На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите

Понякога възрастните не са готови да ги пуснат, коментира психотерапевт
12 сеп 2022 16:38, Петя Славова
172
На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите си на средна възраст от 26,5 години. Това показват данните на "Евростат" за изминалата година.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, сочи още европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Още по темата

В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

"Това е част от развитието. Ние се раждаме зависими, преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност," коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си.

Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Според специалиста понякога раждаме за да има работна ръка ии заради дълга, че вече на човек му е "време". Според нея децата трябва да се научат да са самостоятелни от рано, да правят избор, според възрастта им без да им даваме и прекалена отговорност.

"Първо напускат дамите, после мъжете", коменитра още специалистът и уточни, че не е описано дали не напускат дома заради това, че сключват брак.

"Трябва родителите да са готови да пуснат децата си, тъй като се изпада в състояние, в което те искат децата да останат", уточни още психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависимостта се нарича материална, не фамилна!
106
4
 
7
 
! Отговори
темеРут Колева преди 1 година
Семейното гнездо го напуснах преди 20 г.Сега съм на 41.
105
1
 
1
 
! Отговори
Не съм 102 преди 1 година
102 Е ПРАВ! Прочетеет коментарът на 102!
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ! - Да, лели и чичета на по 45. Темата е за младите. А и Турция, как да не гъмжи ... евтино е баткоууу! Що мислиш бегат там хората. Събират 3 месеца пари и пълнят целибусовее, ама за 1-2 години напред са добреее ... аааааа! РазбралисяЯЯ!
103
16
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
Оправдания че нямали пари. Глупости, работете на по 2-3места по 16-18 часа на ден като американците. Американците не се оплакват от живота а работят. Изкараните курс по IT ве мързели. Нямате пари а Гърция и Турция на пазара гъмжи от българи. Русоробите ги мързи това е истината.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 - Аз изкаравх. Продавахпико и амфети, после и кока. Ама не може вискчи да сме дилъри, нали! говорим за нормалните и скормни хора. Не искам светът да е пълен с такива като мен.
101
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 1 година
Що се говорят глупости все едно не знаят за какво става въпрос бе, да *** тяхнотоо *** да ***! Никой не иска да се забатачва с кредити, щото онези ти изпиват кръвчицата! Наемите високи! Няма пари...
100
2
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Е, и??? Така е в Турция, Гърция, Бг, бившя Юг., Италия... въобще в Южна Европа, затова и семейнте връзки и традициони цености в Южна Европа са в пъти по-силни от тези в Централна или Северна Европа!
99
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време две семейства под един покрив трудно живеят. Твърде различен е живота на различните поколения. А и как ще покани гадже вкъщи мъж на 30+ години като живее при мама? И коя жена ще го иска, ако переспективата е да живеят две семейства при свекървата? Да, трудно е с ново жилище или квартира, но не е невъзможно. Всъщност би трябвало да има жилища за всички, още повече, че населението намалява. Но никой не иска да живее в малък град или на село.
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото и да спорим едно е пределно ясно - бачкатора е долнопробен индивид. всъщност той не е индивид, а овца. унизително е да изкарваш на магазинера парите. по-благородно е да го ограбиш.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ВСВ хората са имали надежда победихме във войната да живеем.Едните са вярвяли че ще построят комунизма другите демокрацията.Комунизма се скапа но пак имаше надежда на изток ще ходим на запад и ще станем като тях после пък приеха масово държавите в ЕВ пак надежда няма да ходим на Запад а ми тука ще си го направим така после дойде новото хилядолетие пак надежда за промяна за нещо ново.Но сега на много им е ясно че всичко е шит разиграно и че всичко е скапано
96
3
 
11
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Славова, пишеш глупости ! Истината е, че 80% от населението е потънало в мизерия и беднотия !
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средна заплата в София - 1700 лева чисто. Това е СРЕДНА. Демек половината правят по-малко. Демек младите ... И кво? 1100 лева, след като си платя вискчото. Имам 300-400 лева ядемен мядене, сметки това онова ... и остана 600-700 лева. Кво мога си купя? 0.23 квадратни метра от апартамент. След 1 година - 2.5 квадрата. След 10 години. Стая! След 40 години, ще завърша банята! АРЕ ВЕ! ВИЙ НИНОРМАЛНИ ЛИ СТИ ВЕЕЕ!
94
12
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Русия е в пламъци, вие за българските младежи на по 40 години пишете. Днес.ру напишете какво става с Русия.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Жалко, много - Само дето, като аз се хванха на работа на 13, да помагам на едни в една плевня, тях съдиха, макйени глобиха и на мен ми се караха. На 15 кппак се хванах на работа ... ам ане можело - тярбвало на училище Ем то хубу, амате смени през деня, как да ча ид а работя! На 17, тате наследи един парцел и каза сине прави кот знаеш Аз се хванах, почнах да комап, основи да лееме и прочеи .. .няа бачии кикооо! Полиции, мулиции ендо учду искаха пари, поркдуп на архитект .. ужас е днес!
92
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да ви припомня, какво бешеш 80-те, а! Учиш си, завършиш си на 22-23, може да удариш дна казарма и каот излезеш хоп работа, жениш се и на 24-25 си взимате я апартамент, я къща. Найййй-лошия случай, ще вземеш земя и след работа ще ходите с рода и приятели, да стоирте и след една годна-две, щкато завършиш пръвия етаж, ще живееш там. Ся ... Ква къща, кви 5 лева. 2 стай са 200 бона!!!
91
7
 
7
 
! Отговори
До Жалко, много преди 1 година
Тъй, тъй. Дядо ми даже на 14 г. с двете си ръце е построил две къщи с плевни и обори. На 16 г. убил бик с голи ръце, а на 18 г. вече е имал две деца, а на 19 заминал за фронта доброволно и е участвал в Дойран. За нищо не стават тия младежи днес. Ц-ц-ц. Клета майка България...Съсипаха я тая държава, раираш ли...
90
0
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Оф, тая тема не се ли изтърка. През 2 месеца се пуска. Нека всеки си живее както намери за добре. Това да ни е проблема тук.
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 73 Хахаха - Сегашните софутени инженери првят по 14-15 бона на месец ... ама ти си приказвай.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 73 Хахаха - 90 - Абе имаше такива заплати - момчето ти е казал, че е софутерне инженер и е почнал от първи курс със стажа.