Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама

Шарл Мишел не реагирал, за да не създаде политически инцидент
27 апр 2021 11:07, Елка Василева
96
Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях" - това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в пленарна зала на Европейския парламент по повод т. нар „дивангейт“, свързан с посещението ѝ в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, когато при срещата с турския президент Реджеп Ердоган за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена.

Още по темата

„Щеше ли това да се случи, ако бях с костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени.

„Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“, посочи Фон дер Лайен.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се сърди на Шарл Мишел. Не могат да решат кой е по-главен.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що жена върши мъжката работа? Няма ли да пере, да глади, да простира, да чисти, да готви ?
69
2
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Фон Дер *** започна да става смешна вече.
68
2
 
2
 
! Отговори
Гугуля преди 3 години
До 999Този Мишел може би е от бившите колонии
67
1
 
2
 
! Отговори
Гугуля преди 3 години
До В 21 ВЕККой я е канил там. кой
66
1
 
2
 
! Отговори
Гугуля преди 3 години
До ОбективноРавенство, ханъм, равенство. нали сте за.
65
1
 
1
 
! Отговори
Гугуля преди 3 години
До ПроСоТозащо се оплаква от всекиго и всичко. Ако е имало мъже те е трябвало да ѝ отстъпят стол.
64
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
може би дамата се чувства "сама", защото е свикнала да споделя диваните с..други?..Демонстрацията,която турчина направи, е изключително неприемлива за дипломацията на свободния свят,но ..тая..но колко трябва да си самоуверен и самовлюбен, за да ПРЕНЕБРЕГНЕШ ориенталските ТАБИЕТИ на Ердо?!../не отиваш в тоалетната в очакване да ти сервират закуската,нали?!/
63
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 3 години
Мишел доказа, че европейците са по турци от самия Ердоган!!!
62
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Хора, всеки ТРЯБВА да има чувства!!! БЕЗЧУВСТВЕТИЯТ човек е ОСАКАТЕН човек!!! ЧУВСТВАЙТЕ, ЗАЩО СЕ СРАМУВАТЕ ОТ ТОВА??? СЪРЦЕТО И УМА ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ В ХАРМОНИЯ, КАКТО ПРИ МЪЖЕТЕ, ТАКА И ПРИ ЖЕНИТЕ!!!
61
1
 
5
 
! Отговори
В 21 ВЕК преди 3 години
УНИЖЕНИЕТО НА ЖЕНАТА Е ЕЖЕДНЕВИЕ. ПОНЯКОГА СЕ ОТИВА В ДРУГАТА КРАЙНОСТ -НЕЗАСЛУЖЕНИ ХВАЛЕБСТВИЯ И ДОРИ СЛУГИНАЖ НА ЖЕНАТА. НО ТОВА Е САМО ЗА МНОГО КРАСИВИТЕ ЖЕНИ. ЖЕНАТА НЕ Е САМО ЖЕНА, А ПРОСТО ЧОВЕК. ДА СЕ УВАЖАВАМЕ ВЗАИМНО. ЛЕСНО Е И ИМА ПРЕКРАСЕН ЕФЕКТ И ДОБРА ЕНЕРГИЯ ВЪРХУ ВСИЧКИ НАОКОЛО . Ако не понасяте някого - по- добре е да се разделите, а не взаимно да се унижавате.
60
4
 
8
 
! Отговори
седниМИнаУЯ преди 3 години
Ох горкичката...жива да я оплачеш...нямала на какво да седне...
59
3
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Г-жа фон дер Лайен е трябвало веднага да напусне залата, след като е била унижена по този начин. Неуважение срещу неуважение. Крайно време е ЕС да осъзнае, че с този турски манталитет спрямо жените не се прави политика на сътрудничество по които и да било теми - независимо от икономически приоритети.А г-н Мишел сигурно се бил парализирал от тази постъпка на турския президент, та затова е останал на стола си. Срам за двамата.
58
2
 
8
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ВИНОВЕН Е САМО МИШЕЛ,ТОЙ СИ БЕШЕ ИЗПЪНАЛ КРАКАТА И ГЛЕДАШЕ ТЪПОЕРДОГАН НЯМА И КАПКА ВИНА--ТАКА Е ИЗИСКАЛ ШЕФА НА ПРОТОКОЛА ,ТОЕСТ УРЕДНИКА ОТ ЕВРО СЪЮЗА-ЯСНА ЧЕ ТАЙ Е *** ,НО ЕРДОГАН НЕ Е ВИНОВЕНМИШЕЛ ИЛИ Е ГЛУПАВ ИЛИ СЕ БЕШЕ ПАНИРАЛНО УРСУЛА БЕШЕ УНИЖЕНА
57
1
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Бе не виждаш ли, че тия коментари са предимно от тур,чаля ?! Те на статиите за Ердоган накацват като мухи на ....о !
56
2
 
10
 
! Отговори
Позор преди 3 години
Това на днешно време не са европейци, а еврог,ейци !
55
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката е мъжка работа. Жените носят кафе .Шарл знае, че ще стане за смях пред Ердоган, ако стане да седне Урсулата.Урсулата се прави на мъж, не трябва да и се отстъпва.
54
3
 
14
 
! Отговори
българка преди 3 години
А колко много драми щяха да бъдат спестени, ако Шарл просто беше станал да отстъпи място, за да седне дамата на стола. Но Шарл е мека китка, настани се самодоволно до Ердоган - никакво кавалерство, никакъв МЪЖКИ жест на внимание към дамата ! Сега тук критикуване Урсула, че се чувствала наранена - не можело така да говори политик. Ами Шарл - големия мъж - се оплакваше след срещата, че не можал, горкия да спи. Ах, да - той е с мъжки атрибути, на него му е позволено да има чувства!
53
4
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Тая работа не е за ***,ама Сорос ни ги натресе!Къде са Титаните отпреди 2000-та година????С истински мъже политици ЕС отдавна да е поставил Турция на мястото и!
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега, седнала.... пак, че не беше легнала.