3 млрд. лева за бизнеса от оперативна програма

Чака се одобрението на ЕК
20 авг 2022 11:05, Петя Славова
14
3 млрд. лева за бизнеса от оперативна програма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия (EK) новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027. Тя е продължение на приключващата ОП "Иновации и конкурентоспособност" и ще е с бюджет близо 3 млрд. лв. Очаква се изпълнението ѝ да стартира до края на годината.

С нея ще продължи подкрепата за микро-, малките и средните предприятия (МСП) в страната. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два – "Иновации и растеж" и "Кръгова икономика". Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защитата на патенти и индустриалната собственост.

Ще се стимулират още дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологии. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – "Кръгова икономика", е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
8ми братчед на бойко преди 1 година
Ай да идват парите че s-класата ми остаря ,модел 2020та, а и взех на работа 6 нови секретарки и тях трябва да ги возя по островите и да им им купувам аудите и бе ен ве та
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пари отпускани по европейски програми. Има фирми, които се занимават с подготовка на документи за кандидатстване. По ГЕРБ-ерско време имаше много такива евро програми и естествено повечето пари бяха окрадени и раздадени на наши и ваши. Разни тъщи с къщи за гости или фотоволтаици и т.н. Примери много.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пукната стптинка няма да видим. По добре не го пишете
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови 3 милярда за жалкия фигурант и шaйкaта му
6
1
 
8
 
! Отговори
ГолЕми гяволи са преди 1 година
Ама на снимката не са левовееее, на снимката са еврациииии! Някои ще се облажааат.Новите технологии ще ги разработят на принципа "Лява ръка - десен джоб".
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана със средствата които бяха предвидени за изграждането на фотоволтаични системи за битови нужди?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак се чака някакво одобрение на ЕК. Сакън да не мръднем без нечие удобрение. И отде тия милиарди, да не се търкалят по улицата? Че Илон Мъск да не го спонсорират? Или е бизнес, или не е. Нали се борим да няма комунизъм и държава, а изведнъжки....Държавата и данъците ни заминават за някакъв измишльотен бизнес, от който файда-йок.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък един бизнес! За подкупи ли ви трябват тия кинти?
2
1
 
5
 
! Отговори
шопскидрисльоотсело преди 1 година
притежавам десетки левове
1
0
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Няма ли ЕС да отпусне пари за Хората ?