"Белингкат" установи в кои европейски бази американците складират ядрени оръжия

Една от тях е Инджирлик в Турция
29 май 2021 21:15, Нели Христова
58
"Белингкат" установи в кои европейски бази американците складират ядрени оръжия
Снимка: Pixabay

Американски войници от европейски бази, които преговаряли в интернет запаметени информации и кодове, разкрили местонахождението на американски термоядрени оръжия в Европа. Това е установил разследващият сайт "Белингкат", цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Войниците от САЩ, които отговарят за ядрения арсенал в Европа, редовно трябва да попълват дълги и подробни въпросници, което ги принуждава да помнят множество информации и абревиатури.

"Белингкат" потърсил в Гугъл използвани от американската армия абревиатури, в съчетание с имената на европейски военни бази, за които е известно, че складират ядрени ракети, дори и местните правителства да не го признават. Така разследващият сайт се натъкнал на онлайн фишове за преговаряне на познанията, разкриващи точното местонахождение на ракетите и дори дали те са активни - тоест, дали действително са оборудвани с ядрени глави.

Например в бази, където са складирани въздушнопреносими ядрени ракети Ф61, самолетните хангари (обозначени с английската абревиатура PAS) са оборудвани със системи за сигурност на въоръжението (WS3) и с бетонна арматура (vault), в която могат да се помещават 4 термоядрени бомби Ф61, обяснява авторът на статията в "Белингкат" Фуке Постма.

Като написал в търсачката на Гугъл "PAS", "WS3" и "vault" заедно с името на военна база, известна като склад на ядрени оръжия, журналистът попаднал на едно от безплатните приложения на фишове за преговаряне, предназначени за студенти, сред които Chegg, Quizlet et Cram.

Нидерландското правителство никога не е признавало официално, че във военновъздушната база Волкел в югоизточната част на страната има ядрени оръжия. Там има 11 защитни арматури, от които пет са "топли" (оборудвани с ядрени глави), а шест са "студени".

Друга поредица преговорни фишове, открита в приложението Cram, разкрива, че в италианската военновъздушна база в Авиано, в арматура 27 в зона "Танго луп" се помещава една "студена" ракета. Нещо повече - един от войниците е написал в един от тези онлайн фишове паролите и потребителските имена, които са необходими за дезактивиране на системите за сигурност WS3.

Разследващият сайт открил също така подробности за всички други европейски бази, известни с това, че в тях са складирани ядрени оръжия: Инджирлик в Турция, Геди в Италия, Бюхел в Германия, и Клайне Брогел в Белгия.

Сайтът е известен с разкритията си за агенти на руското военно разузнаване ГРУ, както и с доказването на употребата на химическо оръжие от сирийското правителство.

Преговорните фишове са от 2012 година, а последният е качен онлайн през април 2021 година, посочва Фуке Постма. Той изтъква, че се е опитал напразно да получи реакция от НАТО, Пентагона и Европейското командване на САЩ (EUCOM). Малко след поисканите от него коментари приложенията били премахнати от интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
wgggg преди 2 години
Американците искат всичко да се случва далеч от техните богати,спокойни и щастливи домове.
23
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гицка преди 2 години
Добре са го замислили тези юнаци, но доста тъпо. С една дума "вервайте ни" - ние разкриваме всякакви тайни, и на Русия и на САЩ и НАТО.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследващият сайт открил ... и хвърля прах в очите на мат'ряла. Всички знаем, че публикуваното разположение или част от него, в най-близко бъдеще няма да е актуално. Съгласно новите постановки на Пиндостан, ядреното му оръжие ще се предислоцира. Ако "Белингкат" иска да ме спечели за фен, да каже дали пиндостанско ядрено оръжие ще бъде дислоцирано на васалната българска територия?
21
3
 
