Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МожеВ Австрия добри в най-долнопробната селска кръчма една супа започва от 5-6 евро нагоре, той на пистата си купил за 2 евро? Простотия ли бе го опишеш!?
111
2
 
7
 
! Отговори
Бо Тик Вун преди 4 години
а аз не само се нахранвам, но и затлъстах клинично от близане на задните части на Меркел, Папи, на Рамбо и т.н.
110
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 108 аз като съм излизал от България ти още си люпилл семки пред панелния блок със скъсани чехли. Къде има токова хубава храна като в България и по евтино ? Посочи ми един ресторант и сайт да видим :)
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е очевидно форумните мишоци са по-по-най от Евростат, така че нека да е вашето, тук в България е най-скъпата и скапана хора - сега избихте ли комплексите, получихтелите ли душевен оргазъм, почувствахте ли се много велики?
108
4
 
9
 
! Отговори
Може преди 4 години
храната в Австрия да е скъпа но една чорба в хижата на пистата ми е 2 евро пък тука на Банско... или Боровец. На Боровец за една кола искат 4 лева, а на борда на самолета до Доминикана беше евро и половина. Кажи сега къде е скъпо.
107
3
 
10
 
! Отговори
Стойчо преди 4 години
Най-обичам да любя дебеланки като Адел.
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месо - какво? Пилешко бутче или телешко :) Зеленчук какъв? Морков или домат? Плодове какви? Банан или черешаАйде успокой се с пазара дай линк към онлайн магазин в скандинавието да видим. Че там буркан мед е 30 евра, а шепа бадеми 10 евра.Пращяйте линкове да сравним иначее смешна работа.
105
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата от Румъния и Полша е тази че при тях никога не е иамло Мутри. Бизнесмените им са хора от народа а не Мутри. Управниците им са хора от народа а не Мутри. Защо ми говорите за Не Мутренски държави. Неможе да се прави сравнвение с държави в които управлява народа а не Мутри. Кои са вашите Бизнесмени ами Мутри кои са бизнесмените в Румъния и Полша ами хора от народа. Там свалиха ДДС-то без никой бизнесмен да се противопостави а при вас и синдикатите които уж защитават народа не го приеха.
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 104Това че не си излизал от родното село и си *** не те прави експерт по храните !!!
103
3
 
15
 
! Отговори
кк преди 4 години
Едно пазаруване миналия месец в хранителен магазин в скъпарски квартал до пристанището в Хелзинки (Финландия) ми излезе точно около 28 евро (56 лева). Месо, яйца, плодове, зеленчуци, бутилка вино и 2 бири. У Софето същите неща ми излизат около 50 лева. Демек 3 евро по-малко. Финландия се счита за една от най-скъпите и развити държави по СВЕТА.
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Такива евроатлантици е пълно в България. Най-видният от тях се казва Румен Радев, виден натовски генерал завършил всички военни академии в САЩ и околностите на Масква.
101
3
 
8
 
! Отговори
Пиянде преди 4 години
До РазуменПраво говориш! От България си купувам само кайсии и то за ракия. Нещо ми скачат на 50 стотинки тази година от Силистра, но май румънци ще ми дадат по добра оферта.
100
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука храната е по хубава. Като дойде шваба тука и му плющят ушите. Такива истории за на вън.. Вече са досадни. Хубава храна има в България и Турция.
99
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
В Германия,на касовия бон,се отразява,коя стока колко ДДС,има начислено,никъде не видях,конкретно за кашкавала,ще напиша цената 7евро за килограм,в нашите прехвалени ,кауфланд,лидъл, билла,съм виждал цена 17евро за килограм,също немско производство.
98
4
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Не само,че е по евтина,но и много по качествена. В България ядем само нискокачествена храна и после се чудим защо боледуваме. Нашите луканки никои не ги поглежда,но ние си ги харесваме...извратен вкус. А това, че се научихме да правим сирене и кашкавал без мляко е направо върха. Каквото сме си забъркали...това ще ядем.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сис сигурност НЕ е бизнесмен. Ами ***. Човек с акъл такова нещо няма да напише. Големи платци ставате, като се купува нещо. Иначе само ревере - пътища нямало, армия нямало... Ама като се купува данъци даваме.Смешникк с твойте 200лв данък... Гъзаа не можем да си избършемм
96
4
 
13
 
! Отговори
за Франкфурт преди 4 години
В Германия плодове, зеленчуци и месо са по евтини. В българския маркет се продават смачкани и стари неща, а в Германия се изхвърля всичко, дори да има една точка кафяво по банан или набит домат.За Германия БИО продуктите са по скъпи, но и тук българските БИО ги бият по цена. За БИОто в Германия поне знаеш, че е истинско, а в България на лепенките има хиляди добавки и оцветители.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91"Мой проблем са, щото от моите данъци плащат за ненужни летящи кочини..."За теб може да са кочини но важното е че тези кочини предизвикват сюpгюн в Москва и най-вече в кремълските покои на късия император, така че файдата от твоите данъци (съмнявам се че изобщо плащаш данъци на рублите които ти превеждат) е голяма.
94
4
 
11
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
От поне 10 години, категорично отказвам да купувам български хранителни продукти! Гъби само от Полша! зеленчук, череша - само от Гърция и Македония, сирене - само Фета от Гърция! Месо - Германия! Като знам колко хиляди тонове палмово масло и азотни торове се вкарват в България, да не мислите, че ги вкарват за колекция или изложба ?!
93
5
 
3
 
! Отговори
xph преди 4 години
с по-ниско ДДС на храни и лекарства, има логика да са и по-ниски цените