Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис

Все още не е ясно как ще действа фондът за възстановяване след коронавируса
18 юли 2020 21:27, Нели Христова
119
Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис
Снимка: БГНЕС

Втори ден лидерите на държавите от ЕС заседават в Брюксел и не могат да постигнат компромис за средствата от фонда за възстановяване след коронавируса и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел, пишат от БНТ.

С дистанция помежду им в залата заради COVID-19, но и с големи различия в позициите започна вторият ден на срещата на върха. Европейските лидери спорят не само за това колко да бъдат парите във фонда за възстановяване, но и как да се харчат и кой да ги контролира. Една от пестеливите държави - Нидерландия поставя сериозни изисквания - отделните плащания от фонда за страните да бъдат одобрявани от всички останали държави.

Марк Рюте иска тези, които ще получават безвъзмездни среща да реформират пенсионните си системи и пазара си на труда, например. Според "Файнейшъл таймс" българският премиер казал на Рюте, че иска да е "полицаят на Европа". Преди срещата днес Бойко Борисов внесе уточнения.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото и да търсят по-голям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално, в това отношение абсолютно подкрепят четворката на спестовниците. Но в устройството на Европейския съюз инструментът, органът, който упражнява контрол се нарича Европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права. Разбира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте и инструмента в ЕКОФИН всяка една държава да има право сама да поставя проблем, където министрите на финансите и икономиката да го решават. Това е добър инструмент за контрол", заяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Борисов каза, че пандемията още не е приключила. Затова според него с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40.

"Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Че е погрешно да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз", зяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Според Борисов обвързването на евробюджета със спазването на принципите на правовата държава въобще не трябва да се коментира, защото е в основата на всяка демокрация. Премиерът коментира още, че мерките, които Белгия в момента предприема срещу коронавируса са същите които България е въвела още през месец март.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Най богатите държави имат най голям външен дълг. Справка - WORLD DEBT. България е малка държава със търпелив, но горд народ. Но търпението не е безкрайно. Време е работодателите да развържат кесиите и да увеличат заплатите защото в противен случай няма да има от кого да печелят.
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя маската неможе си сложи, държава ще управлява ,ууууу
57
6
 
12
 
! Отговори
БДЖ София преди 3 години
Много българи не можаха да разберат че като си член на ЕС - това НЕ Е ДОЙНА КРАВА да ти дават пари и после ГЕРБ да ги слага в чекмеджето.Отиваш на заседания на ЕС и седиш като просяк и чакаш нещо да ти дадат защото си тъпан?
56
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тулупа-тиква са му показали как да си слага маската, само какъв дебилен вид има премиера ни
55
2
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Тия пари нали знаете,че не са подарък,а са с лихви!/ОНия банкери са го измислили как се купуват държави!
54
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям пpостак е Борисов.Един пpостак в Брюксел
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спре да ни излага тиквата и да се прибира че го чакаме
52
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Но рюте дава парите и ще клекнат на исканията му... Както и намалиха подаръците от фонда с 50 милиарда...А тиквата с личната нападка няма да вкара скоро България в шенген.
51
2
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Маскираният Винету бърза да се погрижи за ***`алите,докато още е на власт,защото там е единственият му електорат.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия pом отишъл пари да проси.Цяла европа му видя пачките и златото в леглото, наглеца още иска да лапондри.
49
4
 
17
 
! Отговори
Протестер преди 3 години
БЪЛГАРИ, НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ ОКОЛО ПРИЗИВА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТА И ОТ ПОНЕДЕЛНИК РАНО СУТРИНТА ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТОВА, КЪМ КОЕТО ТЕ ПРИЗОВАВАТ - ПЪЛНА БЛОКАДА НА ВСИЧКО ДО ИЗГОНВАНЕТО НА ХУНТАТА ОТ ВЛАСТТА. ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ НАШАТА НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА.ХОРА, ИДЕИТЕ ВИ СА ПРАВИЛНИ И ВСИЧКИ ВАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СА НАПРАВЕНИ ОТ ДОБРО ЧУВСТВО, НО НЕКА ВСЕ ПАК ПОСЛЕДВАМЕ ОСНОВНОТО В ТЕЗИ РЕШИТЕЛНИ ЗА РОДИНАТА НИ ВРЕМЕНА, А ТО Е ПО МИРЕН ПЪТ ЧРЕЗ ДЕМОНСТРАЦИИ, БЛОКАДИ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ, ЧЕ ТИЯ, СРЕЩУ КОИТО ПРОТЕСТИРАМЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ. СЕГА ИЛИ НИКОГА! АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледат го като вожда на ромеите налазили земите им. Вожда на хyните на модерното време.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо Франция трябва да се съобразява с холандските свне?Франция дава много повече пари на Европа от Холандия Австрия и тн.Да не говорим че Вялония е френска територия незнайно как набутана в Белгия.Докога ще бъде търпяна тази холандско-афстрииска наглост и безочие.
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте му пари да поръча още 8 самолета от 1970та. Това ще му спаси още един мандат сигурно.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е там да вземе парите, не го интересуват протестите и че хората ще го махат
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрягa с дисаги иска пачки и кюлчета. Да бе, да, ще му дадат.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре африканци отколкото българите на боко .Класика в Европа .Боко прави селекцията за Пеевски поръчки за милиарди ,а за мен даже документ който многократно платих не може .боко тиквата решава кой да умре и кой да живее
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи приготвили са 1800 милиарда, а на нас само 13 ще дадат и ще ни изпратят 100 надзиратели да ги пазят. Баце ти ум имаш ли да им се молиш за стотинки?!? Виж в чекмеджето - имаш достатъчно, или си толкова лаком колкото казват?
41
0
 
8
 
! Отговори
Непозната преди 3 години
Това се очакваше в Брюксел. По-важно е да си направим изводите и запазим достойнство. Колкото до промени в България, трябва да сме готови за тях. Има ли готовност за ново правителство? Къде са кадърните, смели политически мъже, неизцапани с корупционни сделки? Демокрацията е за цивилизованите хора, тези, които разбират съдържанието и.
40
2
 
17
 
! Отговори
Време е България преди 3 години
Полицията е с народа против мафията ГЕРБ и мафията в народното събрание!