Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда

Тримата пленници от марокански и британски произход са се сражавали за Украйна
10 юни 2022 15:33, Йоана Цонева
108
Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда
Снимка: БГНЕС

"Върховният съд" на непризнатата от международната общност ДНР (Донецка народна република) произнесе първата присъда за чужди граждани, воюващи на страната на Украйна. Информацията е на украинското издание "Диалог", позоваващо се на руски източник. Британският в. "Гардиън" я потвърди, същото направи и американското издание "Политико".

Трима пленници бяха признати за виновни за "наемничество, терористична дейност и опит за насилствено завземане на властта". Осъдените са гражданин на Мароко и двама британци - 28-годишният Айдън Ейслин и 48-годишният Шон Пинър. И тримата бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

Въпреки факта, че руските нашественици нарекоха защитниците на Украйна "наемници", и тримата мъже официално се присъединиха към въоръжените сили на Украйна преди началото на пълномащабната война и живееха в страната от няколко години. Пинър и Ейслин специално заявиха пред "съда", че са част от украинските морски пехотинци. А в специално изявление британският общински съветник в Нюарк Робърт Дженрик заяви, че Айдън Ейслин, който е родом от Нюарк, живее в Украйна преди Русия да започне войната.


В контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости се появи информацията, че тримата са се признали за виновни. Според журналиста Андрий Цаплиенко, адвокатът на осъдените казал, че клиентите му възнамеряват да обжалват решението на така наречения "съд" и имат 1 месец да го сторят. Те също могат да поискат да бъдат помилвани. Ако лидерът на ДНР Денис Пушилин ги помилва, тогава смъртното наказание може да бъде заменено с доживотен затвор или 25 години затвор.

По-рано Генералният щаб на Украйна съобщи, че правният статут на бойците се отнася и за чуждестранни граждани, които служат във въоръжените сили на Украйна. Това означава, че ако бъдат заловени, те трябва да бъдат защитени от Женевската конвенция. Британският военен министър Лиз Тръс реагира моментално и обяви, че британците са военнопленници. "Правим всичко възможно, за да ги подкрепим", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Е,"Ла гер,коме ла гер!"...Тия симпатяги са дошли ДОБРОВОЛНО да раздават СМЪРТ и напълно естествено е и смърт да ги споходи..ПРИНУДЕНИТЕ да "дърпат спусъка" са едно,но МЕРАКЛИИТЕ ДА УБИВАТ ДОБРОВОЛНО,-съвсем друго..Та "Каквото повикало,това отговорило"..
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луда работа. Все едно ние да осъдим някой в Гърция на смърт щото незнамсикакво. Тея 0pки пълен игнор и изолация от цивилизования. Абсолютни диваци!
22
6
 
20
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Наемниците дето свалиха Кадафи, се биха в Сирия, чеченците от Чеченската война и те бяха в Сирия, Русия се справи първо с тях, за да не се връщат обратно по "родните" си места. Всички "умерени" бунтовници за които Обама говори в Сирия тогава са на пълен работен ден към Ц Р У.
21
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото наемниците не попадат под закрилата на женевската конвенция и руснаците могат да правят каквото искат с тях. Дори не са длъжни да организират процес за тях.
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ни е удобно се позоваваме на Женевската конвенция. Иначе стреляме в краката на пленените руски войници и ги гледаме как умират. Сори, ама тия ще го отнесат.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разменяме двамата британци за Кирчо и Кокорчо, а мароканеца-за Радев. С радост ще се жертват за Демокрацията и Свободата на Украйна.
18
16
 
8
 
! Отговори
Bp преди 1 година
И какво престъпление са извършили, защо не кажете??
17
8
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
На война е така Тия май са си мислели че са отишли на турнир по пеинтбол
16
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно правилно!Нека да е за пример на всеки който си мисли, че може да отиде в чужда страна на етническо сафари. Защото тези наемници сами си признават в социалните мрежи, че са там за да "убиват руснаци"...
15
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия тръгна да асвабаждава рускоезичните в Донецк. Пък населението вместо да посрещне асвабадителите с цветя, избягаха на запад. Пази Боже да бъдеш асвабаждаван от руснаци - ще те окрадат, ще те изнасилят, ще ти бутнат дома.
14
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЩОМ СИ ОТИШЪЛ НА ВОЙНА ! ЗНАЧИ СИ ОТИШЪЛ НА ВОЙНА И ВАЖИ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ! ТИЯ РАБОТИ ПРЕДАВАМ СЕ НЕ СА ПОЗВОЛЕНИ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ! ВСЕКИ КОЙТО СЕ ПРЕДАДЕ ЗАСЛУЖАВА ДА УМРЕ! ТАКА НАВРЕМЕТО СА ДЕЗЕРТИРАЛИ ЕДИН КУП ВОЙНИЦИ ПРЕЗ 2-РАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ! БЯГА ПРИ ВРАГА И СЕ ПРЕДАВА!
13
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разстрел е много благородно. Трябваше да ги измъчвате до смърт. Така както те правят с руските момчета военопленици.
12
8
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Щом не са редовна армия са си чисти убийци!Разстрел!
11
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Откъде знаеш? Колко от азов познаваш или просто казваш какво са ти казали в пасолството.
10
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много си е призната даже ДНР. Скоро и като част от Русия - Федерален окръг Донецк.
9
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се разбира: Русия извършва нови военнни престъпления в окупираните зони. Така е още по-добре - сами ги документират, за да върви после по-бързо процеса срещу руските военопрестъпници.
8
4
 
29
 
! Отговори
L. преди 1 година
Въобще им се чудя, че са си играли да ги съдят.
7
26
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗАВОЕВАТЕЛ Е ДОКАЗАЛА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА И СЕ ИМА ДОВЕРИЕ! САМО СЛАБО УМЕН БИ СЕ ПРЕДАЛ НА ВОЙСКИТЕ НА МОРДОР! ТРЕПАШ СЕ ДО ПОСЛЕДНО СЪС АРМИЯТА НА ЗЛОТО!
6
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Азов са отре пките не само на Украйна а и на Европа. Има и много французи и мароканци също. Все издирвани криминални престъпници в страните си
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще каже на промитите неолиберали, че смъртното наказание е позволено в цивилизована, прекрасна, просветена, морално обогатена Украйна, където дефакто се намира "непризнатата" ДНР? Йоанке, марш от тук!