Зад стените на църквата: Какво е да си гей и свещеник?

Чарли Бел: Чувствам се като второкласен гражданин в Англиканската църква
Обновена: 23 яну 2023 21:23 | 21 яну 2023 10:07, Йоана Цонева
113
Зад стените на църквата: Какво е да си гей и свещеник?
Снимка: БГНЕС

В много отношения аз и партньорът ми сме доста скучни и конвенционални. Може и да сме се запознали чрез приложение за запознанства - нещо нормално за 21-ви век - но иначе няма нищо особено скандално или необичайно в начина, по който правим нещата. Честно казано, повечето хора не биха хвърлили око, заяви англиканският свещеник Чарли Бел за в. "Гардиън".

С изключение, разбира се, на факта, че съм свещеник в Англиканската църква - и оттук започват проблемите. Защото докато останалата част от страната изглежда е способна да види ясното и недвусмислено добро, което произтича от еднополовите връзки, църквата продължава да се бави. Всъщност години наред тя ни казваше, че в любовта ни един към друг няма нищо добро - че тя е нещо, което трябва да се избягва, да се срамуваме, дори да заличим. Нашата любов в крайна сметка е проблем.

Нищетата на подобна гледна точка става все по-очевидна за хората в Църквата и извън нея, но епископите на Църквата от години категорично отказват да кажат каквото и да било. Те - включително и епископите, които са тайни гейове - бяха принудени да мълчат под заплахите на онези, които се противопоставят на еднополовите бракове. Преди няколко години, през 2017 г., те най-накрая казаха нещо - признавайки, че историята на църквата едва ли е била положителна по отношение на ЛГБТ+ обществото, но съчетана с твърд отказ да се направи каквото и да било по въпроса. И духовенството на Църквата им каза да се махат.

Още по темата
И така, намираме се тук през 2023 г., в края на един дълъг и на моменти досаден и болезнен процес на мислене и прозрение за сексуалността в църквата. Всички знаехме, че нещо предстои, независимо дали става дума за запазване на статуквото или за някаква промяна. Това, което не очаквахме, беше неспособността на Камарата на епископите да запази хладнокръвие преди официалното обявяване.

И така, в сряда се събудихме с новината, че епископите са решили, че любовта ни все пак не е толкова лоша и че в близко бъдеще може би ще ни бъде позволено да благословим връзката си в църква. Като свещеник може би и аз най-накрая ще мога да подкрепям еднополовите двойки, които идват при нас с молба за благословия или за брак и на които се налага да отказваме.

И може би най-накрая любопитните и странни въпроси, с които се сблъскваме като духовници, скоро ще останат в миналото, защото в момента хората извън църквата наистина не биха повярвали на нещата, които ни питат за любовния ни живот, и на нещата, които трябва да поемем, за да бъдем ръкоположени - сред тях е почти натрапчивото внимание към безбрачието. Нашите свещеници, дякони и дори епископи или оказват напълно неприемлив и неустойчив натиск върху връзките си и върху партньорите си, или са активно насърчавани да лъжат. А ако сключим граждански брак с хора от същия пол, по същество също сме уволнени. Намираме се в адска бъркотия.

Проблемът обаче е, че макар епископите да ни предлагат благословии, те са спрели да ни предлагат брак. Има всякакви сложни политически и прагматични причини да не се стига по-далеч от благословиите, но някак си това не прави нещата по-добри. Все още ми се струва, че това са трохи под масата. Оставаме второкласни граждани.

За мен, както и за много от моите приятели и колеги духовници, може би разбираме политиката и прагматизма, както и реалността на ситуацията, в която се намираме. Може би знаем, че процесът на приобщаване ще бъде бавен и това е следващото стъпало по пътя. И все пак усещането е като удар в корема. Все още се чувстваме така, сякаш молим за мястото си на масата. Все още се чувстваме така, сякаш си струва да се борим, но само досега. Църквата може наистина да планира да се извини, но продължава да нанася щети.

Така че Пьотр и аз няма да се оженим скоро. Църквата все още не иска да го правим. Но промяната настъпва, макар и бавно и мъчително - и ние не се отказваме от борбата за справедливост. И един ден църквата може би ще признае нашата любов такава, каквато е в действителност - любов, която премества планини, и любов, която променя всичко.

