За Щайнмайер спирането на газа за България е опит за шантаж

Това е нарушение на правилата от страна на Русия, заяви той
27 апр 2022 19:52, Нели Христова
80
За Щайнмайер спирането на газа за България е опит за шантаж
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер остро осъди спирането на доставките на газ за Полша и България от страна на Русия, като нарече този ход "опит за шантаж". Той направи това твърдение след разговори със словашкия президент Зузана Чапутова в източния град Кошице.

"Това е нарушение на правилата от страна на Русия, това е опит за изнудване. Не можете просто да се примирим с това, трябва да се борим с него", каза Щайнмайер.

В същото време той подчерта, че според общата европейска позиция плащането за газ ще продължи да се извършва в европейска валута.

Чапутова изрази същото мнение. „Няма да променим поведението си. Има валидни договори", каза тя.

Словашкият президент изтъкна, че страната ѝ е зависима от руския газ на около 80 процента. "Това трябва да се промени бързо", заключи Чапутова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Мери преди 2 години
Цената на газа не се е променила а само начина на плащане. Когато САЩ и Ко еднолично спрях доставки на петрол,въглища и т.н това е в реда на нещата не е изнудване нито извиване на ръце. А сега мислят как да конфискуват руските милиарди и да ги прехвърлят на Украйна/А и за себе си че имат вече инфлация и начална рецесия/. Либия ,Офак поискаха плащане в национална валута и ги нападнаха. Кой санкционира САЩ,Нато или пък забрани на спортистите им да участват на състезания.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Украйна има запаси от газ за 2 години, ако се помолим ще ни дадат!
43
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този шваба да прочете минските договори,че и той се подписа под тях.После да ръси бисери.
42
1
 
7
 
! Отговори
Леле гениален е! преди 2 години
И кво сега?Да тичаме ли да ни дадеш някоя и друга субсидия, кат Зеленски?
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде щом квичитенот утре да вдигнем едностранно транзитните такси на 300%, и ако не плащат спираме. Ще им е гот ли на Руснаците, дали ще кажат и те имаме си договор а ?Не е гот така нали *** ?
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пучове, има си договор подписан и от двете страни. При промяна на договора има стъпки които е нужно да бъдат предприети за да се промени договора, така от днеска за утре защото Путин така е наредил не става.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кръглата нула е по умна от киро. Тя поне очертава нещо определено, пустотата, а киро какво очертава, кажете. може би срама
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да блокираш руски авоари в западни банки е законно а да бецален с рубли било незаконно. Евала стандарти.
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
400 милиярда Долара руски блокирани, даже милят да ги дадат на урките и вие ми обвинявате руснаците в неспазване на клаузи в договори. О за пилит шизофрения.
36
1
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Щайнмайн..и аз се възмущавам ама на Путин знаеш ли колко му дреме...особено пък за незначителната ни бедна държавичка!? Ама изобщо никак..ние сме комар на г3ъ на слон !Нали Урсулата фондерлайнен всеки ден ни обещава алтернативни източници(които изобщо не съществуват)!
35
4
 
16
 
! Отговори
Цирк ЕС преди 2 години
Крадците викат дръжте крадеца...
34
5
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Нарушение на правилата било, зимата ще ви се види като във фризер като се правите на тарикати...
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ще видите колно ЕС е солидатвн и нолко ще ни помогне. С много лицемерие и съчувствие а всично останало с пари. Просто Киро не оценява мащаба на фалитите които предстоят в Бизнеса и инфлация кло яща към 100%,тоест 50% обедняеане и прием в евро зоната с курс 1 към 4 а не 1 към 2
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко от Варна И за какво ти е този рай,какво ще го правиш?
31
2
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Кога ще има рай на земята за нас хората?!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не плаща му спират газа. Кое не разбраха тия? От ЕС като ни казват че плащането би нарушило санкциите, а самите европейци плащат така. И нашите мекотели като примерни не плащат и остават без доставки, другите плащат и получават. Случва се същото като със Северен Поток 2 и Южен Поток. За нас не може за немците може.
29
10
 
6
 
! Отговори
а ние преди 2 години
що не изгоним всички с руски паспорти заради шантажа с газа.. да ходат да изнудват в Сибир.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да каже на нашите управници,че другите не плащат в рубли,а имат сметки в Газпром и си плашат в евро.И тия от телевизиите да не се излагат.Не е сложно за разбиране освен ако не си със специални образователни проблеми.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36:Аз лично псувам цяла вечер Кирил Петков.Можеше да направи сметка в Газпром ама не!Можеше,а ни уби!Можеше да отложи малко нешата докато си намерим друго решение ама не!Тоя ни закопа...Кой знае къде ни е дал парите и сега няма връщане.Трябваше на Газпром като другите държави,а той днес плямпа глупости как нямало през трети лица да плаща.Значи Германия може,а тоя не може?
26
6
 
0
 
! Отговори
смях преди 2 години
Преди малко по бТВ някакъв 25 годишен енергиен "експерт" каза, че европейската солидарност се е провалила и другите държави плащат в рубли вече, въпреки че лично австрийският премиер го нарече фалшива новина. Тая пета колона доста висока са я построили у нас, баси.