Финландският парламент е "за" членство в НАТО

Унгария и Турция още не са дали одобрение на кандидатурата на Финландия
1 мар 2023 16:30, Йоана Цонева
41
Финландският парламент е "за" членство в НАТО
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Финландия подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на страната за присъединяване към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Одобрението на договорите на Северноатлантическия пакт и присъединяването на Финландия към нея беше прието със 184 гласа "за" в 200-местния парламент, седем гласа "против" и един "въздържал се".

В отговор на руската инвазия в Украйна, през май миналата година Финландия подаде молба за присъединяване към НАТО. Дотогава страната разчиташе единствено на собствените си въоръжени сили за отбраната на 1300-километровата си граница с Русия.

Кандидат-членовете на НАТО трябва да бъдат одобрени от всички държави членки на Алианса. Докато повечето вече са ратифицирали кандидатурата ѝ обаче, Унгария и Турция все още не са дали своето одобрение.

Още по темата
С приемането на учредителните документи на НАТО, Финландия може да получи преднина пред съседна Швеция, която също поиска присъединяване, но кандидатурата ѝ е задържана от Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е готова да приеме Финландия в НАТО, но обвини Швеция в укриване на хора, които смята за членове на терористични групировки.

Швеция също все още очаква одобрение от Унгария, чийто парламент започна обсъждане на ратификациите вчера и може да проведе гласуване този месец.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се стреми и двете скандинавски страни да влязат в Алианса за срещата на върха, насрочена за юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искали да няма война - ами тя войната е заради приближаването на нато до границите на русия- единствена причина - значи искат война американците и са намерили поредните бели индианци- няма да свърши скоро тая работа - докато не се докарат руски ракети в никарагуа и куба - както направи на времеито хрушчов- и се изтеглиха ракетите от турция-
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България защо не каже -да когато ни приемат в шенген ?
27
6
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Още едно земетресение и ще са съгласни на всичко. Следващото ще е в Цариград.
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия си търсят белията със тази наркоманка дето им е министър председател.
25
3
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 28 - как бе, и Копейкин ли не ще вече?!
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що никой не ще Русия ,а всички искат НАТО и ЕС.
23
6
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Ще се върнат в Руската Федерация, там членството им е гарантирано!
22
20
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Само се питам ЕС до кога ще търпи Путиновия преZерватив Орбан? На тоя петолъчката му е татуирана на челото.
21
11
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
а съюз с Русия никой не ще..ха.ха.ха
20
6
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
В днешни времена нато само налага участие в чужда война. Не защитава страни членки, а само се прави че защитава. Така че членството е със симнителни ползи.
19
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората се готвят да дотрепят мечката и да си разделят месото, само нашия тъпигьоз със зеление чорапи от пръв съюзник ни направи губеща страна.
18
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
вождът Ленин-Бланк подарява независимостта на провинция Финландия. Финландия дължи паметник на вожда на пролетариата Ленин -----///-----За да дойде на власт Ленин, първо Централните сили са убили Руската империя. Ние не ядем доматите с колците, както си мислите в Просията.
17
10
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Урок по история - ае свали тона. Само един Симо Хаюха изпраща при -40 градуса над 540 руски войници при създателя им. Финландците са малък, но изключително упорит и борбен народ. Големия "подвиг" на руснаците е, че винаги мятат пълчища от хора срещу противника, без да броят жертвите. И още нещо - през ВСВ руснаците имат своеобразен рекорд - най много ранени в корема и неразвили перитонит! Знаеш ли какво значи? Били са пияни на тараба. Така че, ае не пробутвай руски героизми.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото Финландия ще строй бетонна стена десет метра висока по цялата граница с Русия.
15
14
 
12
 
! Отговори
Урок по история преди 1 година
Тук гледам, че има един въодушевен, че Финландия щяла да стане член на НАТО. Само да напомня, че раздутия подвиг на Финландия 39 година се състои в това, че воюват със СССР цели 3 месеца и половина през зимата, преди да клекнат на условия, на които преди това им бяха по-изгодни дипломатически. За сравнение, битката за Сталинград продължава по-дълго. Успокойте се малко с тази финладска мощ.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан е на друго мнение !
13
4
 
10
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
"Финландия я освободихме от Руската империя през 1918 година" ------------------------- Коментар пълен с глупотевини. Руската империя престава да съществува на 3 март 1917 г. От 3 март 1917 г. до 25 октомври 1917 г. Русия се управлява от временното буржуазно правителство на Керенски. Октомврийската революция на Ленин-Бланк сваля от власт временното буржуазно правителство и вождът Ленин-Бланк подарява независимостта на провинция Финландия. Финландия дължи паметник на вожда на пролетариата Ленин.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган не дава на Швеция. САЩ ще му даде пари за земетресението и ще клекне.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще струпаме ядрени оръжия във финландската тайга. Петербург ще бъде задача на Финландия.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландският парламент е "за" членството, но разсърдиха Ердоган и той не дава.