Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда

Тримата пленници от марокански и британски произход са се сражавали за Украйна
10 юни 2022 15:33, Йоана Цонева
108
Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда
Снимка: БГНЕС

"Върховният съд" на непризнатата от международната общност ДНР (Донецка народна република) произнесе първата присъда за чужди граждани, воюващи на страната на Украйна. Информацията е на украинското издание "Диалог", позоваващо се на руски източник. Британският в. "Гардиън" я потвърди, същото направи и американското издание "Политико".

Трима пленници бяха признати за виновни за "наемничество, терористична дейност и опит за насилствено завземане на властта". Осъдените са гражданин на Мароко и двама британци - 28-годишният Айдън Ейслин и 48-годишният Шон Пинър. И тримата бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

Въпреки факта, че руските нашественици нарекоха защитниците на Украйна "наемници", и тримата мъже официално се присъединиха към въоръжените сили на Украйна преди началото на пълномащабната война и живееха в страната от няколко години. Пинър и Ейслин специално заявиха пред "съда", че са част от украинските морски пехотинци. А в специално изявление британският общински съветник в Нюарк Робърт Дженрик заяви, че Айдън Ейслин, който е родом от Нюарк, живее в Украйна преди Русия да започне войната.


В контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости се появи информацията, че тримата са се признали за виновни. Според журналиста Андрий Цаплиенко, адвокатът на осъдените казал, че клиентите му възнамеряват да обжалват решението на така наречения "съд" и имат 1 месец да го сторят. Те също могат да поискат да бъдат помилвани. Ако лидерът на ДНР Денис Пушилин ги помилва, тогава смъртното наказание може да бъде заменено с доживотен затвор или 25 години затвор.

По-рано Генералният щаб на Украйна съобщи, че правният статут на бойците се отнася и за чуждестранни граждани, които служат във въоръжените сили на Украйна. Това означава, че ако бъдат заловени, те трябва да бъдат защитени от Женевската конвенция. Британският военен министър Лиз Тръс реагира моментално и обяви, че британците са военнопленници. "Правим всичко възможно, за да ги подкрепим", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъждат ги на смърт щото Англия не ги признава за държава . Ако ги признае влизат в ЕСЕ май беше и нямат право на смъртно наказание . Тоест това е ясно послание - АКО НИ ПРИЗНАЕТЕ НЯМА ДА ГИ ГРЪМНЕМ .
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според меен трябва да кръстим две улици и на мароканцити :(
42
6
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Защитниците на Украйна хайаха някакви oтpепки дошли да направят някой лев чрез убийства.. Трябваше да ги гръмнат още на изхода от оная гробница Азовстал..
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17..Какъв запад те гони всички са в Русия евакуирани. От украйна избягаха богаташите с джиповете. Някои си платиха по 5 000 долара на границата за да ги пуснат през украинскта граница и се отказаха да се бият за наркомана.
40
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са способни да плачат и за най големите престъпници, стига от американското посолство да им кажат че така е правилно
39
5
 
32
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
Наемният убиец срещу долари убивал невинни жени и деца ,трябва да получи заслужената присъда , Великобритания са едни от най агресивните и въоръжават Окраина ,изпращат наемници и когато тези попаднаха в плен пищят! Тези да живеят ,а мъртвите да гният ! Съд и смърт!
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те защо са убивали чужди граждани?
37
3
 
17
 
! Отговори
аз преди 1 година
Е ако са риталци какво правят в украински унифирми с оръжие в ръце?
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ги държат там?Или това е "международното право на ФАЩ", който изтреби милиони хора и съсипа страните им и няма един осъден военопрестъпник!Това е "международното право", също като СЗО и като ООН.Всичко като НАТО е инструмент на една античовешка държава, изградена върху гнусно робство!
35
4
 
16
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да обжалват присъдите пред епископ Маркос Ованесян.
34
24
 
6
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 година
За ентусиазираните путинистки *** ще напомня че даже т.нар. днр няма да посмее да ги екзекутира. Защото това ще бъде момента когато ДНР ще бъде призната като терористична организация (каквато е, подобно на ислямска държава). И световната война с която путин плаши света наистина започва. Светът срещу путинистка русия. Путинискта русия ще остане без съюзници - никой няма да остане, нито турция, беларус, иран, за китай да не говорим. И светът ще бъде освободен от русия.
33
3
 
15
 
! Отговори
До зеле с ориз и гъб преди 1 година
Друг вариант е да.. копаят новата магистрала за Китай, а в свободното време везба на носни кърпички за англосаксонските дворци, пълно е със сополанковци там.
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асоциален Примитив Че си примитив, примитив си! Изключително верен ход!!!!! Сега останалите живи наемници ще побързат да последват прословутия Уоли и ще си изнесат по-раните *** със скоростта на светлината. А на други ще им мине мерака да се правят на войници и изобщо няма да стигнат до Украйна !
31
5
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
англия и останалите по кои закон окрадоха имущество на русия и руски гражданисъдът във всеки град в украина може да осъди тези ибии=ци колко народ са изтрепализа пари това е воина всичко е допустимо
30
4
 
17
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
Въже няма ли по магазините, че с патроните е малко варварски.. Метод. Нека русофобите сабират дарения.. На какво прилича това или, като стане въпрос за изваждане само се оглеждме да,ва, дера..
29
30
 
8
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Грешен ход. От тук нататък, всеки наемник, доброволец или редови войник ще се бие докрай. Умните хора знаят, че не трябва да притискаш врага до край, но руснаците не се славят като умни хора. Другия вариант е да ги "помилват" на 25 години затвор и да излязат благородни. По "логиката" на нашите русофили, Украйна трябва да разстреля всеки руски войник, защото са окупатори, мародери и дори не могат да обяснят защо са там.
28
1
 
0
 
! Отговори
Тото преди 1 година
До Анониме Ами пусни си
27
6
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НАЧИ СТРЕЛЯШ СТРЕЛЯШ СТРЕЛЯШ И В ЕДИН МОМЕНТ КАЗВАШ ПРЕДАВАМ СЕ :D ТОВА НЯКАКВА ДЕТСКА ИГРА ЛИ Е! В ЕДИН ФИЛМ ЗА ВОЙСКИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ФАЩ НАПРАВО ГИ ЗАСТРЕЛВАХА ТИЯ ДЕТО КАЗВАХА ПРЕДАВАМ СЕ!
26
23
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Това за твоите приятели-бандити, които нахлуха в Украйна, отнася ли се. Или там го мериш с друг аршин.
25
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, западните лешояди вият на умряло. Контингента с техни престъпници в ДНР ще бъде съкратен с три бройки, засега... Че се и позовават на техните си измислени конвенции, с които единствено защитават престъпниците които изпращат по цял Свят да тормозят свободните хора. Бийй Пушилин, по западните чутури доде не затропа на сцепено д'рЪво!