16
 
! Отговори
Де Гол преди 2 години
Франция затова е най-великата европейска държава защото няма нито една американска база на своя територия за разлика от германските, британските и италианските пyдели. Франция е горда страна.
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Поразително е Единственото странно е, че русофилите си мислят, че нормалните хора приемат сериозно бръщолевенията им. Другаре, не разбрахте ли, че нещата които пишете са си само за вас? Я кажи, кои са негативите от наличието на ядрено оръжие в Европа? Дай да се посмеем малко!
19
0
 
14
 
! Отговори
Поразително е преди 2 години
Поразително е, че "Европа" приема като нещо нормално САЩ да складират ядрено оръжие на европейска територия! САЩ - в Европа! САЩ превръщат Европа в ядрен погреб заради "националните си интереси" да сложат ръка чрез корпорациите си на природните ресурси на Русия, с което Русия, естествено, не е съгласна. И Европа, вместо да ползва тези ресурси чрез нормални търговски и не само търговски отношения с Русия, предпочита да се отнася към нея като куче, на което стопанинът му е казал "Дръж!". Странно.
18
2
 
8
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
Тази измислена новина цели да ни внуши, че Белингкат са едни достойно разследващи журналисти, които разкриват престъпни тайни на всички режими - руски и американски. Всъщност Белингкат са пропагандно подразделение на НАТО, което разпространява клевети за изтока, примесени с малко достоверни разузнавателни данни.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви фантазми на другарете.
16
5
 
19
 
! Отговори
Със сигурност преди 2 години
в България ще сложат, нали затова ни приеха в НАТО, и поради това ще бъдем първи затрити при война, това е целта на краварите! Навремето имахме руски бази срещу натовска Турция, целта беше същата, да бъдем само мишена. Като видяхме какви са натовските войници, жална ни майка!!!
15
4
 
8
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
Не им е за сефте на янките сами да си разпространяват "секретите" в интернет. Преди да им забранят, военните им масово използваха разни спортни аппове с гпс тракинг и автомачино споделяне в мрежата. Така с малко заигравка можеше лесно да се локализират и придобие обща представа за вътрешното разпределение на военните им бази.
14
1
 
1
 
! Отговори
Шпионин преди 2 години
Нема как да стане тая далавера. Овенните НЕ използват гражданския интернет, а "интернет в интернета" до който НЯМА достъп нито един простосмъртен. Явно инфото е било преразказано на "инвестигейтър" от джурналистическата гилдия, защото звучи много забавно.
13
2
 
8
 
! Отговори
Нелегален преди 2 години
Големо разкритие са направили, та чак и деактивирирали кодовете на термоядрените заряди. Другаре, молиме ви! Сегодня не е Первий Априль.
12
0
 
2
 
! Отговори
цехар преди 2 години
Сега и да установят, кои цехове са били респектирани от краварската армия.
11
1
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Е защо не попитахте руснаците бе . . . . ? Те знаят всичко за всички , щяха подробно да ви обяснят за всевъзможни кодове . Защо сте питали пентагона ? Да бяхте питали Г.Р.У. !
10
11
 
4
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Враговете на НАТО и Пентагона много добре знаят, че американците ще изстрелят ядрените ракети не от наземни бази, а от Космоса, защото единствено от Космоса те са неуязвими от ПРО и от ПВО и затова толкова много ги е страх от USSF.
9
13
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Е тоя фейк нюз може да го измисли само кремълската пропаганда. Информация и кодове за термоядрено оръжие ще се обсъжда в интернет от пряко замесени служебни лица.
8
5
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Здравейте ! Аз съм Живко от Варна ! Търся човек или хора, които да ми помогнат да живея по - добре и да постигна нещо в живота, а не нищо ! Кои хора могат да ми помогнат да се оправя в живота и да имам приятелка и да се чувстам перфектно ! ?
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ВЪН!
6
2
 
4
 
! Отговори
кавбой преди 2 години
Ами с толко акъл така се качва инфо в нета! После цял свят да знае от кой край ни е гъсът!
5
6
 
23
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
Станало голяма гавра натовски воиници навлезли в частен цех в пловдивско с автомати.Е сега марионетката България управлявана от хазарски роми няма ли да гони дипломати.