На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите

Понякога възрастните не са готови да ги пуснат, коментира психотерапевт
12 сеп 2022 16:38, Петя Славова
172
На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите си на средна възраст от 26,5 години. Това показват данните на "Евростат" за изминалата година.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, сочи още европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Още по темата

В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

"Това е част от развитието. Ние се раждаме зависими, преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност," коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си.

Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Според специалиста понякога раждаме за да има работна ръка ии заради дълга, че вече на човек му е "време". Според нея децата трябва да се научат да са самостоятелни от рано, да правят избор, според възрастта им без да им даваме и прекалена отговорност.

"Първо напускат дамите, после мъжете", коменитра още специалистът и уточни, че не е описано дали не напускат дома заради това, че сключват брак.

"Трябва родителите да са готови да пуснат децата си, тъй като се изпада в състояние, в което те искат децата да останат", уточни още психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
17
 
5
 
! Отговори
Жалко, много преди 1 година
Причината е : Мързел; Днешните момчета на 20 години са с характер като на 14-15 годишни лапета, седят на компютъра да играят игри, мама и тати да дават пари, които да харчат върху виртуални аксесоари. Аз през соца си спомням, 1978ма година, когато бях на 16 години, си купих първия апартамент със свои пари
86
2
 
12
 
! Отговори
5515 преди 1 година
Мама е виновна, че двустаен в обеля е 100 хиляди евро
85
1
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Ако си на 23 и мама и тате са ти купили, ремонтирали и обзавели апартаментче, че да си живееш "самостоятелно", нещо повече ли си от някой връстник, дето бачка за 1000лв. и родителите му не могат да си позволят да му купят жилище???
84
7
 
13
 
! Отговори
До 73 Хахаха преди 1 година
"Когато бях на 26 год. със съпругата ми теглихме ипотечни кредит за 15 години. Двамата бяхме с по 2000 лева заплата, т.е. 4 хиляди общо. Това беше преди 10 години." То личи, че войник не си ходил, а с такива заплати преди 10 год. сигурно и двамата сте ядрени физици, хахахаха. Дали вече купи жилища за децата, да ги направиш самостоятелни като пораснат? Ех, смях, ама през сълзи.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 77 - Едно от малко неща в България, деот носят пари. Ем имал си късмет и си се родил и порансал, баш каот имаше кой да дава пари за това. Аз го завъришх 97-а и беше пълна скръб 8-9 години, докаот дойдат дстатъчно чужди фирми, че да стане карт сега, да им се махам и правя на гуем!
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин _ ние се силна рода. Прикриваме и убийство един за друг, слеваме интересите на рода и така .. од преди държава са казли хората!
81
2
 
20
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Искат да внушат че младежите за нищо не ставали? Не, другари, държавата за нищо не става. Борисов и Пеевски крадоха като за последно 12 години и всичко е в разпад. Дават заплати 300-400 евро и ако младежите откажат "гениално" решават че те са "мързеливи".
80
6
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
Софтуерно инженерство. Но работех още от първи курс.
79
8
 
9
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
До: номер 74 Очаквам сега само да кажеш "колко хубаво беше при бай Тошо" и ще ми прекипи чайника!!!
78
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 1 година
90% от работните места в БГ са мизерия и жълти стотинки. 90% от университетите са корупция и никакви полезни знания - само зубрене на някакви текстове.
77
2
 
13
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
До: номер 74 Е аз когато бях на 26 заплатата ми беше около 500 лева, не бях женен и ми стигаше само за джобни и лични разходи. На родителите ми заплатите бяха по 200 лева, тъй че за мен това беше много.А да, удържаха ми и ергенски данък и за членство в комсомола гадините!!! После дойде Луканов, после Виденов... Тогава станах милионер, но поне имах за консерви "Русенско варено"! Знаеш ти - вятър и мъгла!!!
76
2
 
7
 
! Отговори
общак 3,000 лв!? преди 1 година
Ми ще взимат,до като разни специализирани гимназии не започнат да ги бълват на конвейр,и тогава гледай кво става!?Ще гледате програмисти как се бият за обща работа в Лидл!ха ха ха
75
2
 
14
 
! Отговори
До 57 от село преди 1 година
Ами, според авторката на статията, щом баща ти е построил къща, за да подслони синовете си е лош родител, а ти си нехранимайко, защото не си си купил сам жилище и продължаваш да живееш там. Разбирате ли таз Петя накъде ни лашка? Тя не, че нещо умно може да измисли - аман от плскоумни. А, вие от село 57 бъдете здрави и колкото се може по-често заедно, че животът не пита и когато някой си отиде си скубем косата, че не сме били достатъчно заедно.
74
3
 
15
 
! Отговори
Георги преди 1 година
По принцип всеки родител трябва така да си отглежда децата и да ги възпитава, че да могат да се справят сами. Най-малкото, че няма гаранция кога може да си заминеш. Моят дядо на 30 години е имал построена къща и 3 деца :). Повечето са били като него. Времената да различни, но ме дразни като ни сравняват с Европа защото знам какво е обществото там и какво е тук. В България все още е много по-добре
73
3
 
16
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Как да напуснеш семейното гнездо като заплатите са мизерни и много хора емигрират? Първият въпрос на който трябва да си отговорите е заслужава ли си да се живее в България? Друг въпрос: защо сме най-бедни в Европа и свързано ли е това с Русия?
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами заплатите са такива, че да поддържаш нормално домакинство трябва всички да внасят парите си в семейния бюджет, няма как всички да са програмисти, за да живеят нормално, все пак и лекари, и готвачи, и учители, и строители са необходими на една държава!
71
1
 
8
 
! Отговори
До: номер 73 преди 1 година
Е та викаш по какво си станал бакалавър, ако не е тайна? Щото по твоите думи излиза, че си станал бакалавър по мошеничество и обирджийство, предимно на банки, или пък си завършил в академията на Хари Потър?
70
3
 
11
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Аз не знам някой млад човек, примерно на 20-25г. в разцвета на силите си да изгаря от желание да живее с родителите си в двустайна панелка примерно...
69
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамини шкембаци, не виждали женска ласка, ама за сметка на това компетентни във всичко (във фейсбук) и задължително фенове на соца и Путин
68
13
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Жилище се купува с ипотечен кредит за незнаещите. Когато бях на 26 год. със съпругата ми теглихме ипотечни кредит за 15 години. Двамата бяхме с по 2000 лева заплата, т.е. 4 хиляди общо. Това беше преди 10 години. Сега общо взимаме 10 хиляди и имаме 2 деца. Който иска и му се работи, може да си купи и жилище, и кола, и по екскурзии да ходи, и да си купи и второ жилище, да инвестира, да спестява. Въпрос на принципи. Ако те е страх да рискуваш, ставаш на 60 и животът ти минал в дома на мама и тате.