Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плонж, който затъмни нашия с ефшестнайските. Дания не разреши полагането на тръбите на СП-2 в свои води------И защо Дания трябваше да разреши това просто така, без пари? Защо да не поиска някой тон злато от Путин?
72
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е уважаван от датчаните, не правете грешка, да си мислите, че не е------Абсолютно.Дания, Холандия, Норвегия, са може би най-натовските и проамерикански държави в Европа. Там въобще няма и сянка от някакво русофилско колебание. Мисля, че това е един неприятен инцидент и не трябва да се задълбава. В крайна сметка датчанката може да се извини, че е използвала неуместен израз и да се приключи.
71
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодар Неделев"''ТУРЦИ'' ВЪЗНИКВАТ ПРЕЗ 1923 ГОДИНА . ДОПРЕДИ ТОВА НЯМА ТУРЦИ ."---Кво ще кажеш за Гьоктюркската империя, призната от Китайския император за добър съсед, стотици години преди въобще да се спомене нещо за "българи".
70
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ако иска да купи България, всичкото Гербeри и бесепари и атакисти и вемеристи ще се втурнат да му я продават.
69
2
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Е как да се уважава държава, която си е избрала за лидер пълен ...умник!И не говоря само за САЩ!
68
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гренландия има тоооооооонннноооооввввеее нефт. И всяко дете знае това.Тръмп страда от Дънинг-Крюгер ефекта и си мисли, че Дания щом като е малка страна (сравнително малка по територия в Европа), значи датчаните сигурно са някакви дивaци, които пасaт трева, глупaви са, неуки и нямат достъп до технологии с които да извличат нефт и газ в 2019 година. Що за имбeцил трябва да си, да направиш такова предложение за купуване на Гренландия в 2019 година, на една развита и културна, европейска страна?
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хмЩо ли като е "неизползваема" се натиска Оранжевия за нея? Че чак и в цикъл влезе!А нещо по въпроса за гренландците? Или те нямат думата?
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 78"...да се цупи, да отправя личностни нападки и т.н. типично женски простотии..."---------Цитат нещо? Че така много, ама много, голословно! "Типично женските простотии" са запазена марка точно на Тръмп, както и грубия и недипломатичен език!Е, сега, то и Баце му подражава, ама това е като за селски бек!
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трам-пата,взе да се излага като семкаджия.Ай де,обратно в гьола
64
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премиерката можеше да бъде дипломатична и просто да отлоклони предложението на Тръмп, а не да се прави на голямата работа, да се цупи, да отправя личностни нападки и т.н. типично женски простотии. Не може да се държиш неуважително към които и да е държавен глава, още повече към такъв на велика сила, която на всичкото отгоре ти осигурява безплатно сигурност.
63
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До ДА Я КУПИМ НИЕС какво? С голият си з--ник?
62
19
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До Ф.С.В.В историята няма "Ако".А като допълнителна екстра България никога не е била на три морета,даже и на две.Това,че някакъв период от 10-20 години някакъв заблуден отряд е завзел дадена област не значи ,че е българска.По този начин цялата територия на България трябва да е Турска или Гръцка.Видин трябва да е унгарски,Асеновград трябва да е френски,както и половината Родопи.Остава да обявим,че Луната и Марс са български ,както и половината,а защо не и цялата слънчева система
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания е в ЕС и НАТО?Къде са реакциите на тези организации? Някой нещо да е чул/видял/разбрал? Примера с Къпър се налага от самосебе си!Редакцията, сайтчето си е ваше, но тук може ли да има различни мнения от вашите? Не всички изповядваме евроатлантивеските и джендерски идеи и не всички сме либерасти!Спрете да триете коментари, които не ви изнасят, но отговарят на правилата ви!
60
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп си направи поредната реклама, като вкара цяла държава в обяснителен режим. Посланието е ясно - вижте ме, мога да си купя цял остров (при това населен и автономен). А предишния президент не можеше и две ризи да си купи, без да ползва държавни средства!
59
3
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че "Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото"В Дания сградите по улиците и фермите в селата са на повече години от както САЩ съществуват като държава.Млада нация са,имат доста простаци,/е не чак толкова колкото у нас/ и трябва да се възпитават,като малко дете.Комплекса от липса на история много ги потиска,и избива в други крайности
58
6
 
13
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Много мина - малко остана. След 1 г. са изборите в САЩ и онова недоразумение отива на политическото бунище. В съвременната човешка история едва ли има друг подобен ***, начело на цивилизована държава, който да е сътворил толкова гафове и просттотии. А пререканието с Дания няма какво да се соментира - поредната *** изджвръкня.
57
4
 
6
 
! Отговори
путин преди 4 години
Бай Дончо, пращаш тюлените в Гренландия, провеждаш референдум и спестяваш кинти.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Абе, от де се пръквате такива ? Таквиз ли се рждате или в последтвие започват да ви хлопат дъските? А може би ви бият по тиквите докато станете такива?
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава цялаСкандинавия да излезе от НАТО, да си направят Каламарския Съюз и Тръмп ше го дуа ... Вече има такив а мисли и движения.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Това, което ви казвам е истина. Знам, защото последния път се събирахме в училище, за да гледаме изборите. Ако не ми вярвате, ваш си проблем.