Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте предложения за дестинации в Гърция!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз миналата година обиколих доста места по черноморието и само на едно място в Несебър калмарите ми бяха малко сурови. Иначе навсякъде си беше екстра. В Гърция ходих и там беше добре.
23
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме правили хибриди на капитализма и социализма. Оставете свободния пазар да си свърши работата. Нека дебелите вратове по българското черноморие да фалират и може някой ден някой свестен да дойде на тяхно място и да се справи по-добре и да предлага по-качествена услуга. Стига лобиране и държавни помощи.
22
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо затворихте с бариери и знаци устието на Дяволската река, защо нацвъкахте колчета и бариери по цялата "Перла" край Приморско? Само накацалите с чадъри плажове ли са място за почивка? Ограничение от хотела - до плажа, като заградени кошари за *** навсякъде. Мръднеш ли малко настрани всичко опасано с браконерски мрежи. Дребни мести тарикати. Аз ще ходя да им давам пари да ги спасявам. Как не!
21
0
 
67
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Абе приятел, миналата година жената поиска да върне салата за която плати 12 лв защото имаше косъм в нея. След като отказаха като даже се бъзикаха че не е голяма работа пратиха и един от сервитьорите да ни внася респект да не вдигаме скандал и заплаши и обиди жена ми, дали не си падна на врата върху 2 маси. За какво отношение ми говориш?!?!?! ***...
20
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родните мутри с какво подкрепят народа, че народа да ги подкрепя? Услугите и продуктите им гола вода, данъци крия и хипер нагли у лево.
19
2
 
22
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?"Естествено че е необходимо. Трябва да се вземе пример от братска русия - ъам Путин издаде заповед, забраняваща на цял куп хора да почиват зад граница защото никой не искаша да ходи във Крим. Крйно време е и Боко да разпореди нещо подобно!(за тъпyнгеpите обяснявам - това е сарказъм)
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важният въпрос д - КЪМ КОЛКО ЧАСА БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ ПРЕОТКРИЕ БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ ?
17
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Воят на фалиращи хотелиер-рентиер-лапач-ресторантьори е наслада за сетивата ми. Поздрави от китна и чиста Гърция. Тук се мъчим на едни гадни камънаци и ядем гадна прясна храна, на сянка под ужасния безплатен чадър.
16
52
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна вече обслужването си е съвсем добре на нашето море. Тия дето само плюят са ходили там последно преди 10 години сигурно.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 2И в Гърция има планини, които са общи с нашите в случая по границата, също и връх Олимпус като Мусала с 2917 м височина, дори е по-зелен от Мусала, но работа е там, че каквито са цените за гърци, са и за туристите, ниски, приемливи с качествен образован персонал, усмихнати, знаят как да те гъделичкат. Човек си прекарва добре, без разна химически нацепена батка-шматкаа да ти казва - ти знаеш ли кой съм аз. Вадя патлака и го пукам в капачките, но ще ми е развалил релакса.
14
0
 
88
 
! Отговори
Ще си лижат...за сол преди 3 години
Няма да коментирам условията в бг и чужбина, ама мн. ме издразни лицемерието"българския турист е най-добрия турист" ?! 20 години разказвате играта на българите с отвратително отношение, всевъзможни измами, бяхте *** на пияни англичани, немци и др. гонихте българите от ресторантите че правели малки сметки, били неплатежоспосбни...еми пичове докато ви интересува от лев да изкарате 1000 без да ви пука за отношение само фалит ви чака и си го заслужавате!
13
1
 
66
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 3 години
В петък отивам на Тасос, после Юли 2 седмици на Халкидики - няма да дам 1 стотинка на български мутри, *** и "нисьебърлийски" тарикати
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи за българи може замразена цаца от миналата година ? Ние да не би да плащаме със старите пари ? Заградили курорт Албена все едно е военна зона , как да влезе човек ? АКО РЕШИ ВСЕ ПАК ДА СЕ ПРОБВА ,на входа вземат 20лева за 24 часа , после платен паркинг , после платен чадър и за какво ? Два-три часа ще изкарам на плажа ......Аз тази година съм на Крапец и Езерец -диво ,празно , шест километра плажна ивица
11
0
 
73
 
! Отговори
Туриста преди 3 години
На бетоираното *** с алчни селски мутри, които те зяпат в джоба? Нашенския туристически бранш трябва да разбере че курортистите не са овце за стрижене! Също ще разбере по трудния начин, че като минеш хората веднъж те повече няма да се върнат. Това не ти е комунизма с изходни визи. Или като настроиш всичко като панелен комплекс, ще дойде някой повече от група пияни, дрогирани англичани, очакващи евтин секс. С този манталитет на бариераджия с пачка в ръка ви чака тежко бъдеще и банкрути!
10
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато хотели се маскират като подпорни стени и се унищожават и последните остатъци природа, забравете за платежоспособни туристи.
9
10
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ся е времето да се косят ливадите па иде жътва работа по полето бол кви почивкибай Тошо требе да стане от гроба и да въведе малко дисциплина бригади безплатни аргати вие море та море
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ne moje da imasch na mesta km ivica plaj i do nego 1000 xotela ne stava
7
0
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положиха се огромни усиля за да се изгони българина от родното море .Не бяха такса вход, такса чадър , такса паркинг и какви ли не глупости . Аз харесвам нашето море , но не харесвам отношението и скъпотията . Не съм видял българи да поръчат една бира с две чаши , но чужденци такива съм виждал много .В Русалка входа 8 лева , има заповед да се премахнат бариерите като незаконни и въпреки всичко още са си там .
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dokato ne se privede BG turizma v dobyr i spokoen prirodosyobrazen naisina da se maxnat polovinata xoteli i osobenno tiq c pqsyka i duinite nqma kak da stane.Kato posyborqt i vyrnat prirodata tam kato v Ispaniq moje i da stane