Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"

Плавателният съд е ветроходната яхта "Андромеда"
10 мар 2023 09:21, Нели Христова
86
Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Германското издание Spiegel назова модела и курса на яхтата, която вероятно е била използвана при подготовката на атаката срещу „Северен поток”.

"В случая с терористичната атака срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море излизат нови подробности. Плавателният съд, на който се смята, че диверсантите са транспортирали взривни устройства, е ветроходната яхта "Андромеда" с пристанище Бреге на остров Рюген", пише вестникът, позовавайки се на ведомствени източници.

Според изданието 15-метровата Bavaria Cruiser 50 е била наета от неидентифицирани лица чрез чартърна фирма Rügen. Изданието публикува и снимка на яхтата. Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тия диверсанти ,опасни бе.Да вземе да ги наемем да ни взриват Парламента.
14
0
 
31
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
В края на краищата Сиймор Хърш вече обеща, че новото му разследване на обстоятелствата около атентата срещу Северен поток ще бъде публикувано следващата седмица. - Дали ще го тиражирате толкова нахъсано като тази небивалица, която ни я пробутвате сега? Защото първият сигнал от Хърш изобщо не го отразихте. Не ви дадоха наставления ли?
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е приказка в стил Холивуд...дали мислите ,че някой ще повярва на тази история изсмукана от пръстите за украинският олигарх или да очакваме някой украински олигарх да падне от високо или да получи инфаркт докато се бръсне....
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ... и тук започнахте да тиражирате димката, която американците пуснаха, за да се прикрият от явната си вина за потоците.
11
15
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
на търкалета. Тръбата е взривена отвътре. Взрива е пратен по тръбата с така нареченото РIG. То се ползва за почистване и сканиране на тръбата за корозия. Тежи няколко стотин килограма и има електроника вътре. Знае във всеки един момент къде точно по продължението на тръбата се намира. Елементарно е да му се сложи малко взрив и да се настрои да гръмне на определено място. А още по-забавното е, че това може да се направи от 2ма без никой да разбере.Ако и там пазят тръбите колкото у нас елементарно
10
0
 
14
 
! Отговори
А тия сульовци преди 1 година
как са локализирали тръбопровода на СП? И не само ами и на 5 места го избомбиха. Хайли ЪНлайкли! :D
9
0
 
2
 
! Отговори
Ънкъл Чарли преди 1 година
Джейк Харпър,Двама мъже и половина: always stick to your version, no matter how lame it is!
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализатори и медии изразиха силни съмнения във версията с ветроходната яхта "Андромеда". Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от Пиндостан с помощта на Норвегия.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всички положения губещата е Германия. Ана лене Бербок да ви произвежда газ. Отзадека.
6
16
 
2
 
! Отговори
3d преди 1 година
Тръбата е на дълбочина 80m.Не ти трябва никаква барокамера, за да се гмурнеш дотам и да изплуваш обратно в рамките на 40-50 минути.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джак Пособик, старши редактор в HumanEvents и бивш офицер от разузнаването на ВМС на САЩ: Да се върнем към известното изявление на първия върховен главнокомандващ на НАТО, лорд Исмей. Когато го попитали за целите на алианса, тъй като е британец, той заявил много ясно:Дръжте американците вътре, руснаците отвън, а германците долу.Така той очерта целите на НАТО. И затова, когато погледнете някоя от тези операции и конкретно ситуацията със Северен поток, си спомняте, че всички навремето твърдяха: Това беше Русия, Русия го направи. Много настоятелно искаха да и внушат това.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиражираната в западните медии информация, че проукраинска група самостоятелно е взривила Северните потоци, изглежда нелепо. Това мнение изрази публицистът и бивш офицер от разузнаването на ВМС на САЩ Джак Пособик в YouTube канала Judging Freedom. Той предполага, че тайните служби на Лондон и Вашингтон стоят зад диверсията, чиято цел е да се отслаби Германия.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всеки ден ще ни заливат с тази небивалица. Една лъжа повторена сто пъти ...
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е единствената стелт яхта! Никой от корабите на НАТО които по това време са провеждали учение в района не я е забелязал какви ги върши.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на тая яхта са били 6 човека и не знам колко стотин кила взрив и барокамера ?