Вдигат финландското знаме до тези на членките на НАТО във вторник

Столтенберг е убеден, че и Швеция също ще се присъедини към Алианса
3 апр 2023 21:55, Йоана Цонева
20
Вдигат финландското знаме до тези на членките на НАТО във вторник
Снимка: БГНЕС

Финландия ще се присъедини към НАТО във вторник - стъпка, която ще направи Финландия по-сигурна, а Алианса - по-силен. Това обяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

"Ще издигнем финландския флаг за първи път тук - в централата на НАТО. Това ще бъде добър ден за сигурността на Финландия, за сигурността на Севера и за НАТО като цяло", подчерта той в Брюксел.

Столтенберг отбеляза, че в резултат на това Швеция също ще бъде по-сигурна и заяви, че е "абсолютно уверен", че Стокхолм също ще се присъедини към Алианса.

Той се опита да успокои Швеция, поочвайки, че процесът за нейното присъединяване към Алианса е започнал веднага, след като страната е подала молба за членство, и е "немислимо да има заплахи срещу Швеция, без НАТО да реагира".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Турция все още се противопоставя на присъединяването на Стокхолм към НАТО, въпреки че двете страни подновиха преговорите по въпроса.

Членството на Финландия ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа .. А ние чакахме 15 години и си разтурихма армията и въоръжението.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В абревиатурата "СССР" го нямало името "Русия". СССР е съюз от 15 републики. Украйна в състава на СССР е УССР. Русия в състава на СССР е РСФСР или Руска Съветска Федеративна Социалистическа Република. Русия и сега е федерация и в състава на СССР беше федерация.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1917 г. държавата Русия (Руска Империя) изчезва. На нейно място се появява СССР. Никъде в абревиатурата "СССР" го няма името "Русия".
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1949 г. нямало държава под име "Русия". През 1611 година шведите основават крепостта Нюеншанц. Населението на Ингрия по това време е предимно финландско, защото финладците не са имали държава, а са били роби на шведския крал. Петр Велики побеждава шведите в Северната вона през 1721 г., освобождава финландците от шведско робство и те го молят за закрила като получават статут на провинция в Руската империя. И така до 19118 г. Известни са под названието Чухонци.
11
0
 
1
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Всъщност Ингрия ( Бивша Шведска Ингрия) заедно с Воро, Вепсия, Лудик, са фински народи, но не и финландци, такива са народите на Коми, Карелия и други Республики в Състава на Руската Федерация. Като цяло има 2 независими Фински народи - Финландия и Естония, другите 5-6 са в Русия, за разлика от северно-германските или славянските, които почти всички си имат собствена Държава.
10
15
 
8
 
! Отговори
До Долните преди 1 година
После, Русия ви била агресивната ? Вижте границите на НАТО през 1949г. и сега ?! Кой се придвижва на изток към Русия все повече и повече...
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада запАда.
8
6
 
8
 
! Отговори
Ленинград наш преди 1 година
Петербург е наш. Финландия ще направи нова Ленинградска блокада от север. Историческата истина е на наша страна: Град Санкт Петербург възниква в историческата област Ингрия, населена през Средновековието с финландци.[13] През 1611 година шведите основават на мястото на днешния град крепостта Нюеншанц. Около нея възниква град, наричан Нюен, който през 1642 година става административен център на Ингрия. Населението му по това време е предимно финландско, с по-малък брой шведи и немци.
7
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът за Финландия е готов. Русия започна изграждането на военна база във Финския залив на остров Гогланд - на 40 км от най-голямото финландско контейнерно пристанище Котки. Предстои да узнаем дали РФ ще разположи на остров Гогланд ужсните брегови комплекси "Бастион" и "Бал".
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също във вторник Акушерката и Микрон отиват да се молят на Си в Пекин.
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаше да стават членове на НАТО, ако Русия не беше нападнала безпричинно Украйна. Финландците помнят войната срещу СССР и просто бяха принудени сега да станат членове.
4
5
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Путин увеличава държавите в НАТО."Велик" стратег.
3
13
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Финландията ши знай ли чий ф Натуту?! Щом Турция нищо ней ратифицирала само бош лаф атлантически
2
12
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Слагай е-врогейското знаме със 30 звезди като на ФАЩ :)))
1
8
 
18
 
! Отговори
Честито преди 1 година
НАТО е сила