеница, а сега при демокрацията българина маже нутела с шоколад и лешници.
148
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам, че тука се появиха пропагандатори от руски образец, които разчитат единствено на лъжи и на късата памет на хората живяли по времето на комунизма. Всичко което твърди лешпера (200лв=4000лв) е гнусна лъжа.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Защо в Чили където преди 50 години демократите убиха президента и разстреляха комунистите по стадионите и сега има демокрация но е същата мизерия като в България?Чили е най-богатата държава в Южна америка бе Пинко! Ми дай да убием президента и да разстреляме комунистите по стадионите и да станем най-богати в Европа!
146
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
През соца бабите "соляха" лехите с доматите и пипера с амониева селитра до побеляване, а вие се заблуждавайте, че сте ядяли екологично чисти храни! Как мислите се изкарваха по 700-800 кг/дка пшеница, за да преизпълним петилетката за три години? Какво си мислите, че имаше в хляба? От торовете по полята, които попадаха във водите, от там в реките, а водораслите "цъфтяха" в кафяво по морето.Не ми го хвалете комънизЪма, колко екологично сте ядяли тогава! Просто не се знаеше какво ядете.
145
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чили е бедна като България.
144
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Защо в Чили където преди 50 години демократите убиха президента и разстреляха комунистите по стадионите и сега има демокрация но е същата мизерия като в България?Чили е най-богатата държава в Южна америка бе Пинко!
143
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 150105 лв това беше бруто заплата, като си платях данъците към 20 лв ми оставаше чисто 85лв. Само хора дето не са живяли по онова време могат да пишат такива глупости. Едва през 1988 год средната заплата дтана 220лв бруто. Ако напрамим сметките в чисти пари Живков губи по всички параграфи в сравнение със сегашната средна заплата.
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятелите ми и приятелите на приятелите ми, и приятелите на приятелите на приятелите ми, и приятелите на приятелите на приятелите на приятелите ми по времето на социализма взимаха по 80 лева заплата, никой не е взимал 200 лева.
141
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билет за градски транспорт беше 0.6 лева. Сега е 1.60 - 27 пъти увеличение. Една заплата при соца от 250 лева като се коригира 27 пъти се получава 6750 лева днешни пари като покупателна способност. А днес българите живеят с по 500-600 лева. Стандарта е паднал поне 10 пъти, тъпчел се българинът, затова била висока смъртността.