Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис

Все още не е ясно как ще действа фондът за възстановяване след коронавируса
18 юли 2020 21:27, Нели Христова
119
Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис
Снимка: БГНЕС

Втори ден лидерите на държавите от ЕС заседават в Брюксел и не могат да постигнат компромис за средствата от фонда за възстановяване след коронавируса и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел, пишат от БНТ.

С дистанция помежду им в залата заради COVID-19, но и с големи различия в позициите започна вторият ден на срещата на върха. Европейските лидери спорят не само за това колко да бъдат парите във фонда за възстановяване, но и как да се харчат и кой да ги контролира. Една от пестеливите държави - Нидерландия поставя сериозни изисквания - отделните плащания от фонда за страните да бъдат одобрявани от всички останали държави.

Марк Рюте иска тези, които ще получават безвъзмездни среща да реформират пенсионните си системи и пазара си на труда, например. Според "Файнейшъл таймс" българският премиер казал на Рюте, че иска да е "полицаят на Европа". Преди срещата днес Бойко Борисов внесе уточнения.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото и да търсят по-голям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално, в това отношение абсолютно подкрепят четворката на спестовниците. Но в устройството на Европейския съюз инструментът, органът, който упражнява контрол се нарича Европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права. Разбира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте и инструмента в ЕКОФИН всяка една държава да има право сама да поставя проблем, където министрите на финансите и икономиката да го решават. Това е добър инструмент за контрол", заяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Борисов каза, че пандемията още не е приключила. Затова според него с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40.

"Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Че е погрешно да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз", зяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Според Борисов обвързването на евробюджета със спазването на принципите на правовата държава въобще не трябва да се коментира, защото е в основата на всяка демокрация. Премиерът коментира още, че мерките, които Белгия в момента предприема срещу коронавируса са същите които България е въвела още през месец март.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как Бойко, ще трябва да спазваш правилата :) След поредния ти опит да ги развеселиш, те посочиха със пръст! Виж колко си хубав опакован...ха-ха
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това какво си купувам от магазина няма ама абсолютно нищо общо с държавните поръчки.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що китайски другите европейски държави не произвеждат ли.А и просто обяснявам как стават нещата.Китай е извън ЕС и за тях изобщо не става и на въпрос.
76
5
 
0
 
! Отговори
ако говориш преди 3 години
До Анонимен91за покупки от държавни институции може и да се съглася с теб но все пак немците имат нелошо качество или предпочиташ китайски продукти...дай примери за немски продукти и техни равностойни конкуренти. ако говориш за търговия на дребно не съм съгласен защото никой не те кара насила да купуваш немски продукти , нали ?? а освен това нашите производители доколкото ги има поддържат ниско качество .
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В смисъл нищо лично просто бизнес.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изкефя ако,ни резнат парите за вироса ) които очакват герб и потриват ръце
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе просто бизнес.Хората се интересуват от това да продадат нещо да осигурят работни места и плащания на работниците.И тъй като Германия е най-силна в ЕС а той им купува стоката той е угоден за тях и затова го подкрепят.
72
3
 
3
 
! Отговори
ами какво преди 3 години
До Анонимен89да правят тия от ес с нас ??? виждат , че народа му харесва да избира крадци вече 30 години .вярно , че има манипулации по изборите и купени вотове но реално всички партии които участват са еднакви мафиози но различни кланове герб,бсп,дпс. но хората не протестираха срещу неправдата,срещу корупцията, срещу съда и прокуратурата и какво да направят от ес...на сила хубост не става ! те не могат отвънка със сила да наложат как да живее народа ни , ние сами трябва да го извоюваме
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че му дават и то основно немците.Нали купува от тях влакове и тн.Не са толко загубени споко.
70
1
 
9
 
! Отговори
До до86 преди 3 години
Дават му ги, защото участват в краденето и делят помежду си. Всички са в кюпа
69
2
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
Европа му дава на нашата тиква пари, вече 10г при положение, че много добре знаят, че ги краде.Така че...колко е стриктна Европе...вече е мнооого съмнително.
68
2
 
17
 
! Отговори
К’ъв ужас, бе? преди 3 години
До УжасНе разбрахте ли бе, хора, че за ПАРИ става въпрос?Властта се пъне за повече заразени, за да вземе кинтите. Но Брюксел нещо не кълве! Кого, как, кога тестват?-мътна работа! Показват почиващи по морето чужденци и българи - колко било безопасно.Кое от двете е вярно-опасното или безопасното.За лъжи и измислици, Европа пари не дава!
67
3
 
14
 
! Отговори
Как са му наденали преди 3 години
намордника -:)да се пази от юдо-масонския измислен вирус :-)гадоввете унижаван не само нас с тези намордници - и на тях ин се налага да играят в юдо-масонския цирк наречен пандемия
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вас кой ви пита турчаци от България?Питанката е за българите, не за турчаците.
65
9
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Бойко Борисоф е казал пред лидерите на ЕС, че в поверената му територия не стихват фашистките протести. Измета в София и другите градове настоява, да се депортират евреите от страната и , което по Националните закони се приравнява с отичане на холокоста - да се свали правителството!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте тия пари на Братиньо той много добре ще ги усвои под контролира на Горанов.
63
8
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
За вчера има 2000 теста и 200 положителни. За събота. 10%. Сериозен резултат...
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тик так тик так, цели 11 години герберска диктатура. Не ви ли писна вече?
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво се пази този убиец с маската ?
60
2
 
20
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Бай *** в Брюксел ....