Киев обвини Москва в нелегално отнемане на деца

"Над 1000 деца от Мариупол са незаконно предадени на чужденци"
24 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
48
Киев обвини Москва в нелегално отнемане на деца
Снимка: БГНЕС

Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните територии в Русия, предаде "Франс прес".

"Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното нелегално осиновяване от руски граждани", обяви в съобщение украинското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

"Повече от хиляда деца от Мариупол (пристанищен град в Югоизточна Украйна под контрола на руската армия) са били незаконно предадени на чужденци от Тюмен, Иркутск и Кемерово в руския Алтайски край", намиращата се в Сибир, твърдят от министерството, като цитират публикувана информация на властите в Краснодар - град, разположен в Югозападна Русия, недалеч от Украйна.

Повече от триста украински деца се държат в специални центрове в Краснодарския край, се посочва още от украинското външно министерство. Оттам заявяват, че тези действия на Русия представляват сериозно нарушение на Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война, както и на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Още по темата
"Всички украински деца, които са били нелегално прехвърлени на руска територия, трябва да бъдат върнати при своите родители или законни настойници", се казва още в съобщението.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари Киев обвинява Москва, че принуждава украинци от окупираните територии, най-вече деца, да заминат за Русия вместо за други украински области, политика, която властите в Украйна сравняват с депортации.

Много семейства от Мариупол са разказвали пред АФП, че са били задължени да заминат за Русия против волята им, за да избягат от сраженията.

Пристанищният град Мариупол, който е стратегически за Азовско море и преди войната наброяваше 500 000 жители, беше атакуван от руските сили в първите часове на офанзивата. След седмици на обсада и бомбардировки от Русия, които доведоха до смъртта на най-малко 20 000 души сред населението по изчисления на Киев, градът премина изцяло под контрола на руската армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските антихуманни чудовища осиновяват сирачетата, а Киевските ангели хуманисти изстрелват мини "лепесток" по мирните райони за да ги спасят.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Киев обвини Москва в нелегално отнемане на деца"______Отнемане от кого? Никоя социална служба не би се ангажирала да търси приемно семейство ако даденото дете имаше родители при които да живее.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - Не се подигравай на сурогатните майки. Не от лек живот и не от глезотия дават тялото си под наем, за да изпълни то ролята на инкубатор. Същевременно правят неоценима услуга на жени, които по някаква причина не могат да износят 9 месеца бременност. Не е богата глезла всяка жена, която търси услугите не сурогатна майка, някои просто нямат друга възможност да станат майки.
29
3
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИДИОТИЗМА НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА НЯМА ГРАНИЦИ !!!
28
0
 
3
 
! Отговори
По цял свят чакат преди 1 година
на опашка и плащат много пари за възможността осиновят бяло, здраво дете. Няма да се учудя, ако са взели децата от цели сиропиталища, за да ги дадат за осиновяване на желаещи. Но да се отнемат деца от живи родители е недопустимо. Затова трябва да се изясни - имало ли е подобни случаи и при какви обстоятелства? Защото е едно да изтръгнеш дете от ръцете на майка му, но е съвсем друго да прибереш дете от улицата в обезлюден район и то да е толкова малко, че да не може да каже кои са родителите му.
27
1
 
1
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Тази практика беше нещо нормално по времето на Сталин...руснаците са верни на традициите си...
26
0
 
1
 
! Отговори
Киевска Русь преди 1 година
Деца. Московията е част от Киевска Русь. Киприан български е Кръстител на Киев от там и на цяла съвременна Русия - която произлиза от Киевска Русь. Точка.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия=Психиатрия Ами аз откога разправям да им пратим едни, които много обичат да секат дърва и дори по времето на соца ходеха да работят това в Коми. Да им дадем значи неколкостотин хиляди от тези, за да си населят някой район на Сибир. Хем има нужда да се насели този регион, хем нашенските изселници ще имат колкото щеш работа, която могат да вършат, хем няма да им се карат, когато си "берат" дърва за домашно ползване, защото в Сибир дървесина колкото щеш.
24
2
 
3
 
! Отговори
Типични руснаци ! преди 1 година
Те руснаците са си такива - КРАДЦИ - на азбука, религия, история, технологии, защо не и на деца ?!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия сйкуку. Преди твърдяха че руснаците в свободното си време им правели деца. Демек секшуълДеГестапофикейшън. Са че им крадели децата, демек вДеДеНацификейшън шэ кат земат руските си им деца, %туална укеретата па са гестапират. Бруталнаговна са тея уКиниеф
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се чудят какви обвинения да измислят за да ги сипят по руснаците. Вече става досадно.
21
7
 
3
 
! Отговори
Това са си руски преди 1 година
Деца. Киев е част от Русия. Киприан български е Кръстител на Киев и цяла Русия. Точка.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай бе, как 20 000 жертви само в Мариопул? Нали тоталните жертви бяха 9000? Или все е както им изнася - измисляме едно малко число, като се дуем колко са ни малко жертвите, после измисляме по-голямо число да просим помощ и да се вайкаме колко ни е зле. Хехехех. Зеленяшка, с майка прос**шка.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са сираците останали след киевския геноцид над местното население.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 деца са отнети от Мариупол и дадени за осиновяване в мордор. Абсолютен геноцид!
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност е така и не само деца крадат руснаците,това микровълнови,хладилници,фризери,компютри,печки.Всичко до своите докопат то крадат.
16
10
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Много.плоска пропаганда. Само в Америка може да мине.Моята племенница от ФАЩ ми каза че Европа оставял бежанците от Африка да се удавят и даже европейците им потапя ли лодките. Това разбира се от медиите.Та същото е и с Русия. Можем да прочетем всичко.
15
6
 
1
 
! Отговори
Ко викаШ... преди 1 година
Мани не думаи
14
11
 
7
 
! Отговори
До 15-ия олиг0 преди 1 година
Даммм, и ги ядат даже. Върховна пр0ст0тия! Паднаха укр0пите на дъното!
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите си спонсорират воната с всички средства. Включително и от продажбата на деца за роби.