Портофино с глоба за туристи: 275 евро, ако просто стоиш на едно място

Италианците преоткриха Италия по време на пандемията
14 апр 2023 21:00, Нели Христова
50
Портофино с глоба за туристи: 275 евро, ако просто стоиш на едно място
Снимка: БГНЕС

Италианците, които преоткриват собствената си страна, предизвикаха туристически бум по Великден, принуждавайки кмета на Портофино да въведе зони без чакане за пешеходци, за да спре пренаселването на прочутата калдъръмена пиацета на селото.

Двете "червени зони" на Италианската Ривиера имат за цел да избегнат тълпите в зони с ограничен достъп, където посетителите спират за селфи и накрая се блъскат с организирани туристически групи и пътници, чакащи да се върнат на своите круизни кораби.

Кметът Матео Виакава, каза, че правилото за забрана на "шляенето" е необходимо, за да се сложи край на "анархичния хаос", който може да стане опасен и да попречи на достъпа на службите за спешна помощ.

Забраната ще е в сила до 15 октомври и е от сутринта до 18 часа. Всеки, който я наруши, ще бъде глобен с до 275 евро.

Около 1,7 милиона посетители се изсипаха в италианските центрове по Великден, което е с 12% повече спрямо миналата година. Това увеличение се дължи по-скоро на италианските, отколкото на чуждестранните туристи, каза Бернабо Бока, ръководител на асоциацията на хотелиерите Federalberghi, пред The Times.

"Италианците преоткриха Италия по време на пандемията, когато не можеха да пътуват", каза той. "Сега, когато могат да напуснат страната, те все повече избират да останат. От всички италианци, напуснали дома си този Великден, 95% са останали в Италия, спрямо 80% преди COVID."

Това означаваше, че туристическите горещи точки в малки и големи градове бяха обсадени, с блокирани улици в Испанския квартал в Неапол, докато посетителите се опитваха да зърнат светилището на футболиста Марадона - герой за феновете на Наполи, и тълпи, нахлули в селата Чинкуе Тере в Лигурия, което подтиква разговорите за ограничаване на броя на туристите.

В Портофино Виакава настоя, че планът му за червена зона няма да доведе до ограничаване на достъпа до малкото рибарско селище с население 369 души, което е желано убежище за супер-яхтите на богатите.

"Целта не е да направим мястото по-ексклузивно, а да позволим на всеки да се наслади на нашата красота", каза той. "Искаме да избегнем опасни ситуации, причинени от пренаселеността."

Известен със своите къщи в пастелни цветове, луксозни бутици и ресторанти с морска храна, Портофино отдавна привлича известни личности: казва се, че Ричард Лъвското сърце е отбил тук на път за Светите земи през 1190 г.

Кметът каза, че няма да има фаворизиране на ВИП лица при налагането на глоби. "Портофино не е ничия собственост, той принадлежи на всички", каза той. "Всеки трябва да го уважава."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Портофино е известно с това че е известно. Точно като Здравко от Поморие и Тризначките.Нито има какво да се гледа нито има къде да се изкъпеш. Морето е толкова мръсно че и кучетата не искат да влязат във водата. Само италианците се гмурат в тая зелена мътна бълвоч.Имат един хубав хотел на високото ама там не е за ганню или пък за италиени. Дебелец им е.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добра идея!!!Трябва да се въведе навсякъде!!Идват диви превъзбудени провинциалисти, спират по средата на пътя и започват да ахкат и мИекат. Задръстват движението по тротоари и площади . За тях това е нормално там откъдето идват. Аборигени разни!!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова не ходя по такива туристически места, преди години ходих в най-известната галерия в Испания... Влизаш и под строи правиш обиколката, само липсваше един с камшика.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Венеция също има подобни нелепи глоби обозначени с табелки из града.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия що искат, ами да го затворят тогавав за посетители. Ама хем сърби, хем боли. Е, няма пълно щастие. И да ти носят пари , и да ти е спокойно.
20
6
 
7
 
! Отговори
Гг преди 1 година
Сега чекмеджето как ще се изпразни на Киррро не е истина. И хАсен ще намаже. Големия нос е троянския кон - ял е бял хляб от ББ
19
5
 
9
 
! Отговори
Шофьор преди 1 година
Кога ще направите най- накрая една магистрала ?
18
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги мислете Италианците, вижте се вашите грозни, празни и разбити села. И бежанците не искат да минават през тях...
17
2
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
като им пречат туристите,да ги и изгонят и да си направят стругаски цехове там!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко *** болат краката кво прайм ?
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано един турист да не им остане и тогава ще им се наложи да дават бонуси за седящ турист! Волът рие-на главата му пада.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тамън бях стегнал куфарите за там,но се отказах след тязи статия
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам на опашка за пица или сладолед ... Глоба. Това не в нищо друго освен реклама на Портофино
12
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само питам... като ме видят че стоя на едно място и дойдат да ме глобят, ще трябва да стоим на място поне 5-10 минути да ми вземат данните... ще трябва да се самоглобят че са стояли и те... То бива гл у по сти ама това вече на нищо не прилича
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teя като нашите кметове кой от кой по-глупав... споделяме една съдба с Италия!
10
5
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Ама ние и казарма ли сме имали?
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бонбони и амфети за туристите! Да не спират! Всички да се друсат и да са наметнати с LGBT знаменца, както и такива на Украйна! На това е заприличала Европа, под опеката на Америка. Ама както *** Линдеман от Рамщайн казва в песента AMERICA - This is not a love song! Дано САЩ оставят Европа намира, макар и да е процес, който иска много усилия и време.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако спре да ми пише глоба да си пише и на него, че е спрял на едно място.
7
5
 
8
 
! Отговори
Ето това е преди 1 година
Ето това е реклама в действие. Сега всичко живо ще им се изсипе там и ще започне да седи на едно място, а те горките, аууу... колко много ще страдат... ауу аууу аууу... че им правите гадно и ходите там да си давате парите аууу колко ще са недоволни.. вай вай вай..
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туристите трябва да получават палки в кокалчетата - не трябва да спират!