Моравецки: Партньорството със САЩ е наш "основен приоритет"

Изказването му e в разрез на противоречивия коментар на Макрон
12 апр 2023 02:29, Йоана Цонева
28
Моравецки: Партньорството със САЩ е наш "основен приоритет"
Снимка: БГНЕС

Съюзът със САЩ е "абсолютна основа" на европейската сигурност. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Франс прес".

Изявлението му идва след противоречивия коментар на френския президент Еманюел Макрон относно отношенията на ЕС със САЩ и Китай.

Моравецки посочи, че председателството на страната му на Съвета на ЕС през 2025 г. ще направи партньорството с Вашингтон свой "основен приоритет".

"Съюзът със САЩ е абсолютна основа на нашата сигурност, която се гради на два стълба: икономическо сътрудничество и сътрудничество в областта на отбраната", подчерта полският премиер преди отпътуването си за Съединените щати, където ще разговаря с американския вицепрезидент Камала Харис.

Още по темата
"Някои западни лидери мечтаят за сътрудничество с всички, с Русия и с някои сили в Далечния изток", отбеляза той, но без да уточни кои лидери има предвид.

Изказването му обаче дойде след полемика, предизвикана от Макрон, който след посещението си в Китай заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван.

Френският президент предупреди, че Европа рискува да се забърка в "кризи, които не са наши" и трябва "да е по-малко зависима от американците" по отношение на отбраната.

Лидерът на националистическото и популистко правителство на Варшава обаче изрази надежда да "укрепи" връзките с Вашингтон, като одобри и "удължи" договорите за военно оборудване.

Той заяви и че ще обсъди сътрудничество със САЩ в областта на енергетиката и ядрената енергия. Полша планира да построи първата си атомна електроцентрала със съдействието на американската фирма "Уестингхаус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Дрън-Дрън преди 1 година
До До клошар -- Жестоко. 166 плюса. Напрово в ГИНЕС.
17
0
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Тоз да не би да е станал президент на молдова с тия флагове покрай него.Поляците ще изъядат хурката накрая-както винаги впрочем
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша която е евроатлантическа отличничка защо не е в Еврозоната. Полша влезе в Евросъюза и в Нато много преди нас но защо не я натискат за еврото.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партньорството със САЩ е основен преоритет на Моравецки. От морава идва.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А поляците пита ли? Защото те не са съгласни. Същото като при нас, избраните от Козяк воюват срещу Русия и народа си.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Васил-Васал... Чорап зелений...
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робската психика приоритетно слугува....
11
13
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Никой не ги харесва САЩ и затова ще си счупят карачките да бягат за визи, а децата на коминтеркомюунягите са изпратени в САЩски университети, за да се мъчат. На вас са оставили Матушката, да ходите там и да се радвате на просперитета на Могучая.
10
3
 
5
 
! Отговори
Майната Му на САЩ преди 1 година
САЩ не са Му, а Тях - щото съ исписуват Съединени Американски Щати (мн.ч.) Ей, нимойти ги упрай това бугурски язък. Причайте па руский, белким въ ръзбиреме.
9
14
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще стигнем нивото на прозорливост и интелект у поляците? Докато те поставят като приоритет партньорството си с Щатите, тук повечето от наште политици се чудят как да изтласкат американските инвеститори за сметка на руските интереси. Затова БГ ще си остане в блатото. А Полша ще процъфтява.
8
0
 
77
 
! Отговори
Сценарист преди 1 година
Май някой хайлякчия се забавлява.
7
6
 
113
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Май ти си слагаш плюсовете и викаш, "дръжте крадеца"
6
78
 
166
 
! Отговори
До клошар преди 1 година
Колкото и " + " да си слагаш , никой не харесва САЩ в България
5
5
 
93
 
! Отговори
Фашистъ преди 1 година
Фашизмът не е приоритет, а путинизмът на Фюрера.
4
4
 
86
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
Мистралите не заминаха за Рассия, тавагишчи! Ще се возим на паравозь "Кузя".
3
5
 
90
 
! Отговори
Войн преди 1 година
Скоро Макрон ще види откъде залязва слънцето. Бабата май го е напопържала и низвергнала. Така е, когато си женен за майката на твой съученик. Имаше една песен на Енрико Масиас, "Жената на моя приятел", но в нов аранжимент на "Хиподил", "Майката на моя приятел".
2
90
 
7
 
! Отговори
Продължение виц преди 1 година
Ако натисна платиненото- целия свят става океан,само САЩ и Полша остават.... Дуда го погледнал и казал " баба ми е имала три гърнета на времето,едно сребърно,едно златно и едно платинено, но като дошли руснаците и се насpaла в коридора "....
1
90
 
2
 
! Отговори
Виц за Полша преди 1 година
Анджей Дуда,бил поканен от Байдън на посещение в САЩ. Когато отива,бил посрещнат лично от президента на САЩ с почести , прегръдки,целувки....авио шоу,военен парад, организиран в негова чест. Гала вечеря,после разговори с по чаша уиски... В края на вечерта, Байдън поканил Дуда в кабинета си и му показал червеи копчета - сребърно,златно и платинено, казал " ако натисна сребърното Европа става на море,и само Полша ще остане,ако натисна златното Европа става на гола поляна и само Полша ще остане...