Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
4
 
! Отговори
Свободен преди 4 години
До ами сега!?И как точно пък Гренландия е територия вече на САЩ обаче не знаели за това...Като ви чета глупостите имам чувството че българите са още кроманьнци(не всички, да не се чувстват обидени мислещите хора)
92
14
 
6
 
! Отговори
г-н президент, преди 4 години
изчакайте, задава се по - изгодна сделка. путин още малко фалирва! Аляска вече купихте, ред е на Сибир хахахахахахаа
91
3
 
12
 
! Отговори
хаа преди 4 години
ех тоя Тръмп, *** тя Дания да не е като балъшка Русия да продава територия бееее!
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОВЦЪТА ДА МЪЛЧИ, ДОНИ ДА НЕ И МАХНЕ ВОЕННИЯ ЧАДЪР, ЧЕ ТОГАВА ПУТИН ЩЕ ГЕПИ ГРЕНЛАНДИЯ БАРАБАР С ДАНИЯ, И ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ ТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ... ОТ НОМЕР 3 В СВЕТА ПО БЛАГОСЪСТОЯНИЯ ЗА 10 Г. СТИГАТ ДО УГАНДА...
89
6
 
29
 
! Отговори
акъл преди 4 години
Белким им дойде акъла на всички дании, холандии и финландии дето гласуват срещу България за шенген и еврото, че самите те са смешни плюнки и когато правят нещо срещу нас то се връща... Само единен и мощен ЕС може да се противопостави на световните тръмпове.
88
3
 
40
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
На датчаните да не им е изпила чавка ума, да дадат земя срещу зелена тоалетна хартия.Ами абсурдно е изобщо да се мисли, и е неуважително към Дания дори да и предлагат. Да дава земя за някви хартийки дето ги печатат банда частни банкерчета в САЩ.САЩ третира датчаните като ***, земя за стъкълца. Пак много дипломатично се е отнесла датчанката, ако е на нивото на Тръмп ще му тегли една и ще го прати в 3-та глуха.
87
0
 
11
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
размяна баце, тексас за острова, така тексас най накрая ще бъдат и те автономия
86
5
 
23
 
! Отговори
Митко Банцера преди 4 години
Доналд Тръмп е пъхал долари в бикините на някоя стриптизьорка, някъде в средния запад, в градче, чието име завършва на "таун", когато е трябвало да слуша лекционен курс по дипломация и сега му личи, ама много му личи колко пропуски има в личното възпитание и в общата му политическа култура.Силно се съмнявам, тази първенюшка наглост да е умишлено търсена, за да се хареса на пияниците от средните щати и да е насочена навътре в страната, а не конкретно към Дания.
85
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
САМО ЗА ИНФОРМАЦИЯ : ДАНИЯ Е КРАЛСТВО И ТЪРЪТЪП- ТРЯБВА ДА КУПУВА ОСТРОВИ ОТ МОНАРХИЯТА /ЗАЩО НЕ ФАРИОРСКИТЕ / ...-КАКТО МОЖЕ ДА ЗАКУПИ ПРОТЕКТОРАТА КАНАДА ОТ "КРАЛИЦАТА" !?!?!?
84
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патока Дони да отиде да поиска уважение от Иран и СКорея!
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавците са сметнали намека на Тръмп за подигравка ..
82
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп иска да е като Путин и да прикачи територия към САЩ...
81
5
 
17
 
! Отговори
ами сега!? преди 4 години
Струва ми се,че проблемът се състои в това,че Тръмп счита че Дания отдавана е купена от САЩ/ и в моитe очи също изглежда така/!?Останала е една Гренландия ,спрямо която датчаните не могат да предприемат нищо!?Датчаните вероятно си мислят,че не са се продали,поне една част от тях!?Сега остава да видим кои са прави!
80
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брюкселските охлюви няма ли да изразят от името на ЕС някаква позиция по въпроса?
79
7
 
21
 
! Отговори
Олд мен преди 4 години
Умния винаги отстъпва - няма да слиза на нивото на кукувицата Тръмп я.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..Тръмп нападна датския премиер......Датската министър-председателка...Става въпрос за две различни личности или дефиците в българския?Елче, ти по български гъбата ли квасеше?Едно изречение не можете вече да спрегнете (спретнете новобългарски speech)!
77
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо се отнася с Дания сякаш е магазин със стоки за продан, после очаква уважение към САЩ.
76
2
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
След оттеглянето от договора за ракетите със среден обсег, се оказва че Дания(ЕС) може да порази Ню Йорк, който е на 2500 км от Гренландия.
75
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоо дайте му хапчетата и му сменета памперса на оранжевия. И си пазета децата.
74
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Путин е умен, защото анексира Крим, а Тръмп е неумен, защото е предложил сделка?Интересна логика на мазохисти...