Чарли Бел е англикански свещеник в  и член на колежа Гиртон, Кеймбридж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Същото като да си гей несвещеник - цепят ти халката. Сега цялата ЛГБТ общност ще наскача озверяла срещу БПЦ с искания да бъде спряна дискриминацията срещу гейовете свещеници и да им се дадат повече права, т.е. да се плющят безнаказано в църкви и манастири, както и да могат да стават законни попадии.
66
1
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Разбирам,че има в парламента,актьори,певци .... ***,но в черквата,това е гнусно.Уж божий човеци,както те го пеят,то излиза,че са НЕбожии твари.
65
1
 
2
 
! Отговори
Заки преди 1 година
Към #68 Тази статия няма нищо общо първо с Църквата, второ с фондамента на вярата.Защо не гледаш в тубата Цанов?Имаше едно предаване за българската църква и какво става вътре в нея.Гледай го и тогава пиши глупости.Ще се отвратиш от българската църква.Аз се отвратих вече от всичко българско,защото навсякъде се шири безбожие. От парламента до черквите.
64
3
 
10
 
! Отговори
Руд преди 1 година
Когато църквата е потънала в грях, това е ясен знак че тя не е христовата!
63
4
 
10
 
! Отговори
Руд преди 1 година
Содом и Гомор в църквата! Библията ясно казва: "мъж и жена ги създаде"! Бог скоро ще накаже това престъпление срещу неговия закон който е вечен!
62
12
 
3
 
! Отговори
Прекръстване? преди 1 година
Аз с християнството имам лош късмет. Майка ми е била бременна с мен, когато са кумували с баща ми (а това е лоша поличба). Дядо е починал на моето кръщене а е бил млад, здрав, прав и корав. Кръстникът ми е лош човек, тормозил е семейството си и жена си, аз никога съм нямал контакт с него. Мисля, че съм прокълнат от бебе. Кръстен съм като православен християнин, но да разваля проклятието, какво трябва да направя? Да направя прекръстване в католицизма или лутеранство, или?Да почна на чисто с Бога?
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия няма нищо общо първо с Църквата, второ с фондамента на вярата. Това че една секта като Англиканската църква или която и да е друга признае един грях, си е техен проблем. Междудругото какъвто е и прелюбодейството. Така че дали си гей, хетеро, или чревоугодник все тая. Няма как Църквата да каже, че е нормално, било то духовенството да имат тези съблазни.
60
2
 
0
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Мдаа.., Б-г забавя, но не забравя!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свещениците претендират, че са божии служители и тяхната високоплатена от миряните ''работа'' е да проповядват божието слово. Но най-вече да се подчиняват на описаната в библията божия воля. Ако не им се работи това, да отидат в една друга индустрия, в която има хем повече пари, хем всякакви видове ''любов'' са позволени. Така или иначе, грамотните хора търсят истината и мислят с главата си, а неграмотните - вярват на всичко, което им се втълпява.
58
1
 
12
 
! Отговори
zabara преди 1 година
И кое е това "ясно и недвусмислено добро, което обществото вижда в еднополовите връзки"?
57
1
 
6
 
! Отговори
Овертон преди 1 година
Прозорецът на Овертон вече е отворен.
56
0
 
7
 
! Отговори
Същото преди 1 година
каквото е да си гей и депутат.
55
0
 
4
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Църквата не е човешко, а Бобов дело. От тук - няма Благодат в "църква" която е отстъпила от Божиите закони.
54
0
 
10
 
! Отговори
поп преди 1 година
ох , просълзих съ . некой друг ?
53
4
 
9
 
! Отговори
Фен преди 1 година
До Анонимен 59Помним извратените достойни свещенници в България като баба Гуси и прочие. Манастирите се напълниха с *** и безбожни крадци с златни кръстове по 2кг и мерцедеси.
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни занимавате със западните сбърканяци бре??? У нас има не малко истински достойни свещенници на Българската Православна Църква и е недостойно да насаждате такива нагласи у хората, че и у нас е така. Пошло е! Срамота!
51
2
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
А такъф кът го фанеш ..? Па удри,удри,удри .....? До посиране !
50
2
 
19
 
! Отговори
Ето какво е преди 1 година
Гнусно ! Какво да е.
49
5
 
15
 
! Отговори
Практик преди 1 година
Бих искал да насоча вниманието към дуализма на този свят и как противоположните неща си взаимодействат и служат в хармония на обществото. В този ред на мисли дори един електрически контакт си има мъжко и женско, ако имате две мъжки без женско не можете да ги използвате и единственото логично действие е да ги изхвърлите на ***. Но понеже в случая говорим за хора които не можем да изхвърлим, единствено може да покажем съжаление и съчувствие.
48
3
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Гей свещеник ? Нещо твърде отвратително !